kickass torrent

Το Kickass Torrents έκλεισε. Όπως παλιότερα είχε συμβεί (δις) με το Pirate Bay. Όπως είχε συμβεί και με το Kazaa. Και με το Napster. Και με το Audiogalaxy. Και και και… Ο πόλεμος των διωκτικών Αρχών με τα πάσης φύσεως torrent sites και τα peer-to-peer (p2p) δίκτυα και πλατφόρμες μαίνεται εδώ και δεκαετίες και μολονότι οι νίκες των πρώτων «ακούγονται» πολύ περισσότερο, στην πραγματικότητα, τα δεύτερα είναι αυτά που έχουν το πάνω χέρι. Το διαδίκτυο δηλώνει «συγκλονισμένο» από το τελευταίο επίτευγμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, το κλείσιμο δηλαδή του Kickass Torrents (KAT), του δεύτερου δημοφιλέστερου torrent site της εποχής μας.

Αυτή τη φορά βέβαια, η επιχείρηση ήταν σωστή… υπερπαραγωγή. Ο φερόμενος ως επικεφαλής του Kickass Torrents, Αρτέμ Βαούλιν, συνελήφθη στην Πολωνία και αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ, εκεί όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες (μεταξύ άλλων και για ξέπλυμα χρήματος) που θα μπορούσαν να τον στείλουν στη φυλακή ακόμα και για 20 χρόνια. Για να φτάσουν στον στόχο τους, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εμφανίστηκαν ως πελάτες και αγόρασαν διαφημιστικό χώρο στο KAT έναντι $300 την ημέρα. Τους δόθηκε λογαριασμός σε τράπεζα της Λετονίας μαζί με ρητή εντολή να μην αναφέρουν το παραμικρό σχετικά με το site στην αιτία κατάθεσης. Η συνέχιση της συνεργασίας με ακόμα περισσότερα χρήματα ($1.000-3.200/ημέρα) αποκάλυψε και δεύτερη τράπεζα, αυτή τη φορά στην Εσθονία, ωστόσο εκείνη που έδωσε τη χαριστική βολή στον Βαούλιν ήταν η… Apple που «πρόδωσε» την IP του σε συνδυασμό με τα στοιχεία του στο iTunes και βέβαια τα αρχεία του στο iCloud! Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα, ο Ουκρανός κάλυπτε τις δραστηριότητές του μέσω μιας εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού στη χώρα του, ονόματι Cryptoneat.

Ο Βαούλιν λοιπόν ετοιμάζεται για μια νέα, όχι και τόσο ευχάριστη περιπέτεια, το kickasstorrents.com (όπως και τα kat.cr, kickass.cr, kat.ph, kickass.to και μερικά ακόμα URL) δεν οδηγεί πουθενά και στις ΗΠΑ πανηγυρίζουν για τη νέα τους «ψαριά». Υπάρχει όμως λόγος; Όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, όλες αυτές οι νίκες των διωκτικών Αρχών γίνονται επί ματαίω: για κάθε ένα «τορρεντάδικο» ή p2p υπηρεσία που κλείνει, άλλες δέκα ανοίγουν. Όλες τους βέβαια έχουν ως στόχο να «εξυπηρετήσουν» τους χρήστες που έχουν μείνει «ξεκρέμαστοι», μέχρι να βρεθεί εκείνη που θα καταφέρει να τους συσπειρώσει και πάλι γύρω της.

kickass-torrents_551290_full

Ήδη προέκυψαν τα Kickass.la, KickassTorrents.website, kat.am και αρκετά ακόμα: κάποια ισχυρίζονται ότι είναι απλά φόρουμ, άλλα ότι συνεχίζουν το… έργο του KAT και ορισμένα δεν είναι παρά καλοστημένα “scams” με μοναδικό στόχο να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία και δεδομένα από όσους τα εμπιστευτούν. Οι Αρχές μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έκοψαν ακόμα ένα κεφάλι της «Λερναίας Ύδρας» που λυσσαλέα κυνηγούν τόσα χρόνια τώρα, όμως γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα πως όσο περνά ο καιρός, το έργο τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο.

ThePirateBay_TV_2011_11_11_ver2

Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε πάντως, είναι πως FBI, Interpol και λοιπές υπηρεσίες έχουν πια στο πλάι τους ως συμμάχους όλες τις μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας. Apple, Facebook, Microsoft, Yahoo, Amazon, LinkedIn & Σία θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τις Αρχές να συλλάβουν όσους βρίσκονται πίσω από υπηρεσίες σαν το KAT, το Pirate Bay ή το Morpheus και το eMule, για τον απλούστατο λόγο ότι πλέον εμπλέκονται ενεργά, αποκομίζοντας και οι ίδιες μεγάλα οφέλη, με τη διανομή, την προώθηση και την πώληση περιεχομένου και πλατφόρμες σαν και τις προαναφερθείσες, τους στερούν χρήματα. Όταν δε άπαντες έχουν λογαριασμούς σε κάποιο από τα μεγάλα social δίκτυα, όταν χρησιμοποιούν cloud υπηρεσίες και όταν κάπου μέσα στην εξίσωση μπλέκονται και τα Windows, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα στοιχεία που μπορούν να συλλέξουν οι «κυνηγοί» για τα «θηράματά» τους είναι πολλά περισσότερα. Είναι ικανά όμως όλα αυτά να αφανίσουν την «κουλτούρα» (καλή, κακή, περί κουλτούρας πρόκειται) των p2p και των torrents; Τα ως τώρα δείγματα λένε πως όχι. Για όλα τα υπόλοιπα, θα δείξει το μέλλον…