Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΓΕΥΣΗ

Στο Κιλκίς, σε μια περιοχή 500 κατοίκων, «8 Γυναίκες» παράγουν το δικό τους νόστιμο γάλα

Τον τελευταίο χρόνο ίσως έχετε συναντήσει σε κάποιο ψυγείο το γάλα που παράγεται αποκλειστικά στο Γυναικόκαστρο, σ' έξι συγκεκριμένες φάρμες γυναικών που κάνουν αυτή τη δουλειά όλη τους τη ζωή.

Απέχει 15 χιλιόμετρα από το Κιλκίς και 49 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν σήμερα τους 500.  Το Παλαιό Γυναικόκαστρο μέχρι πριν έναν χρόνο ήταν γνωστό χάρη στο κάστρο του που χτίστηκε το 1328, τα ερείπια του οποίου στέκονται σε έναν απόκρημνο λόφο, σε υψόμετρο 200 μέτρων, ανάμεσα στον Γαλλικό και στον Αξιό ποταμό.

Το κάστρο χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ’ τον Παλαιολόγο με σκοπό την αναχαίτιση των επιδρομών και ήταν ένα από τα πιο ισχυρά φρούρια της περιοχής. Σύμφωνα με τον μύθο το κάστρο ήταν τόσο ισχυρό, που αρκούσε μόλις μία γυναικεία φρουρά για την υπεράσπισή του, ίσως έτσι να πήρε και το όνομά του, η πιο διαδεδομένη όμως εκδοχή σχετικά με αυτό αφορά μια συγκεκριμένη γυναίκα, τη Μαρουλία.  

Ένα γάλα αγνό και φρέσκο παράγεται από τις «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου».

​Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τούρκου γραμματικού Χατζή – Καλφά, το 1383 κατέφθασαν τουρκικά στρατεύματα και αντιλήφθηκαν ότι διοικητής του κάστρου ήταν μία γυναίκα αφού κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης οι άντρες κάτοικοι της περιοχής είχαν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη. Η Μαρουλία, χήρα του προηγούμενου διοικητή, οργάνωσε την άμυνα ενώ πολέμησε και η ίδια υπερασπιζόμενη το φρούριο. Η αντίσταση των γυναικών κράτησε αρκετούς μήνες, πριν το κάστρο παραδοθεί τελικά στα χέρια των Τούρκων.

Αιώνες μετά, οι γυναίκες του Γυναικόκαστρου υπερασπίζονται την παράδοση και την κληρονομιά τους με έναν άλλον τρόπο. «Το ‘χει η γυναίκα, είναι σκληρή από τη φύση της κι εδώ επειδή η Βόρεια Ελλάδα έχει γυναίκες κτηνοτρόφους, αν και δεν φαίνονται – είναι οι από πίσω – αντέχουν και μπορούν να το κάνουν»,  κατά τη μία από αυτές.

Η Αντιγόνη Κουτρούτσιου , η Δέσποινα Βουδούρη, η Ερασμία Παπαδοπούλου , η Κούλα Ιορδανίδου , η Κρυσταλλία  Σαράντη, η Λαμπρινή Τσομπανίδου, η Σύλβια Σαμολαδά και η Χριστίνα Σπύρου είναι οι «8 Γυναίκες» που μπορεί να έχετε συναντήσει σε κάποιο ψυγείο. Είναι εκείνες που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και το μεράκι τους για το καλό γάλα και να δημιουργήσουν την ΙΚΕ «Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγοί Γυναικόκαστρου».

Οι έξι από αυτές δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην παραγωγή γάλακτος και εκτρέφουν τις δικές τους αγελάδες «με τον πιο φυσικό τρόπο», τις βαφτίζουν, τους βάζουν μουσική όταν θέλουν να τις καλέσουν κοντά τους, οι τροφές που τους δίνουν είναι όλες βιολογικές, με ιδιαίτερη έμφαση στο τριφύλλι. «Τα ζώα όταν τα αγαπάς, σ’αγαπάνε και αυτά. Εμείς τα ζώα τα βάζουμε στο αρμεχτήριο όταν ξεκινάμε το άρμεγμα, και το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να πατήσω το κουμπί, τη μουσική, και αυτά έρχονται μόνα τους». 

