Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

Αλήθεια, πώς θα είναι ένα smartphone σε μια πενταετία;

Νομίζετε πως η φαντασία σας καλπάζει; Όντως; Ε, λοιπόν σας προκαλούμε: μπορείτε να σκεφτείτε πώς θα ‘ναι ένα smartphone σε πέντε χρόνια από σήμερα;
concept-smartphone-fluid-by-philips1

LED οθόνη με IPS πάνελ και ανάλυση 640×960 pixels, κύρια κάμερα στα 5 MP και δευτερεύουσα VGA, μονοπύρηνος επεξεργαστής στο 1 GHz, 512 MB RAM, χωρητικότητα έως και 32 GB χωρίς δυνατότητα προσθήκης κάρτας μνήμης, Wi-Fi, Bluetooth 2.1, βάρος 137 γραμμαρίων και διαστάσεις 11,52×5,86×0,93 εκατ.. Αυτό είναι με λίγα λόγια το iPhone 4, το κατά γενική ομολογία καλύτερο smartphone για το 2010 –δεν το λέμε εμείς: θα το διαπιστώσετε αν κάνετε μια βόλτα online ψάχνοντας για best phone/smartphone of 2010”. Χαζεύοντας κανείς τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, θα νομίζει πως πρόκειται για συσκευή… αρχαία, κι όμως, έχει κυκλοφορήσει μια πενταετία πριν όλη κι όλη!

Η Τεχνολογία προοδεύει και εξελίσσεται με αλματώδεις ρυθμούς σε βαθμό τέτοιο που το πιθανότερο είναι πως δεν είμαστε καν σε θέση να φανταστούμε με τι θα μοιάζει ένα smartphone το 2021. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν έχουμε το δικαίωμα να προσπαθήσουμε: κάτι τέτοιο έκανε και η επικεφαλής του Google Now, Απάρνα Τσεναπραγκάντα, όταν ερωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Ιρλανδία. Βέβαια δεν έδωσε ακριβώς απαντήσεις αλλά μας τροφοδότησε με ενδείξεις που όσο να ‘ναι, εξάπτουν αρκούντως τη φαντασία μας.

Πώς θα είναι λοιπόν ένα smartphone το 2021; Ας δούμε τι μπορούμε να κρατήσουμε:

Ταχύτητα

Ο κάτοχος ενός smartphone απαιτεί από αυτό ταχύτητα. Θέλει απαντήσεις τη στιγμή που κάνει τις ερωτήσεις. Δεν μπορεί να χάνει τον χρόνο του σε αλλεπάλληλες οθόνες, ούτε να ξοδεύει αχρείαστα «κλικ».

Αποτελεσματικότητα

Ο χρήστης ενός υπολογιστή καταφεύγει σε μία μηχανή αναζήτησης για να βρει πληροφορίες. Αυτός ενός smartphone όμως δεν ενδιαφέρεται για «θεωρία»: θέλει πράξεις. Θέλει να παίξει μουσική μέσω Spotify, να βρει ταξί μέσω Taxibeat. Με άλλα λόγια δεν θέλει να μάθει: θέλει να κάνει.

2-concept-smartphone-fluid-by-philips

Προβλεψιμότητα

Ο χρήστης ενός smartphone βρίσκεται στον δρόμο, on the go. Αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη είναι μία συσκευή που να ενεργεί “proactively”, πριν από εκείνον για εκείνον: θέλει η πληροφορία να τον βρίσκει και όχι εκείνος να την ψάχνει, μια πραγματικά “smart” συμπεριφορά.

Συμπεράσματα

Η λογική λοιπόν λέει ότι οι ψηφιακοί βοηθοί των λειτουργικών θα αναλάβουν στο εγγύς μέλλον πρωταγωνιστικό ρόλο: η Apple έχει τη Siri, η Microsoft την Cortana και η Google το Google Now. Οι εταιρείες έχουν εστιάσει στο πώς ακριβώς θα προσφέρουν οι ίδιες και μάλιστα με τρόπο προσιτό την πληροφορία στους χρήστες και πελάτες τους, δίχως εκείνοι να πρέπει να την αναζητήσουν.

siri-ios-7

Το καλύτερο ξέρετε ποιο είναι; Ότι έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν με βάση το παραπάνω. Σκεφτείτε το λίγο: προσπαθούν να μάθουν τις συνήθειές σας, τι σας αρέσει, τη ρουτίνα σας. Δεν ενδιαφέρονται για τα προσωπικά σας στοιχεία για να σας ταυτοποιήσουν, για να σας «φακελώσουν» με την κακή έννοια: ένα προφίλ θέλουν να «χτίσουν» ώστε να είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες σας τη στιγμή που αυτές προκύπτουν ή ακόμα και πριν κι απ’ αυτό!

2021… τώρα!

Σε μια πενταετία από σήμερα, τα smartphones θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ακόμα πιο εντυπωσιακά, τουλάχιστον από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών. Θα έχουμε πραγματικούς οκταπύρηνους, ίσως και δεκαεξαπύρηνους υπερεπεξεργαστές, αυτόνομες κάρτες γραφικών, 4K οθόνες, αδιάβροχα περιβλήματα, RAM που θα αγγίζει τα επίπεδα αυτής ενός σημερινού PC και μπαταρία που θα αντέχει μέρες και θα φορτίζει κι ασύρματα. Κι όμως, τα παραπάνω δεν είναι αυτά για τα οποία γίνεται όλη η ιστορία: τα λεφτά είναι στο λογισμικό και συγκεκριμένα στην A.I., την τεχνητή νοημοσύνη που θα είναι σε θέση να γνωρίσει το «αφεντικό» της, να το μάθει, να καταλάβει τα «θέλω» του και να ικανοποιήσει.

Ο κάτοχος ενός smartphone το 2021 θα μπορεί να λέει στη συσκευή του τι τραβά η όρεξή του κι εκείνη να του κλείνει τραπέζι. Θα πρέπει να του υπενθυμίζει πού έχει παρκάρει και επικοινωνώντας με το αυτοκίνητό του να το προετοιμάζει καθώς αυτός κατευθύνεται προς τα εκεί. Θα οφείλει να του προσφέρει εφαρμογές απλές στη χρήση αλλά με πληθώρα λειτουργιών.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι απ’ όλα αυτά θα κάνει εν τέλει…

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.