Ο Έλβις ταξίδεψε την 1η Φλεβάρη του 1976 τα μεσάνυχτα με το ιδιωτικό του αεροπλάνο για να φάει ένα σάντουιτς που έφτιαχνε ένας Έλληνας στο Ντένβερ του Κολοράντο. Ήταν ένα σάντουιτς 8.000 θερμίδων που γίνεται ως εξής: φραντζόλα αδειασμένη απ’ την ψίχα, αλειμμένη με μαργαρίνη και παραγεμισμένη με ένα βάζο φιστικοβούτυρο, ένα βάζο μαρμελάδα και μισό κιλό μπέικον. Ήταν ο βασιλιάς των Peanut Butter and Jelly Sandwiches και είχε το όνομα Fool’s Gold Loaf (Του Τρελού η Χρυσή Φραντζόλα).
Ένα βράδυ ο Έλβις είχε καλεσμένους στο σπίτι του, το περίφημο Graceland στο Μέμφις, φίλους από άλλη περιοχή, τον κάπτεν Τζέρι Κένεντι της Αστυνομίας του Ντένβερ, Κολοράντο και τον Ρον Πιεταφρέσο από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Οι αστυνομικοί του Ντένβερ λειτουργούσαν και σαν σωματοφύλακες για σταρ και διασημότητες όπως ο Έλβις και συχνά συνόδευαν τους καλλιτέχνες που έπλητταν μέσα στα παλάτια τους σε μικρά αλλά εκλεκτά ρεστοράν όπως ένα που λεγόταν “Colorado Mine Company”. Οι τρεις άντρες θυμήθηκαν ένα ειδικό σάντουιτς στον κατάλογο του μαγαζιού, που το είχαν φάει μαζί ένα βράδυ μετά από μια συναυλία στο Ντένβερ, και άρχισαν να το περιγράφουν με γαργαλιστικές λεπτομέρειες. Το ίνδαλμα της ροκ αποφάσισε τότε ότι έπρεπε να φάει αυτό το σάντουιτς ξανά, ατάκα κι επιτόπου, εκείνη τη νύχτα.
Σαν την κολοκύθα της Σταχτοπούτας, το ιδιωτικό αεροπλάνο του Έλβις ήταν έτοιμο να μεταφέρει στο Ντένβερ τους πεινασμένους φίλους για να τσιμπήσουν.
Το άσπρο, κόκκινο και μπλε Convair 880 είχε βαφτιστεί Lisa Marie από το όνομα της κόρης του θρυλικού τραγουδιστή, είχε επίχρυσα χερούλια στις τουαλέτες, στερεοφωνικό ήχο παντού, αίθουσα συνεδριάσεων και κρεβατοκάμαρα. Σε εκατόν είκοσι λεπτά είχε προσγειωθεί σε μια ειδική πίστα του αεροδρομίου Stapleton στο Ντένβερ. Η ώρα ήταν 1.40 π.μ., δηλαδή βαθιά μεσάνυχτα.
Κι όμως εκεί τους περίμεναν με ενθουσιασμό το ζευγάρι των ιδιοκτητών του εστιατορίου “Colorado Mine Company”, δηλαδή ο Μπακ Σκοτ και η Σίντι, που είχαν φέρει μαζί τους 22 φρεσκοφτιαγμένα Fool’s Gold Loaves. Χρειάστηκαν τρεις ωρίτσες μέχρι να φάνε τα σάντουιτς όλοι μαζί πίνοντας για να δροσιστούν Perrier και σαμπάνιες.
Ο Πρίσλεϊ κάλεσε στην τραπεζαρία του τζετ και τους πιλότους για να φάνε μαζί με τον Μπακ, τη Σίντι και το νεαρό τους μάγειρο Νίκο Ανδουρλάκη που είχε ετοιμάσει όλα τα σάντουιτς. Μόλις τα τέλειωσαν ο Έλβις πέταξε πίσω στο Μέμφις χωρίς να πατήσει το πόδι του στο έδαφος του Ντένβερ.
Από τη στιγμή που τα γεύτηκε ο Έλβις, τα τρομαχτικά ως περιεχόμενο συστατικά του σάντουιτς έγιναν διάσημα και το Fool’s Gold Loaf (Του Τρελού η Χρυσή Φραντζόλα) έγινε και το ίδιο ένας μύθος και συμπεριλήφθηκε σε πολλά έντυπα γαστρονομίας που σχολίαζαν τη λατρεία του Έλβις για το φαγητό.
Η αρχική τιμή του σάντουιτς ήταν 49,95 δολάρια και αργότερα έφτασε τα $ 65.
Το “Colorado Mine Company” έκλεισε αλλά η παράδοση έμεινε ζωντανή από τον Νίκο Ανδουρλάκη που άνοιξε το δικό του Nick’s Café στο Γκόλντεν του Κολοράντο παρασκευάζοντας τον ίδιο υπερφυσικό μεζέ για τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Ορίστε η συνταγή για τη μεγάλη και ιστορική αυτή λιχουδιά όπως μας τη δίνει ο ίδιος ο Νικ διευκρινίζοντας ότι η μαρμελάδα Dickinson’s από μύρτιλο, της αρχικής συνταγής, δεν βρίσκεται πια και έτσι αναγκάστηκε να την αντικαταστήσει με μαρμελάδα σταφύλι. Από κει και πέρα τονίζει ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την υγεία του πελάτη του όταν θα έχει καταβροχθίσει «Του Τρελού τη Χρυσή Φραντζόλα».
Πηγή: www.messynessychic.com