Παράλληλα, οι άλλες δύο γυναίκες που συμπληρώνουν την ομάδα έχουν εμπειρία στις επιχειρήσεις. «Προερχόμαστε από οικογένειες αγελαδοτρόφων. Μεγαλώσαμε μέσα στο γάλα και ξέρουμε τις προσπάθειες και τις θυσίες που απαιτούνται για να βγάλεις ένα καλό και νόστιμο γάλα. Αφορμή για την δημιουργία της ένωσης ήταν η επιθυμία μας να κυκλοφορήσουμε το δικό μας γάλα, το οποίο θα παράγεται αποκλειστικά από τις δικές μας αγελάδες».

«Προερχόμαστε από οικογένειες αγελαδοτρόφων».

«Μεγαλώσαμε μέσα στο γάλα και ξέρουμε τις προσπάθειες και τις θυσίες που απαιτούνται για να βγάλεις ένα καλό και νόστιμο γάλα».

«Αφορμή για την δημιουργία της ένωσης ήταν η επιθυμία μας να κυκλοφορήσουμε το δικό μας γάλα, το οποίο θα παράγεται αποκλειστικά από τις δικές μας αγελάδες».

Τα κριτήρια ένταξης στην ένωσή τους ήταν αυστηρά για να καταφέρουν να προσφέρουν φρέσκο γάλα μόνο από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως περιγράφουν για τα πρώτα τους βήματα. Όσο για τη διατροφική του αξία και το ρόλο που παίζει στην ελληνική διατροφή το προϊόν τους, «το γάλα είναι η τροφή που συνοδεύει τον άνθρωπο από τη γέννα του μέχρι τα γεράματα του. Είναι “το φάρμακο” για τον πονεμένο λαιμό όταν συνοδεύεται από μέλι. Τονωτικό όταν το πίνεις κρύο. Χαλαρωτικό πριν το βραδινό ύπνο. Θέλαμε να δείξουμε στον καταναλωτή τι σημαίνει νόστιμο και καλό γάλα, να δείξουμε την προσπάθεια που απαιτείται από τον αγελαδοτρόφο αλλά και από τα μέλη της οικογένειας του για να στηρίξει αυτή την απαιτητική δουλειά. Μια δουλειά που πρέπει να αγαπάς πολύ γιατί οι αγελάδες θέλουν φροντίδα  365 μέρες το χρόνο, από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ». 

Το γάλα «8 Γυναίκες» παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή του Γυναικόκαστρου στο Κιλκίς, από έξι συγκεκριμένες φάρμες, είναι πραγματικά νόστιμο. Η ποσότητα που παράγεται στις αγελαδοτροφικές μονάδες είναι συγκεκριμένη και ελεγχόμενη με αποτέλεσμα να ελέγχεται με αυτό τον τρόπο απόλυτα και η ποιότητά του.  «Πρόκειται για ένα γάλα που δίναμε και δίνουμε και οι ίδιες στα παιδιά μας». Συχνά τις ρωτάνε πως είναι η καθημερινότητα τους, κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια σε μια μικρή περιοχή. «Μα όπως είναι κάθε εργαζόμενης γυναίκας που θέλει το καλύτερο για την δουλειά της, την οικογένεια της, τους φίλους της. Κουραστική αλλά δημιουργική».

Το γάλα «8 Γυναίκες» αποκλειστικά στην περιοχή του Γυναικόκαστρου στο Κιλκίς, από έξι συγκεκριμένες φάρμες και κυκλοφορεί σε 2 τύπους: Πλήρες και ελαφρύ.

Το γάλα τους το βρίσκουμε σε ψυγεία επιλεγμένων super markets και μικρά σημεία πώλησης, σε διάφανες φιάλες του ενός λίτρου, σε 2 τύπους: Πλήρες με 3,7% – 4% λιπαρά και Ελαφρύ με 1,5% λιπαρά.

Τον Φεβρουάριο του 2019 κλείνουν ένα χρόνο από το ξεκίνημα της προσπάθειάς τους, αλλά «έχουμε ακόμη δρόμο για να κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να αποκτήσουμε μόνιμη θέση στο ψυγείο τους.  Μέχρι σήμερα, η καλύτερη διαφήμιση που έχουμε είναι από τους ίδιους τους καταναλωτές, από ανθρώπους που μας στέλνουν σχόλια για το πόσο νόστιμο είναι το γάλα μας».

Περισσότερες πληροφορίες για το γάλα «8 Γυναίκες» θα βρείτε εδώ.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.