Μια μεγάλη παρέα μουσικών της Αθήνας που δεν είχαν συνεργαστεί ξανά μεταξύ τους δημιούργησαν τους Duoyu, ένα συγκρότημα που κανείς δεν ξέρει πως να το προφέρει (ντουόγιου είναι το σωστό) αλλά ακούγεται πολύ στα “σωστά” σημεία της πόλης. Τρία χρόνια μετά αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν ένα δίσκο, το Atomic Clock, με τραγούδια που δούλευαν τόσο καιρό. Μας μιλούν για την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά, την αγγλόφωνη σκηνή της Αθήνας και πολλά άλλα.
Ακούγοντας το πρώτο ανεξάρτητο album σας με τίτλο “Atomic Clock”, δύσκολα σας κατατάσσει κάποιος αυστηρά σε ένα μουσικό ύφος. Ευχή ή κατάρα; Τα τραγούδια που δουλεύετε στο studio αυτή την εποχή συνεχίζουν πάνω σε αυτή την ποικιλομορφία; Τα κομμάτια του “Atomic Clock” όντως παρουσιάζουν μια ποικιλομορφία. Τουλάχιστον συνθετικά, γιατί ηχητικά ήρθαν λίγο πιο κοντά με την ενιαία παραγωγή. Αν σκεφτείς ότι τα κομμάτια αυτά εξελίχθηκαν μέσα σε ένα διάστημα 3 ετών, από μια παρέα ανθρώπων που δεν είχαν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, αυτό το λίγο αλλοπρόσαλλο αποτέλεσμα ήταν μάλλον αναμενόμενο.
Το αν είναι ευχή ή κατάρα εξαρτάται από ποιά οπτική γωνία το βλέπεις. Για μας, ως συγκρότημα, είναι μάλλον μια απόδειξη του πόσο ανοιχτοί ήμασταν σε όλο αυτό. Πειραματιστήκαμε πολύ. Ο καθένας μας έβαζε το προσωπικό του στοιχείο και σπάνια απορρίπταμε κάτι – προσπαθούσαμε να τα αφομοιώσουμε όλα, να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι με αυτό που κάνουμε. Αν μη τι άλλο, είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ ομαδικής δουλειάς. Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι ο ακροατής, που είναι και ο ύστατος κριτής, ίσως είναι δύσκολο να ταυτιστεί με τη δουλειά μας συνολικά. Ίσως πάλι να απολαύσει την ποικιλία και τις εναλλαγές, όλα είναι τόσο υποκειμενικά… Τα κομμάτια που δουλεύουμε αυτήν την περίοδο πάντως έχουν ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο, αν και ήδη υπάρχουν εκπλήξεις. Όταν θα πλησιάζουμε το δεύτερο album το ξανασυζητάμε!
Υπάρχει τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο boost της ελληνικής αγγλόφωνης εναλλακτικής σκηνής. Που το αποδίδετε αυτό; Πόσο εύκολο είναι να βγει η δουλειά τους στο εξωτερικό; Υπάρχουν συγκροτήματα που ξεχωρίζετε; Πάντα υπήρχαν καλές μπάντες στην Ελλάδα ισάξιες με μπάντες του εξωτερικού. Όσον αφορά την εναλλακτική αγγλόφωνη σκηνή μπορούμε να ξεχωρίσουμε σύγχρονες μπάντες όπως οι Gravitysays_I, οι No Clear Mind, οι Electric Litany και άλλοι, αλλά είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Οι πάρα πολλές κυκλοφορίες τα τελευταία χρόνια δε σημαίνουν απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα. Οι εταιρείες προωθούν συγκροτήματα λόγω hype και μόδας, χωρίς να έχουν πραγματικά να πουν κάτι καινούριο. Επίσης παρατηρούμε δεκάδες μπάντες να κυκλοφορούν δουλειές με σχεδόν τον ίδιο ήχο, έλλειψη χαρακτήρα και συνθετικής πρωτοτυπίας, οπότε το ποσοστό καλών κυκλοφοριών έχει μειωθεί αντί να αυξηθεί. Για να ξεχωρίσεις στο εξωτερικό σίγουρα χρειάζεσαι ανεβασμένο επίπεδο συνθέσεων, προσωπικού ήχου και επαγγελματικού πλασαρίσματος.
