Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Το Pi Athens Suites βραβεύτηκε πρόσφατα ως το καλύτερο ξενοδοχείο πόλης

Αποτελεί ένα έργο του YolkStudio σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη και στον ακάλυπτο υπάρχουν φυτά που είχε φέρει η βασίλισσα Αμαλία στον Εθνικό Κήπο.

Μια μαθηματική σταθερά που απασχολεί  χρόνια τους μαθηματικούς και τους φυσικούς, λόγω των ιδιοτήτων και τις αρμονίας που παρουσιάζει έδωσε το όνομά της σε ένα νέο ξενοδοχείο της Αθήνας, λειτουργώντας παράλληλα ως οργανικό στοιχείο των χώρων. Ο αριθμός π συνδέεται με την ιστορία των θετικών επιστημών αλλά και με την αναδιαμόρφωση ενός κτιρίου γραφείων σε boutique ξενοδοχείο.

Το Pi Athens Suites βρίσκεται δίπλα στο Καλλιμάρμαρο, πολύ κοντά στον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο, αποτελεί έργο του YolkStudio και βραβεύτηκε ως το καλύτερο ξενοδοχείο πόλης στα Hotel Design Awards 2017. Χρησιμοποιήθηκαν κυκλικά στοιχεία και σφαίρες, τα οποία συνδέονται με τη σταθερά. Οι διαστάσεις κάποιων ευθύγραμμων κατασκευών είναι ίσες με την περιφέρεια κύκλων, όπως τα φωτιστικά του χώρου για το πρωινό. Δημιουργήθηκαν αρμονίες και αντιθέσεις, και οι μορφές σχετίζονται μεταξύ τους μέσω αναλογιών.

Η σαφής άποψη του ιδιοκτήτη, Σωκράτη Γαβριήλ, για την αισθητική, το ύφος και την κεντρική ιδέα για τη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. «Ο ρόλος μας σε αυτό το έργο ήταν περισσότερο συμβουλευτικός και ρυθμιστικός. Έγινε ξεκαθάρισμα και ομαδοποίηση των προθέσεων του ιδιοκτήτη και καθορίστηκε έτσι η φιλοσοφία της επέμβασης και της αρχιτεκτονικής σύνθεσης» εξηγεί η ομάδα του YolkStudio.

Οι αρχιτέκτονες υποστηρίζουν πως συνήθως τέτοια έργα υφίστανται σημαντικές αλλοιώσεις από τους ιδιοκτήτες. Ίσως αυτό συμβαίνει, διότι ασφυκτιούν όταν όλα είναι προκαθορισμένα και «επιβεβλημένα» από έναν σχεδιαστή και στερείται στον «κάτοικο» η ελευθερία της προσωπικής έκφρασης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βρέθηκε η μέση λύση. «Ο ιδιοκτήτης δε θέλησε να περιορίσει ή να παρακάμψει την προσωπική του αισθητική, αναθέτοντας μια πλήρη μελέτη σε έναν αρχιτέκτονα ή designer. Η ευαισθησία του να διακρίνει ωραίες ποιότητες στον τομέα της αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου και της διακόσμησης, τον βοήθησε να καθορίσει το σενάριο της επέμβασης και της διακόσμησης στα δωμάτια και στους χώρους διημέρευσης».

Η μελέτη του φωτισμού, ο σχεδιασμός κάποιων βασικών κατασκευαστικών λεπτομερειών, η χρωματική μελέτη των δομικών στοιχείων και των ψευδοροφών, καθώς και ο συνδυασμός των υλικών, συνέβαλαν στην άρτια ολοκλήρωση της αρχικής κεντρικής ιδέας του ιδιοκτήτη. Το κτίριο είχε αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον πριν την επέμβαση. Έτσι, μπορεί να διακρίνει κανείς στοιχεία της τεκτονικής δομής του κελύφους, όπως τον μεταλλικό φορέα στη σουίτα του τετάρτου ορόφου. Έγιναν οι ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις προκειμένου ένα κτίριο γραφείων να μετασχηματιστεί σε ένα φιλόξενο αστικό κατάλυμα προσωρινής διαμονής.  

