DESIGNΜια κατοικία στον Κάμπο της Πάρου εκμεταλλεύεται την γεωμετρία της κυκλαδίτικης αρχιτεκ...

Μια κατοικία στον Κάμπο της Πάρου εκμεταλλεύεται την γεωμετρία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Lantavos Projects ενισχύει την γραφικότητα του τοπίου μέσα από μια μοντέρνα αλλά λιτή προσέγγιση και προστατεύει μια οικογένεια που μένει όλο τον χρόνο στο νησί από τους βόρειους ανέμους.
Φωτογραφίες: Γιώργος Μεσσαριτάκης

Τα στενά σοκάκια στρωμένα με ψαρόπλακες, οι εκκλησίες, οι ανεμόμυλοι και τα ασβεστωμένα σπίτια που μοιάζουν με σύμπλεγμα κύβων είναι τα κύρια γνωρίσματα της αρχιτεκτονικής της Πάρου. Σ’ ένα νησί που διατηρεί την παράδοση του γραφικού του τοπίου, νέοι αρχιτέκτονες δημιουργούν δίνοντας μια πιο μοντέρνα μορφή στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου τους αλλά κρατώντας αναλλοίωτη την χαρακτηριστική, κυκλαδίτικη εξωτερική όψη.  

Εντός των ορίων του οικισμού Κάμπος της Πάρου, η παρουσία μιας κατοικίας ενισχύεται από το αγροτικό περιβάλλον, από τα χωράφια σιτηρών, τους μικρούς αμπελώνες και τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται τριγύρω της χωρίς να παρεκκλίνει από την λιτότητα της παριανής αρχιτεκτονικής. 

Δίνοντας βαρύτητα κατά την φάση του σχεδιασμού στην αξιοποίηση των τοπικών χαρακτηριστικών και συνθηκών το αρχιτεκτονικό γραφείο Lantavos Projects κατάφερε να χρησιμοποιήσει προς όφελος του έργου του την καθημερινή επαφή με τη φύση και τον τρόπο διαβίωσης στην κυκλαδίτικη ύπαιθρο, το ισχυρό φως και τον άνεμο των Κυκλάδων. Σε μια κατοικία που ολοκληρώθηκε το 2016 και διαμένει μια πενταμελής οικογένεια καθ’ όλη την διάρκεια του έτους τα χαρακτηριστικά του νησιού συνετέλεσαν κατά ένα μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της κατοικίας, η αισθητική επεξεργασία της οποίας έγινε μέσα από μια μοντέρνα και λιτή προσέγγιση. 

Όπως εξηγεί ο αρχιτέκτονας Βαγγέλης Λάνταβος, η σύνθεση της κατοικίας συνίσταται μορφολογικά στην αποδόμηση ενός ορθογώνιου πρίσματος -κατά τα πρότυπα μιας αρχέτυπης μορφή κατοίκησης του νησιού- που λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης για τον σχηματισμό ενός κενού χώρου. Ο χώρος αυτός αποτελεί την βεράντα της κατοικίας, η οποία μάλιστα προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους του νησιού.

Ένα τμήμα της κατοικίας τοποθετημένο στο δώμα λειτουργεί ως ανεξάρτητος χώρος χαλάρωσης ή φιλοξενίας, έχοντας απρόσκοπτη θέα προς τον οικισμό, την Πούντα και την Αντίπαρο. Τα δύο ορθογώνια σχήματα του ισογείου, ολισθαίνουν ελαφρώς το ένα σε σχέση με το άλλο, για να αποκαλύψουν μέρος της βεράντας ενώ παράλληλα οδηγούν προς την κύρια είσοδο. Οι δύο αυτοί όγκοι αποτελούν τον κορμό της κατοικίας και φιλοξενούν τους χώρους διημέρευσης, τα υπνοδωμάτια της οικογένειας και το λουτρό ενώ οι βοηθητικού χώροι λειτουργούν συνδετικά. 

Ο προσανατολισμός του κτιρίου, η διάπλαση των όγκων, το στρατηγικά τοποθετημένο μοναδικό μικρό άνοιγμα στην βορινή πλευρά, η εφαρμογή συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης, η χρήση ξύλινων κουφωμάτων υψηλής ποιότητας, αλλά και η προσθήκη -διακοσμητικών και συνάμα πρακτικών- στοιχείων όπως οι πέργκολες, συμβάλλουν στην μέγιστη ενεργειακή απόδοση της ολόλευκης κατοικίας στον Κάμπου της Πάρου που είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις τοπικές συνθήκες.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.