Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Τα hoaxes της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι

Τι διαδόθηκε στα social media το βράδυ της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι και δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Paris-Attack

Όπως με κάθε γεγονός έκτακτης ανάγκης, οι ειδήσεις γύρω από τις τρομοκρατικές επιθέσεςι στο Παρίσι άρχισαν να διαδίδονται στα social media με ταχύτατους ρυθμούς από το βράδυ της Παρασκευής. Και όπως με κάθε γεγονός έκακτης ανάγκης, μερικές από αυτές ήταν λανθασμένες.

Εδώ μπορείτε να βρείτε τρία σχετικά παραδείγματα με «μη γεγονότα», τα οποία διαδόθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα πολλοί να τα εκλάβουν ως «γεγονότα»:

1. Το βράδυ της Παρασκευής εμφανίστηκαν στα social media φωτογραφίες που έδειχναν το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Καλαί της βορειοανατολικής Γαλλίας να φλέγεται. Οι φωτογραφίες παρουσίαζαν μία φωτιά που ξέσπασε στις 2 Νοεμβρίου και οφείλονταν σε έκρηξη φιάλης υγραερίου. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το βράδυ της Παρασκευής ξέσπασε μία δεύτερη πυρκαγιά στο εν λόγω κέντρο φιλοξενίας. Όσοι ήξεραν ότι οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media ήταν από την πυρκαγιά της 2ας Νοεμβρίου, βιάστηκαν να διαψεύσουν την είδηση ότι το κέντρο φιλοξενίας του Καλαί είχε πάρει φωτιά το βράδυ της Παρασκευής, γεγονός το οποίο τελικά επιβεβαιώθηκε.

2. Πολλές ήταν ακόμη οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσίαζαν τον Πύργο του Άιφελ με σβησμένα τα φώτα, γεγονός που «οφείλονταν» δήθεν στις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκε το Παρίσι. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες φωτογραφίες και τα βίντεο είχαν τραβηχτεί τον Ιανουάριο, όταν και τα φώτα του Πύργου του Άιφελ έσβησαν, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Υπήρχαν βέβαια φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί και το βράδυ της Παρασκευής, όμως παρουσιάστηκαν με έναν πολύ παραπλανητικό τρόπο: τα φώτα του Πύργου του Άιφελ σβήνουν κάθε μέρα στη 1 το πρωί. Επομένως, το βράδυ της Παρασκευής ήταν ανακριβές ότι τα φώτα του συμβόλου του Παρισιού έσβησαν εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων.

3. Πολλοί χρήστες του Twitter ανάρτησαν φωτογραφίες κατοίκων του Παρισιού με πλακάτ όπου ήταν γραμμένη η φράση Not Afraid. Και αυτές οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί από την πορεία κατά της τρομοκρατίας, που έλαβε χώρα στο Παρίσι, στις 7 Ιανουαρίου, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Charlie Hebdo.

POP TODAY
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.