0923maneycandidates01

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την 8η Νοεμβρίου του σωτηρίου έτους 2016 να γυρίσουν σελίδα και να δουν το μέλλον με άλλο μάτι, αυτό του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος και εξελέχθη Πρόεδρος της χώρας, σε πείσμα δημοσκόπων, αναλυτών, trusts και media. Η επικράτηση του «πολύ» Τραμπ σίγουρα εξέπληξε πολλούς καθώς η πλειοψηφία εντός και εκτός Αμερικής διέβλεπε επικράτηση –και μάλιστα εύκολη- των Δημοκρατικών και της Χίλαρι Κλίντον, με τις προβλέψεις ωστόσο να καταλήγουν στον κουβά.

Εν πάση περιπτώσει, εδώ και μερικές ώρες άπαντες ξεσκονίζουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ, προσπαθώντας να αντιληφθούν πόσο πολύ θα αλλάξει το status quo” στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο, όταν και εκείνος θα εγκατασταθεί, οριστικά πλέον, στο «οβάλ γραφείο» του Λευκού Οίκου. Κι αν σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, η οικονομία και η υγεία τα πράγματα είναι λίγο-πολύ (;) γνωστά, σε αυτόν της τεχνολογίας επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι, καθώς ο νέος «πλανητάρχης» δεν είχε δείξει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής.

Η Σίλικον Βάλεϊ πάντως δεν χάρηκε καθόλου με την εκλογή του Τραμπ. Αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας εκείνος εστίασε ως επί το πλείστον στη βαριά βιομηχανία, το γεγονός ότι εξήγγειλε δασμούς και επιπλέον φόρους σε καθετί το εισαγόμενο, ακόμα κι αν αυτό είναι έμψυχο δυναμικό, μόνο καλό μαντάτο δεν είναι. Τα όσα ανέφερε ο Τραμπ, πρακτικά επηρεάζουν κάθε αμερικανική εταιρεία που βασίζεται σε μη αμερικανικούς πόρους για την παραγωγή των προϊόντων ή των υπηρεσιών της –με δυο λόγια δηλαδή, όλες τις αμερικανικές εταιρείες.

remembering-john-barron-donald-trumps-spokesman-alter-ego-1106-body-image-1446847744

Αν ακυρωθεί το περίφημο πρόγραμμα H-1B, χάρη στο οποίο ταλαντούχοι νέοι από άλλες χώρες αποκτούν προσωρινά το δικαίωμα εργασίας στις ΗΠΑ (ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πράσινη κάρτα), οι εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ χάνουν την πρόσβαση σε φθηνά εργατικά και ταλέντο που πλέον θα πρέπει να χρυσοπληρώσουν εντός των συνόρων. Τι σχέση έχει το H-1B με τους Σύρους και Μεξικανούς (λαθρο)μετανάστες που πολεμά ο Τραμπ; Καμία. Ίσα-ίσα που στο πλαίσιο αυτού, στη χώρα εισρέει ατόφιο ταλέντο, πολλά υποσχόμενοι νέοι που αργότερα κάνουν καριέρα εκεί. Απλά ξέρετε ποια καίγονται μαζί με τα ξερά…

Αναφορικά με την οχύρωση των δικτύων της χώρας, τα όσα ανέφερε προεκλογικά ο πρόεδρος δεν ήταν παρά κούφιοι παπαγαλισμοί (ξέρετε, σαν κι αυτούς που είχε αραδιάσει κάποτε σε μια ομιλία του στη βουλή ο Καρατζαφέρης) σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το σκάνδαλο που είχε στο μεταξύ ξεσπάσει με τα emails της Χίλαρι και του επιτελείου της. Στην πράξη ο Τραμπ δεν έχει ασχοληθεί ούτε κατ’ ελάχιστο με την κυβερνοασφάλεια, κάτι που φυσικά μόνο άγχος μπορεί να γεμίζει την ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο που βλέπει τα θεμέλιά της να μένουν απροστάτευτα. Βέβαια, το γεγονός πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν έχει δείξει διάθεση εμπλοκής στα της τεχνολογίας, σε συνδυασμό μάλιστα με την κατάργηση (!) της Επιτροπής Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτή που έχει προτείνει και τη μείωση της φορολογίας που έχει υποσχεθεί, θα μπορούσαν να βοηθήσουν αρκετά την κατάσταση αλλά κατά γενική ομολογία, το μέλλον παραμένει θολό.

bitcoin-dollars-e1478556906651

Στον απόηχο της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου Προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, τα Χρηματιστήρια ανά τον κόσμο πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες «βουτιές», τη στιγμή που το δολάριο αποδυναμώθηκε έναντι κάθε πιθανού και απίθανου νομίσματος στο σύμπαν. Αν κάτι ενισχύθηκε; Μα φυσικά το Bitcoin, το οποίο και είδαμε να ανεβαίνει κατά $30 μέσα σε λίγες μόνο ώρες, πριν σταθεροποιηθεί λίγο παρακάτω αργότερα. Όχι ότι μπορεί να είναι ποτέ κανείς σίγουρος με όλα αυτά τα κρυπτονομίσματα αλλά αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι to Bitcoin ήταν μία από τις πρώτες σκέψεις των επενδυτών, λέει πολλά.

Εν πάση περιπτώσει, ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του μέσα σε λίγους μήνες. Τα όσα έχει δηλώσει πολλά, τα όσα θα κάνει εν τέλει άγνωστα. Εδώ θα είμαστε και θα παρακολουθούμε από κοντά τη σχέση του νεόκοπου προέδρου των ΗΠΑ με την τεχνολογία που, για το καλό όλων μας, ευελπιστούμε να είναι αρμονική.