Το ξενοδοχείο είναι πολύ κοντά στον Εθνικό Κήπο. Στον ακάλυπτο έχουν φυτευτεί ελιές, αμυγδαλιές και άλλα φυτά, που είχε φέρει η βασίλισσα Αμαλία στον Εθνικό κήπο. Το αστικό τοπίο φιλτράρεται μέσα από διάφανα και ημιδιάφανα υλικά ή αποκόπτεται η θέαση προς τα έξω. «Οι διαφορετικές οπτικές φυγές προς την Ακρόπολη, τον λόφο Αρδηττού ή το μέτωπο των απέναντι κτιρίων του δρόμου καθόρισε και το βαθμό διαφάνειας σε κάθε χώρο. Το ανοξείδωτο πλέγμα που αναπτύσσεται σχεδόν σε όλη την όψη των τρίτων ορόφων φιλτράρει τη θέα, δημιουργεί μια διπλή αεριζόμενη πρόσοψη, σκιάζει και παίρνει διαφορετικές αποχρώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τις περιστρεφόμενες ξύλινες περσίδες ρυθμίζει ο επισκέπτης το βαθμό οπτικής επαφής που θέλει να έχει με την πόλη» εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Ο Αρχιμήδης είχε  χρησιμοποιήσει γεωμετρικές τεχνικές βασιζόμενες σε πολύγωνα, για να υπολογίσει την αξία του π. Ο αριθμός π συνδέεται επίσης με την προσπάθεια των αρχαίων Ελλήνων να τετραγωνίσουν τον κύκλο. «H επιλογή του ονόματος έχει και διδακτικό χαρακτήρα: Ο ένοικος του ξενοδοχείου, ίσως αναρωτηθεί για τη σημασία του π και θελήσει να γνωρίσει περισσότερα για τη μαγεία αυτού του άρρητου αριθμού. Οι γραφιστικές επεμβάσεις συμβάλλουν σε αυτή την πρόθεση».   

Στους ορόφους του Pi Athens Suites σχηματίζονται έξι δωμάτια διαφορετικού μεγέθους για τουρίστες, στελέχη εταιρειών, οικογένειες και ζευγάρια. Στη σουίτα του τελευταίου ορόφου και στην ταράτσα υπάρχει θέα προς την Ακρόπολη και προς το Καλλιμάρμαρο. Στο υπόγειο υπάρχει ο χώρος του πρωινού, όπου διοχετεύεται φυσικό φως μέσω στεγασμένων ανοιγμάτων στον ακάλυπτο και στην πρασιά.

To εργαστήρι αρχιτεκτονικής και Design YolkStudio έχει επανειλημμένα επαινεθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και δραστηριοποιείται στον τομέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της επίβλεψης έργων από το 1997. Τα ιδρυτικά μέλη του εργαστηρίου είναι η Μαρία Ρεμούνδου και ο Μανώλης Ηλιάκης. Θαυμάζουν τον ελληνικό μοντερνισμό, αλλά και το έργο νεότερων αρχιτεκτόνων, όμως, η ομάδα του YolkStudio δεν έχει συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές αναφορές που να χαρακτηρίζουν τη δουλειά της. «Σε κάθε έργο αναρωτιόμαστε εξ’ αρχής για τον τρόπο που θα εξυπηρετήσουμε και θα ερμηνεύσουμε λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες. Οι συνθετικές αρχές σχεδιασμού επανακαθορίζονται αναλόγως των αναγκών του κάθε έργου. Γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιούνται υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και να εφαρμόζονται βασικές αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, χωρίς τη χρήση υψηλής τεχνολογίας».

Όσο για το Pi Athens Suites και ανάλογα έργα, πιστεύουν πως εάν στο σχεδιασμό ενός ξενοδοχείου δίνεται μόνο έμφαση στην άνεση και την πολυτέλεια αλλά υπάρχει αδιαφορία για το φυσικό περιβάλλον και την οικολογία, τότε «μάλλον κάτι δεν έχει πάει καλά. Στο χτισμένο περιβάλλον είναι απαραίτητο να εντοπίζονται αξίες και ποιότητες που σχετίζονται με την βιωσιμότητα. Ένα ξενοδοχείο που δεν ανήκει σε ένα ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο και αποτελεί μόνο έργο εντυπωσιασμού, συμβάλει και αυτό στη δημιουργία κρίσεων όπως αυτή που βιώνουμε. Και η σημερινή κρίση είναι κυρίως πολιτισμική και κατόπιν οικονομική».   

Περισσότερες πληροφορίες για το YolkStudio θα βρείτε εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για το Pi Athens Suites θα βρείτε εδώ
POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.