microsoft-project-spartan

Τα Windows 10 σηματοδοτούν την εκκίνηση μιας νέας εποχής: βλέποντας ότι ο Internet Explorer δεν ήταν πλέον σε θέση να ακολουθήσει τους ρυθμούς του Chrome και του Firefox, η Microsoft πήρε τη μεγάλη απόφαση και ετοιμάζεται για “restart”. Με την έλευση των Windows 10, ο Internet Explorer μπορεί να μη «συνταξιοδοτείται» εντελώς, ωστόσο περνά σε δεύτερη μοίρα, αφήνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον browser που για την ώρα μας έχει συστηθεί ως Spartan. Οι Σπαρτιάτες στην αρχαιότητα ήταν δεινοί πολεμιστές και σε τέτοιον θέλει να εξελιχθεί ο νέος της browser η Microsoft έτσι ώστε να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που είχε κάποτε ο Internet Explorer της. Φυσικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το “Spartan” να μην είναι το τελικό όνομα του browser (αποτελεί εξ άλλου φόρο τιμής στη σειρά Halo), ωστόσο εμείς ως τέτοιον θα τον αποκαλούμε.

Ο Spartan λοιπόν ξεκινά με ένα σπαρτιάτικο interface. Βαδίζοντας σε διαφορετικό μονοπάτι συγκριτικά με τον προκάτοχό του και όντας πιο κοντά στα στάνταρ browsers όπως ο Safari και ο Chrome, διαθέτει στην ουσία μονάχα μία μπάρα κι αυτή κατακόρυφη, στην οποία έχει χωρέσει όλες του τις λειτουργίες –ο χρήστης είναι σε θέση να επιλέξει ποιες θα φαίνονται και ποιες όχι. Οριζόντια διακρίνονται μόνο τα tabs του browser και κάπως έτσι το όλο περιβάλλον κερδίζει τον χρήστη με την απλότητά του. Βέβαια υπάρχουν στοιχεία που ακόμα δεν έχουν προστεθεί (όπως π.χ. η λειτουργία προβολής πλήρους οθόνης και ένα σύστημα διαχείρισης tabs) αλλά η λογική λέει πως όσο πλησιάζουμε προς την έκδοση 1.0 του Spartan, θα αρχίσουν κι αυτά δειλά-δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους.

O Spartan δίνει βάση στην ανάγνωση των σελίδων που επισκέπτεται ο χρήστης προσφέροντας μεταξύ άλλων τα Reading View και Reading List. Το πρώτο υπήρχε και στον Internet Explorer και δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να διαβάσει απερίσπαστος τις σελίδες που επισκέπτεται, ενώ το δεύτερο ενισχύει ακόμα περισσότερο το “multi-screen” προφίλ του Spartan αφού βοηθά στον συγχρονισμό των δεδομένων σας μεταξύ διαφορετικών συσκευών (π.χ. βλέπετε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο smartphone σας, το αποθηκεύετε και το διαβάζετε με την ησυχία σας από το laptop). Στην όλη εμπειρία προσδίδει πόντους η λειτουργία κράτησης σημειώσεων η οποία απογειώνεται στις οθόνες αφής. Χρησιμοποιώντας stylus ή το δάχτυλό σας, κρατάτε κανονικά και με τον νόμο σημειώσεις έτσι όπως εσείς θέλετε, απογειώνοντας την ευχρηστία του Spartan. Για εσάς που το διαδίκτυο παίζει κυρίαρχο ρόλο στη δουλειά και/ή τη ζωή σας, το συγκεκριμένο στοιχείο θα είναι απ’ αυτά που στα αγγλικά αποκαλούν “life-changing”.

Οι διαφορετικοί τρόποι κράτησης σημειώσεων στον Spartan. Όπως κι αν βολεύεται ο καθένας, ο νέος browser της Microsoft θα καλύψει τις ανάγκες του.

Οι διαφορετικοί τρόποι κράτησης σημειώσεων στον Spartan. Όπως κι αν βολεύεται ο καθένας, ο νέος browser της Microsoft θα καλύψει τις ανάγκες του.

Κάτι τελευταίο που μας έχει δείξει μέχρι στιγμής ο Spartan, αφορά στην ταχύτητά του: σε ό,τι έχει να κάνει με το λεγόμενο “rendering”, το πόσο γρήγορα δηλαδή ανοίγει τις σελίδες αλλά και τις προσαρμόζει στο εκάστοτε παράθυρο/ανάλυση, τα καταφέρνει περίφημα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι βρίσκεται σε beta έκδοση. Ο browser δείχνει να καταναλώνει και λίγη RAM συγκριτικά με τα στάνταρ του είδους, κάτι που ειλικρινώς ευελπιστούμε να παραμείνει και στην τελική του έκδοση. Όσον αφορά στην αντίληψη των «θέλω» του χρήστη, ο Spartan τα πηγαίνει εξίσου καλά μιας που η Cortana, ο βοηθός του χρήστη στα νέα Windows, αντιλαμβάνεται ταχύτερα αυτό για το οποίο ψάχνει εκείνος με αποτέλεσμα να του παρουσιάζει ταχύτερα αποτελέσματα (π.χ. αναζητήσεις με κάθε δεξί «κλικ», τοπικός καιρός κάθε φορά που μπαίνει η λέξη “weather” σε μηχανή αναζήτησης και άλλα τέτοια sci-fi).

Συνοψίζοντας, ο Spartan με βάση τα πρώτα του δείγματα γραφής μοιάζει άξιος διάδοχος του Internet Explorer: όπως κάποτε είχε κάνει ο τελευταίος, έτσι κι αυτός έχει όλα τα φόντα να δώσει στη Microsoft τα ηνία σε ό,τι έχει να κάνει με το web browsing. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ωστόσο περιθώρια για βελτίωση υπάρχουν και πάντοτε θα υπάρχουν. Για περισσότερες εντυπώσεις από τον Spartan, υπομονή μέχρι με το καλό να κυκλοφορήσει νεότερη έκδοσή του.