Εν αντιθέσει με ένα ενσύρματο δίκτυο όπου η ασφάλεια είναι σε έναν βαθμό δεδομένη, καθώς η πρόσβαση είναι δυνατή μέσω καλωδίων και μόνο, σε ένα ασύρματο τα πράγματα είναι κομματάκι πιο πολύπλοκα. Η ασφάλεια αποτελεί σημαντικό στοιχείο ενός ασύρματου δικτύου καθώς αν αυτό δεν θωρακίζεται επαρκώς, ο κίνδυνος να αποκτήσει πρόσβαση μία μη εγκεκριμένη συσκευή ελλοχεύει. Έχοντας δει σε προηγούμενες εβδομάδες τους λόγους για τους οποίους αξίζει να αντικαταστήσετε το παλιό σας router αλλά και ορισμένες τόσο χρήσιμες όσο και ενδιαφέρουσες λειτουργίες του καινούριου σας, ήρθε η ώρα να κλείσουμε την… τριλογία με μια ειδική αναφορά στην κρυπτογράφηση (Wi-Fi encryption) των δεδομένων και την ασφάλεια του δικτύου σας.

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τον κάθε τύπο κρυπτογράφησης/κωδικού και να καταλάβουμε το τι ακριβώς μας προσφέρει ώστε να είμαστε κατόπιν σε θέση να επιλέξουμε τον κατάλληλο για το οικιακό ή εταιρικό μας ασύρματο δίκτυο.

wifi-vista7-4

WEP

Από τα αρχικά του Wired Equivalent Privacy, το WEP αποτελεί την παλαιότερη μέθοδο κρυπτογράφησης δεδομένων, μόνο που επειδή η τεχνολογία δεν έχει καμία σχέση με κρασιά, το παλαιότερο δεν είναι και το καλύτερο. Πρακτικά το WEP μπορεί να προστατεύσει το δίκτυό σας από τις βασικότερες των επιθέσεων μόνο και να εγγυηθεί απλώς πως κάποιος τυχαίος που δεν γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης, δεν θα είναι σε θέση να συνδεθεί σε αυτό. Λίγες στοιχειώδεις γνώσεις να διαθέτει όμως αυτός ο «κάποιος τυχαίος» και η ασφάλεια του δικτύου σας θα πάει περίπατο. Καθώς δεν έχετε κάποιον λόγο να προτιμήσετε την εν λόγω επιλογή, προσπεράστε τη.

WPA/WPA2

To WPA (από το Wi-Fi Protected Access) αποτελεί τον διάδοχο του WEP αφού ουσιαστικά αναπτύχθηκε ακριβώς για να μπαλώσει τα κενά του. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε δε, το WPA2 αποτελεί τη φυσική συνέχεια του πρώτου WPA και παράλληλα την ασφαλέστερη μέθοδο ασφαλείας, οπότε το προτιμάτε ασυζητητί. Αν διαπιστώσετε πως η συσκευή σας δεν υποστηρίζει WPA2 και αντ’ αυτού σας επιτρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε WEP και WPA, μια καλή ιδέα θα ήταν να την αλλάξετε και μάλιστα άμεσα, διότι «πατά» σε ξεπερασμένη τεχνολογία.

WPA2-Personal / WPA2-Enterprise

Το WPA2 διακρίνεται περαιτέρω σε δύο διαφορετικούς τύπους: το WPA2-Personal και το WPA2-Enterprise.

Το WPA2-Personal ή WPA2-PSK, απευθύνεται σε οικιακούς χρήστες και μικρές επιχειρήσεις και βασίζεται στον παραδοσιακό κωδικό πρόσβασης. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι… ο ίδιος ο κωδικός του, κάτι που έχει να κάνει βέβαια με την προνοητικότητα του διαχειριστή του δικτύου. Η κρυπτογράφηση των δεδομένων γίνεται με βάση ένα κοινό «κλειδί» για όλο το δίκτυο.

Το WPA2-Enterprise ή WPA2-802.1X αφορά μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οργανισμούς, εκεί που η διασφάλιση της πληροφορίας είναι βασικό ζητούμενο. Ουσιαστικά χρησιμοποιεί server πιστοποίησης RADIUS (Remote Authentication Dial In User Service), μοιράζοντας σε κάθε χρήστη που συνδέεται στο δίκτυο, username και password και κρυπτογραφώντας τα δεδομένα από και προς αυτόν με τρόπο μοναδικό.

portable-penetrator-wifi-auditor5

Άρα;

Αν ενδιαφέρεστε για το οικιακό σας Wi-Fi, τότε το WPA2-Personal είναι η ιδανικότερη επιλογή: θα σας παρέχει την ασφάλεια που χρειάζεστε, φτάνει να προσέξετε πολύ κατά τη δημιουργία του κωδικού πρόσβασης, τον οποίο και οφείλετε να αλλάζετε τακτικά. Για μεγαλύτερη ασφάλεια σε δίκτυα που, ως επί το πλείστον, συνδέονται ακόμα περισσότεροι χρήστες, η επιλογή του WPA2-Enterprise αποτελεί μονόδρομο. Όσο για το WEP; Αφήστε το να… αναπαυθεί εν ειρήνη!