Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Τελικά τι είναι το bitcoin; Μήπως ένα αποτυχημένο πείραμα;

Μόδα ήταν και πέρασε, μόδα ήταν και πάει. Το bitcoin ακολουθεί σταθερά φθίνουσα πορεία και τα μαντάτα μόνο καλά δεν είναι…
BitCoin

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Μάικ Χιμ, ένας εκ των προγραμματιστών του bitcoin (θυμάστε τι είναι παρεμπιπτόντως;) καταφέρθηκε κατά του κρυπτονομίσματος εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για τη μελλοντική του πορεία. Με ένα μακροσκελέστατο αλλά απείρως περιγραφικό και λεπτομερές κείμενό του στο Medium, ο Χιμ αποκαλεί το bitcoin «αποτυχημένο πείραμα», κατηγορώντας την κοινότητά του πως καθυστερώντας χαρακτηριστικά να υιοθετήσει νέα στάνταρ, οδήγησε το νόμισμα σε μαρασμό. «Μία θεωρητικά αποκεντροποιημένη μορφή χρημάτων, εξελίχθηκε σε ένα σύστημα που ελέγχεται από μια χούφτα ανθρώπων», ανέφερε ενδεικτικά, ρίχνοντας το ανάθεμα στους προγραμματιστές και τους miners” του bitcoin.

Κάπου εδώ θα κάνουμε μια παρένθεση για να υπενθυμίσουμε τι κάνουν οι προαναφερθέντες. Οι miners παραχωρούν την επεξεργαστική ισχύ των υπολογιστών τους για την παραγωγή των bitcoins. Βέβαια πλέον απαιτείται τόση πολλή ισχύς που οι miners ενώνονται σε μεγάλες ομάδες/κοινότητες μοιραζόμενοι τα παραχθέντα bitcoins –αν είναι τυχεροί. Οι προγραμματιστές είναι εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αλλαγές στον πυρήνα του κώδικα του bitcoin –ναι, μπορεί αυτό να είναι “open source” όμως υπάρχει μία και μοναδική επίσημη έκδοσή του. Προτάσεις κάνει ο καθείς, ωστόσο μόλις πέντε άτομα μπορούν να τις ενσωματώσουν στον κώδικα και η πλάκα είναι ότι οι πέντε αυτοί τύποι έχουν τις χειρότερες δυνατές σχέσεις μεταξύ τους! Όταν λοιπόν στην «καρδιά» του bitcoin υπάρχει τέτοια πόλωση, η επιρροή της στην πορεία του νομίσματος είναι αναπόφευκτη.

Τα λέγαμε και τον Αύγουστο που ασχοληθήκαμε εκ νέου με το bitcoin, ελέω και capital controls: ένα νόμισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από εμπιστοσύνη. Μεγαλώνει η εμπιστοσύνη, ανεβαίνει το νόμισμα. Αρχίζουν οι αμφιβολίες, πέφτει αφού όλοι προσπαθούν να το ξεφορτωθούν και κανείς δεν το θέλει. Στις 23 εκείνου του μήνα, το bitcoin χτύπησε “all-time low” στα $210,60. Έκτοτε το ντεμαράζ του υπήρξε εντυπωσιακό (με μοναδική εξαίρεση τον Νοέμβριο) κλείνοντας το έτος στα $430,89. Το 2016 έχει αρχίσει με πτωτικές τάσεις που το έχουν φέρει στα $367,20 επαληθεύοντας την αστάθεια που ανέκαθεν το διακατείχε. Οι οικονομολόγοι δεν βιάζονται να το ξεγράψουν, ούτε θεωρούν πως βρίσκεται σε κίνδυνο, ωστόσο και μόνο το γεγονός πως αδυνατεί να συμπεριφερθεί όπως μία φυσιολογική νομισματική μονάδα, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Βέβαια δεν μπορεί να το κάνει διότι δεν είναι μία τυπική νομισματική μονάδα, όμως οι επενδυτές ουδόλως ενδιαφέρονται γι’ αυτό: ασφάλεια θέλουν, μια ασφάλεια που το bitcoin δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει.

BkKGs5D

Η πορεία του bitcoin τον τελευταίο χρόνο. Μεγάλο το ρίσκο, δεν λέμε, μεγάλη όμως κι η απόδοση, έτσι;

Ο Χιμ μπορεί να βλέπει το ζήτημα και με μια πιο… ρομαντική ματιά, δεδομένης και της εμπλοκής του στο όλο πρότζεκτ, εξ ου και οι βαριές κουβέντες που του επιφύλαξε. Εμείς πάλι δεν βλέπουμε την καταστροφή για την οποία μιλά εκείνος, τουλάχιστον από επενδυτικής πλευράς. Τον Αύγουστο μιλούσαμε για τυχοδιωκτισμό και πρώιμο στάδιο, αναφερόμενοι σε μία πιθανή επένδυση σε bitcoin. Τη μέρα που ανέβηκε το κείμενο στην Popaganda, η τιμή του bitcoin ήταν στα $276. Σήμερα είναι στα $367. Με άλλα λόγια, αν κάποιος είχε επενδύσει στο bitcoin ένα χιλιάρικο στα μισά του Αυγούστου αντί να πάει διακοπές, σήμερα θα το είχε κάνει 1.330€! Το bitcoin μπορεί εν τέλει και να ‘ναι χαμένο στοίχημα, αποτυχημένο πείραμα για τους εμπνευστές του. Ο κόσμος των επενδυτών όμως, ακόμα βλέπει κάτι σ’ αυτό…

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.