facebook-dead-bw

Η ζωή μας πλέον περιστρέφεται γύρω από τα social media. Τι γίνεται με τα δεύτερα όμως όταν η πρώτη μας… τελειώσει; Ναι, ορισμένοι θα σκεφτείτε ότι από τη στιγμή που αποδημήσετε εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπο αναψύξεως, δεν θα υπάρχει κάτι για να σας απασχολεί –πια- όμως ας πούμε ότι είστε από εκείνους που θέλουν να έχουν τακτοποιήσει και την παραμικρή λεπτομέρεια φεύγοντας –σε τελική ανάλυση, ακόμα κι όταν οι ίδιοι θα έχουν γίνει σκόνη και θρύψαλα που έλεγε κι ο Κορκολής, το όνομά και η εικόνα τους θα παραμένει εδώ.

Καθώς ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας εκτυλίσσεται στο Facebook λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε να διασφαλίσετε πως ακόμα και μετά τον θάνατό σας το προφίλ και, κυρίως, τα δεδομένα σας, θα παραμείνουν ασφαλή; Ναι, ΟΚ, μακάβριο το θέμα αλλά χρήσιμο, γι’ αυτό πάμε να δούμε μια-δυο πρακτικές συμβουλές.

Το Facebook έχει προβλέψει ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο: άλλωστε κάθε χρόνο χάνει αρκετά εκατομμύρια χρήστες οι οποίοι εγκαταλείπουν τα εγκόσμια, οπότε όπως αντιλαμβάνεστε, δεν θα μπορούσε να μην είχε καταπιαστεί με το θέμα. Στη λογική του «πριν από ‘σας, για ‘σας», οι επιλογές σας είναι κατά βάση δύο: είτε να κλείσετε τελείως τον λογαριασμό σας, είτε να ορίσετε κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης σας που θα αναλάβει τη βασική του διαχείριση. Ασχέτως της προτίμησής σας, χρήσιμο θα ήταν να κάνετε την επιλογή σας όσο είστε ζωντανοί –μετά ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε πρακτικές δυσκολίες.

2016-11-22-mesa-1

Η βασική σας απορία λογικά θα πρέπει να αφορά το πώς το Facebook θα ξέρει ότι τα τινάξατε. Από άλλους χρήστες που θα το ενημερώσουν σχετικά μέσω της σχετικής φόρμας, παρακολουθώντας φυσικά και τα δεδομένα που σχετίζονται με τον λογαριασμό σας (δραστηριότητα, μηνύματα άλλων κλπ). Εφ’ όσον επιβεβαιώσει το δυστυχές γεγονός, θα ελέγξει τι έχετε ζητήσει να επακολουθήσει.

Αν έχετε διαλέξει να σβηστεί ο λογαριασμός σας, τότε αυτό ακριβώς θα γίνει χωρίς δεύτερη συζήτηση. Στην περίπτωση που έχετε αφήσει διαθήκη (μην το γελάτε διότι περί αυτού πρόκειται) όμως, τότε το πρόσωπο που έχετε επιλέξει θα μπορεί να διαχειριστεί τρόπον τινά τον λογαριασμό σας ως προς τα pinned posts” (δημοσιεύσεις δηλαδή που μένουν πάντα πάνω-πάνω), τις εικόνες προφίλ και παρασκηνίου (profile & cover) και τα αιτήματα φιλίας. Δεν θα είναι σε θέση να μπει στον λογαριασμό σας, να δει συνομιλίες και προσωπικά μηνύματα, να σβήσει δημοσιεύσεις ή να μπλοκάρει φίλους σας. Εν τοιαύτη περιπτώσει, το προφίλ σας θα γίνει τύπου legacy” (αυτό που λέμε «εις μνήμη» με το “remembering” πριν το ονοματεπώνυμό σας), όπως ακριβώς δηλαδή φαίνονταν πριν δυο βδομάδες τα προφίλ εκατομμυρίων χρηστών του δικτύου, συμπεριλαμβανομένου του Μαρκ Ζάκερμπεργκ!

facebook-dead-today-161111-tease_b00cc200bb84c81d9740603356b67222-today-inline-vid-featured-desktop

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα τα παραπάνω βέβαια, είναι να έχετε ορίσει, όσο βρίσκεστε μαζί μας στον μάταιο τούτο κόσμο, ποιος θα είναι ο… κληρονόμος και διαχειριστής του προφίλ σας. Για να το κάνετε, θα πάτε στο βελάκι στην πάνω δεξιά γωνία της οριζόντιας μπλε μπάρας σε οποιαδήποτε –web- σελίδα του Facebook, θα επιλέξετε τα Settings” και στην οθόνη που εμφανίζεται, το Security”. H ενότητα που αναζητάτε είναι το Legacy Contact”. Εκεί θα ορίσετε τη μία επαφή που θέλετε να αναλάβει τη διαχείριση του λογαριασμού σας, ενώ προαιρετικά τικάρετε και κουτάκι από κάτω έτσι ώστε η επαφή αυτή να μπορεί να πάρει καθετί έχετε μοιραστεί στο Facebook σε ένα αρχείο. Αν πάλι θέλετε να διαγραφεί τελείως το προφίλ σας, τότε πηγαίνετε λίγο πιο κάτω, στο link που γράφει Request account deletion”.

Ζωή σε ‘μας.