Χώροι συναυλιών και συγκροτήματα. Μια σχέση ανταλλακτική ή καταχρηστική; Σίγουρα ανταλλακτική! Εσύ δίνεις το είναι σου και για αντάλλαγμα παίρνεις μια δωρεάν μπύρα! Οι άνθρωποι που έχουν συναυλιακούς χώρους (εδώ γελάμε) και αγαπούν πραγματικά τη μουσική είναι ελάχιστοι. Είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, και ο κανόνας αυτός λέει: «Να παρέχω με το ζόρι τα βασικά, να κάνω όσο λιγότερα μπορώ -αν γίνεται και τίποτα ακόμα καλύτερα- και να βγάλω όσο περισσότερα μπορώ στις πλάτες τις δικές σας και των φίλων σας». Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι μιλάμε για επιχειρήσεις και όχι για φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά σίγουρα υπάρχει μια μέση λύση με την οποία και οι δύο πλευρές μπορούν να είναι ισότιμες. Το χειρότερο, σε αντίθεση με άλλου είδους επιχειρήσεις όπου αν προσφέρεις το τίποτα κάποια στιγμή θα «τιμωρηθείς», είναι ότι στον χώρο αυτόν πάντα θα υπάρχει φρέσκο αίμα προς κατανάλωση. Πάντα θα υπάρχουν νέα συγκροτήματα και νέοι μουσικοί, με όρεξη και ενθουσιασμό, που δε θα έχουν κουραστεί από αυτήν την κατάσταση, που θα κάνουν θυσίες προκειμένου να ανέβουν ένα σκαλοπάτι ακόμα. Νέα θύματα για κάποιους δηλαδή, και η εκμετάλλευση καλά κρατεί…
Παρατηρούμε στις μέρες μας μια ρετρολαγνία, μια επιστροφή σε μουσικά είδη και μουσικές παραγωγές άλλων δεκαετιών. Εσείς ως συγκρότημα που στέκεστε σε σχέση με αυτό το νέο-νέο κύμα; Δεν μας επηρεάζει στην πραγματικότητα, γιατί δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό. Κάνουμε μουσική μέσα από την καρδιά μας, χωρίς να σκεφτόμαστε το πώς αν θα βγει με ένα συγκεκριμένο ήχο και το πώς θα ακούγεται. Η ρετρολαγνεία της εποχής νομίζω ότι οφείλεται στο ότι οι μπάντες σκέφτονται περισσότερο το τι ύφος θα έχουν, και το να βγάλουν ένα συγκεκριμένο ήχο παρά να γράψουν κομμάτια στην ουσία. Εμείς δεν νομίζω ότι στεκόμαστε πουθενά σε σχέση με αυτό, προχωράμε παράλληλα με αυτό και μπορεί αυτή την περίοδο να μην ακουγόμαστε 100% μέσα στη μόδα, αλλά η μόδα είναι έτσι κι αλλιώς μια φούσκα, κάποια στιγμή σκάει και ξαναγεμίζει μια άλλη και πάει λέγοντας.
Ποιο τραγούδι σας θα προτείνατε σε κάποιον να παίζει στο repeat σε μια νυχτερινή βόλτα με το αμάξι; Δύσκολή απάντηση γιατί δεν είμαστε αντικειμενικοί κριτές. Αυτή την περίοδο ξεχωρίζουμε το “Change Places”, ένα κομμάτι ταξιδιάρικο όσο και ρεαλιστικό. Οι στίχοι του έχουν συμβεί στον καθένα, μπορεί να είναι μια προσωπική σου εμπειρία, έχει μια χαλαρότητα η οποία ταιριάζει σε νυχτερινή βόλτα αλλά η ένταση που ακολουθεί δε θα σε αφήσει να κοιμηθείς πάνω στο τιμόνι.
Τι να περιμένουμε το Σάββατο στο six d.o.g.s.; Το Σάββατο στο six d.o.g.s να περιμένετε μια γιορτή όπως κάθε φορά που παίζουμε με την αδερφική μας μπάντα από την Ικαρία, τους Red Elephants οι οποίοι θα μας ταξιδέψουν με τις πρωτότυπες συνθέσεις τους και τα post ξεσπάσματά τους. Από εμάς τους Duoyu να περιμένετε μια εμφάνιση γεμάτη ενέργεια, πάρα πολύ ιδρώτα (φέρτε μπουκαλάκια), και ξέφρενες χορευτικές κινήσεις (ιδιαίτερα από τον μπασίστα μας το Κώστα). Θα παίξουμε για πρώτη φορά τέσσερα ολοκαίνουρια κομμάτια που έχουν κατοχυρώσει τη θέση τους στην επόμενη δισκογραφική μας δουλειά. Επίσης θα παίξουμε σχεδόν ολόκληρο το Atomic Clock με διάθεση μπαρούτι.
Οι Duoyu και οι Red Elephants ανεβαίνουν τη σκηνή του Six d.o.g.s το Σάββατο 9 Μαΐου. Μπορείτε να ακούσετε το “Atomic Clock” εδώ: http://duoyuband.bandcamp.com/album/atomic-clock
Links:
Site: http://www.duoyuband.com
Facebook: https://www.facebook.com/Duoyu.band
YouTube: https://www.youtube.com/user/duoyuband/videos
Photo Credits: Manos Skoularikos Photography