Screen Shot 2015-06-10 at 8.04.14 μ.μ.

Η διαφορά του Spetses mini Marathon από άλλους παρόμοιους θεσμούς δεν περιορίζεται μόνο στο ότι διεξάγεται στο ομορφότερο νησί του Σαρωνικού. Ούτε αποκλειστικά στο ότι  πρόκειται για αθλητική διοργάνωση διεθνούς βεληνεκούς. Περιλαμβάνει πάνω από όλα (και ίσως αυτό να είναι το βασικό συστατικό της μυστικής συνταγής της επιτυχίας του) δυνατές σχέσεις αγάπης και εκτίμησης μεταξύ των μελών της ομάδας που «τρέχει» την υλοποίηση της ιδέας της κας Μαρίνας Κουταρέλλη, Ιδρύτριας και Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής.

«Παιδί» αυτού του εξαιρετικού κλίματος είναι και το βιβλίο μαγειρικής «Spetses mini Marathon Cook Book: Μαγειρεύοντας για το Spetses mini Marathon». Τετράγωνο, εύχρηστο. Με μια λαχταριστή πιρουνιά μακαρονάδας δίπλα σε ένα γαύρο, στο κάτω μέρος ενός εξώφυλλου-προπομπού όσων εύγευστων προτάσεων ακολουθούν στο εσωτερικό. Το οποίο, προκειμένου να σε γεμίσει με νοσταλγία, είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, όπως οι παλιοί οδηγοί μαγειρικής: «Ορεκτικά», «Ζυμαρικά», «Πίτες», «Κρέας», «Θαλασσινά», «Γλυκά». Οι συνταγές μία προς μία διαλεγμένες, με γνήσια σπιτική φροντίδα και έγνοια, από τις γλυκύτατες κυρίες του Συλλόγου Γυναικών Σπετσών. Από εκείνες, δηλαδή, τις γυναίκες που αγκάλιασαν με μητρική στοργή το θεσμό από την αρχή και μαγείρεψαν για όλους τους συμμετέχοντες με κέφι και μπρίο. Φέτος, μάλιστα, είναι ακόμη πιο ενθουσιασμένες γιατί το Spetses Μini Marathon αναμένεται να ξεπεράσει κάθε ποσοστό συμμετοχής.  Η χαρά τους φάνηκε στο φωτεινό χαμόγελό τους λίγες μέρες πιο πριν, όταν παρουσιάστηκε το βιβλίο στη γκαλερί Ζουμπουλάκη. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου, άλλωστε, θα δοθούν για τους σκοπούς του Συλλόγου Γυναικών Σπετσών που πέρα από την πολιτιστική και κοινωνική του δραστηριότητα, έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών στο νησί.

Screen Shot 2015-06-10 at 7.48.44 μ.μ.
Screen Shot 2015-06-10 at 7.48.56 μ.μ.

Στην εκδήλωση ενεργό ρόλο είχε  και ο Στέλιος Παρλιάρος, καθώς τα υπέροχα γλυκά που προσφέρθηκαν στις τεράστιες πιατέλες ήταν δημιουργίες του. Ο ίδιος συμμετέχει φυσικά και στο βιβλίο «καταθέτοντας» τη διαδικασία και τα tips (βήμα- βήμα) για τις πιο νόστιμες ενεργειακές μπάρες, ενώ συνταγές-μνημεία γεύσης προσφέρουν επίσης και γνωστά εστιατόρια των Σπετσών. Έκπληξη και η «παρέμβαση» του απόλυτου άρχοντα της κουζίνας, Χριστόφορου Πέσκια με μια tailor made μακαρονάδα (το σπαγγέτι της Μαρίνας) που μάλλον θα  αφήσει εποχή. Το βιβλίο, επίσης, περιέχει και τον τρόπο που θα φτιάξει κανείς τον καλύτερο γαύρο μαρινάτο της ζωής του, τον οποίο επιβάλλεται να σερβίρει με φρέσκο ελαιόλαδο, μπόλικο σκόρδο και άφθονο φρέσκο μαϊντανό. Στα συν του βιβλίου και το γεγονός ότι, πέρα από τις συνταγές, περιλαμβάνει άφθονες φωτογραφίες απαράμιλλης αισθητικής από το νησί, το Spetses mini Marathon και το Spetsathlon, δηλαδή το τρίαθλο.

Η Μαρίνα Κουταρέλλη με τον Στέλιο Παρλιάρο και την Τζένη Λαπατά και τη Σοφία Φαρδέλλου από το Σύλλογο Γυναικών Σπετσών.

Η Μαρίνα Κουταρέλλη με τον Στέλιο Παρλιάρο και την Τζένη Λαπατά και τη Σοφία Φαρδέλλου από το Σύλλογο Γυναικών Σπετσών.

Screen Shot 2015-06-10 at 7.49.10 μ.μ.

 Οι συνταγές του βιβλίου των 108 σελίδων, το οποίο υποστήριξαν οι εταιρείες Melissa και Μακεδονικός Χαλβάς, είναι μεταφρασμένες και στα αγγλικά. Θα το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία  σε όλη την Ελλάδα (για πληροφορίες καλέστε στο τηλ. 210 8015954).