Σήμερα είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών αλλά δεν έχεις μια θορυβώδη, πολυπληθή οικογένεια για να τη μοιραστείς; Ή δε σε συμμερίζονται οι οικείοι σου και σε λένε ξενομανή («είχες Thanksgiving και στο χωριό σου;»), αλλά εσύ θες να φας ένα δείπνο ασορτί με αυτά που θα δεις στις αγαπημένες σου αμερικάνικες σειρές; Κανένα πρόβλημα, μπορείς να φτιάξεις ένα κομψό, εορταστικό γεύμα με εξωτικό άρωμα για έναν ή δύο στο bachelor pad σου χωρίς να χρειαστεί να αγοράσεις ολόκληρο το τεράστιο πουλερικό και να περάσεις όλη την ημέρα στην κουζίνα.
Υλικά
1 στήθος γαλοπούλας περίπου 500γρ
1 σελινόριζα
500ml λευκό κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
2 cm φρέσκια ρίζα galangal
2 cm φρέσκια ρίζα ginger
3 πορτοκάλια
4 μανταρίνια ή 6 κουμ κουάτ
4 κ.σ σάλτσα σόγιας
4 κ.σ. μέλι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κοτσάνι φραγκοστάφυλλο για γαρνίρισμα
200 gr κόκκινη κινόα
200 gr γλυκοπατάτες
2 κ.σ. βούτυρο
1 φρέσκο τσίλι
Φτιάχνουμε τη μαρινάδα για τη γαλοπούλα: καθαρίζουμε τη σελινόριζα και την κόβουμε σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε το galangal, το ginger και το σκόρδο και κόβουμε το ένα πορτοκάλι και τα κουμ κουατ σε ροδέλες. Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο τάπερ ή μπολ, όπου στύβουμε το δεύτερο πορτοκάλι και προσθέτουμε το χυμό του στο λευκό κρασί. Μαρινάρουμε το στήθος της γαλοπούλας στο μείγμα από 2 μέχρι 12 ώρες.
Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και τη σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι στο οποίο έχουμε ζεστάνει ελαιόλαδο, γυρνώντας την για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Σβήνουμε με τη μαρινάδα, στην οποία προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και το μέλι. Αφαιρούμε το κρέας και αφήνουμε τη σελινόριζα μέσα στη σάλτσα σε μέτρια φωτιά. Τη βγάζουμε από τη φωτιά όταν έχει μαλακώσει. Ψιλοκόβουμε φρέσκο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο και γαρνίρουμε με αυτά το κρέας. Μπορούμε να σερβίρουμε με κινόα (την οποία έχουμε βράσει και της έχουμε προσθέσει ψιλοκομμένα μυρωδικά) ή/και ψητές γλυκοπατάτες με βούτυρο και τσίλι. Διακοσμούμε τη γαλοπούλα με το φραγκοστάφυλο και τα φιλεταρισμένα εσπεριδοειδή. Happy Thanksgiving!