Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSPONSORED

Μπορείς να ζήσεις στην Αθήνα #opwstote;

Εμείς μπορούμε και το κάναμε πράξη τριγυρίζοντας με μια ΜΑΜΟΣ στο χέρι γύρω από τα γραφεία της Popaganda, με κατάληξη το μεγάλο speakeasy πάρτι που θα γίνει την Πέμπτη 17 Μαΐου στην πλατεία Αβησσυνίας.

Έχουμε την εξής καταπληκτική χαρά, να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, κάθε φορά που ερχόμαστε ή φεύγουμε από τα γραφεία της Popaganda. Τα γραφεία βρίσκονται στην καρδιά του Ιστορικού Τριγώνου οπότε θέλοντας και μη αντικρίζουμε σε υψηλή ευκρίνεια όλη τη διαδρομή που έχει κάνει η πόλη ώστε να φτάσει σε αυτό σημείο. Και μπορούμε έτσι απλά να ζήσουμε, μια μικρή βόλτα, #opwstote, κρατώντας μια μπύρα ΜΑΜΟΣ στο χέρι. Πότε, δηλαδή; Τα χρόνια που ένα ζυθοποιείο στην Πάτρα έβγαζε μια από τις πιο ξακουστές μπίρες της Αθήνας. Από το 1876 λοιπόν φτάσαμε στο σήμερα όπου η ΜΑΜΟΣ είναι πάλι εδώ αλλά δεν είναι μόνη. 

Aς πάμε πίσω χιλιάδες χρόνια, στον Άρειο Πάγο 

Τ΄αρχαία χρόνια ανέβαιναν εδώ οι Αθηναίοι για να δικάσουν κάτω από την Ακρόπολη. Αν κάτι όμως δεν μπορεί να δικαστεί, αυτό είναι η θέα από αυτό το σημείο της πόλης. Από τη μία η Ακρόπολη από την άλλη όλη η υπόλοιπη Αθήνα στο πιάτο σου. Ο Άρειος Πάγος αφού ξεπέρασε τις θεσμικές του ιδιότητες  και την επίσκεψη του Απόστολου Παύλου  έγινε ο τόπος των ραντεβού και του αγναντέματος. Από εκεί γενιές και γενιές Αθηναίων είδαν τα σύνορα της πρωτεύουσας να μεγαλώνουν και να φτάνουν ως τη θάλασσα. 

Όπου στη θάλασσα μετά το 1895 πήγαιναν… 

Με το τρένο. Από το Μοναστηράκι. Κλασικό στέκι, ένας από τους πιο παλιούς σταθμούς της πόλης, ένωνε την Αθήνα με τον Πειραιά και την Κηφισιά. Η περιοχή είχε βέβαια και από πιο πριν ζωή αφού το Τζαμί Τζισταράκη (ή Τζισδαράκη) που βρίσκεται απέναντι από το σταθμό αποτελούσε πόλο έλξης όχι μόνο για θρησκευτικές εκδηλώσεις από το 1795.

Το Τζαμί Τζισταράκη που σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο.

Τα τελευταία χρόνια είναι το σημείο που συναντιούνται καθημερινά όλοι οι Αθηναίοι που θέλουν να περάσουν το βράδυ τους είτε στο Κέντρο είτε στου Ψυρρή είτε… 

#opwstote να κάνουν μια βόλτα στην Πλάκα 

Όπου όλη η δουλειά γινόταν στις ταβέρνες της Πλάκας, όπου ορισμένες όπως ο Πλάτανος είναι κοντά στο να πιάσουν τα 100 χρόνια ζωής ή … 

… ανεβαίνοντας λίγο πιο πάνω στους Διόσκουρους 

… όπου για δεκάδες χρόνια είναι το μέρος όπου οι φοιτητές με την παρουσία τους χωρίζουν σαν ένα διαφορετικό σύνορο την Πλάκα από το Θησείο. 

Που γινόταν όμως όλο το «παιχνίδι» πριν από 100 περίπου χρόνια; 

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, γύρω από την Ομόνοια με κέντρα το καφενείο Νέον που το έχουμε θαυμάσει από τις ζωγραφιές του Τσαρούχη αλλά και από το ξενοδοχείο Μπάγκειον που έχτισε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνστ Τσίλλερ λίγο χρόνια πριν μπούμε στον 20ο αιώνα. Γύρω από αυτά τα δύο επιβλητικά κτήρια συγκεντρωνόταν όλη η καλλιτεχνική αφρόκρεμα της εποχής όπου εκτός από απόψεις αντήλλασσε και θερμούς εναγκαλισμούς και χορούς. 

Για να χορέψουν όμως έπρεπε να φάνε και κάτι. 

Για αυτό υπήρχε και υπάρχει πάντα η Βαρβάκειος όπου τα τελευταία 150 χρόνια (πάντα δηλαδή) έχει ταΐσει εκατομμύρια Αθηναίους. Οφείλει την ονομασία της στον ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1878 και ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση το 1886, αφού μεσολάβησε μια πυρκαγιά στις 8 και 9 Αυγούστου του 1884. Έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα και με ιστορία 130 χρόνων και αρχιτεκτονική επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική στην κεντρική Ευρώπη, η Βαρβάκειος Αγορά έχει κάθε λόγο να θεωρείται ένα από τα στολίδια της Αθήνας.

Αλλά στολίδι της Αθήνας ήταν και είναι…

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέρος της τριλογίας (Ακαδημία-Βιβλιοθήκη). Θεμελιώθηκε το 1839, βάσει σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Hans Christian Hansen και παρέπεμπε πολύ στην κλασική αρχιτεκτονική της αρχαιότητας. Αν και το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα από τα πρώτα που ιδρύθηκαν σε αυτή την πλευρά της Μεσογείου, στην αρχή είχε αρκετά λίγους φοιτητές, άνδρες που σίγουρα θα ξεδίψαγαν με μια μπίρα στο προαύλιο του πριν… 

… περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων. 

Και όχι δεν βρίσκεται εκεί που είναι σήμερα αλλά στην οδό Σταδίου. Θεμελιώθηκε το 1858 από τη βασίλισσα Αμαλία και οικοδομήθηκε σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα François Boulanger προκειμένου να στεγάσει τη Βουλή και τη Γερουσία. Με την έξωση του βασιλιά Όθωνα και τη μεταπολίτευση του 1862 το σώμα της Γερουσίας καταργείται. Τα σχέδια του κτιρίου τροποποιήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκο με κυριότερη μεταβολή την κατάργηση του αμφιθεάτρου της Γερουσίας. Το κτίριο του Κοινοβουλίου ολοκληρώθηκε το 1875. Στις 11 Αυγούστου 1875 πραγματοποιείται η επίσημη έναρξη των συνεδριάσεων της Βουλής με πρωθυπουργό τον Χαρίλαο Τρικούπη. Θα μείνουν εκεί για τα υπόλοιπα 60 χρόνια ώσπου… 

Το 1935 θα μεταφερθούν στα Παλαιά Ανάκτορα. 

Εκεί που δηλαδή ήταν το Παλάτι του Όθωνα από το 1847. Για την ιστορία φτηνά τη γλυτώσαμε αφού ο Βαυαρός βασιλιάς ήθελε να χτίσει το σπίτι του και να πίνει τις μπίρες του πάνω στην Ακρόπολη αλλά ευτυχώς επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και βρέθηκε η τοποθεσία στην Πλατεία Συντάγματος, που ονομάσθηκε έτσι επειδή ο Μακρυγιάννης και άλλοι Αθηναίοι μαζεύτηκαν εκεί και απαίτησαν Σύνταγμα. Αποτελεί έναν υπεραιωνόβιο τόπο συνάντησης με απώτερο στόχο την κάθοδο στην…

Πλατεία Αγία Ειρήνης, αν ήταν αυτή όπως είναι σήμερα 

Αλλά έλα που δεν ήταν. Ο ναός εγκαινιάσθηκε το 1850 και γύρω του υπήρχαν από τότε υφασματάδικα, βιοτεχνίας και λουλουδάδικα όπου προμήθευαν όλη την πόλη τους με προϊόντα. Στο τέλος όμως, 

Ας μην ξεχνάμε όμως και την πλατεία Αβησσυνίας 

Τελευταία στάση αλλά όχι και λιγότερο σημαντική η πλατεία Αβησσυνίας. Κάτι ενδιαφέρον που πρέπει να ξέρετε γι’ αυτή είναι πως πήρε την ονομασία της από την αρχαία Αιθιοπία, και πρώτη επίσημη καταγραφή της λέξης βρίσκεται στον Ηρόδοτο. Επίσης, ενδιαφέρον είναι πως το παζάρι, «γιουσουρούμ» ή δημοπρατήριο από αντίκες που συναντάτε εκεί στη βόλτα σας, βρίσκεται στην ίδια θέση από το 1910. 

Το πιο ενδιαφέρον όμως απ’ όλα είναι αυτό που θα γίνει την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 20.00 και θα μας ταξιδέψει στην εποχή των ’20s, όπου η πλατεία θα πάρει φωτιά  με τους Gadjo Dilo και τους Swingin’ Cats  σ’ ένα ξεσηκωτικό live με χορό, vintage εμφανίσεις και πολύ μπύρα ΜΑΜΟΣ!  Το μόνο που χρειάζεται για να μπεις είναι το συνθηματικό. Ποιο είναι αυτό; Μπες στο opwstote.gr για να τα μάθεις όλα!

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.