ΓΕΥΣΗΣε μια παραδοσιακή κατοικία του 1860, τo BON BON προσφέρει χειροποίητα παγωτά και αλμυρ...

Σε μια παραδοσιακή κατοικία του 1860, τo BON BON προσφέρει χειροποίητα παγωτά και αλμυρές κρέπες Βρετάνης

Το νέο εγχείρημα του σεφ Κρίτωνα Πουλή βρίσκεται στην χώρα των Κυθήρων και αποτελεί ένα concept γρήγορου gourmet φαγητού με ελληνικές και γαλλικές αναφορές.
Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης

Η ιστορία μιας νέας άφιξης στον χώρο της γεύσης ξεκινάει λίγα χρόνια πριν, όταν μία παρέα από το Παρίσι βρέθηκε στα Κύθηρα. Η ενέργεια του νησιού, οι γεύσεις, τα αρώματα και η αυθεντικότητα του τόπου έκανε την καρδιά τους να χτυπήσει δυνατά. Ο έρωτάς τους για το νησί των Επτανήσων φαίνεται πως τους γέννησε την ανάγκη της δημιουργίας. Έτσι σχεδιάστηκε το BON BON Fait Maison, δηλαδή το «καλό σπιτικό», ταράζοντας τα μέχρι τώρα γαστρονομικά δεδομένα του νησιού.

Η ψυχή του έργου, ο σεφ Κρίτων Πουλής, είναι ο άνθρωπος που οραματίστηκε την γαστρονομική φιλοσοφία του του νέου concept γρήγορου gourmet φαγητού σε ένα ελληνικό νησί, όπου το Ιόνιο, το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος συναντώνται σε ένα εργαστήριο.

Ο Κρίτων Πουλής συνειδητοποίησε πολύ νωρίς την αγάπη του για την γαστρονομία δουλεύοντας δίπλα στον Λευτέρη Λαζάρου, τον πρώτο Έλληνα σεφ που βραβεύθηκε με αστέρι Michelin. Το 2003 αποφασίζει να μετακομίσει στο Παρίσι και να διευρύνει τους γαστρονομικούς του ορίζοντες. Εκεί συνεργάζεται με τον Alain Passard και αργότερα δουλεύει δίπλα στον Alain Senderens. Το 2005 πηγαίνει στο Λονδίνο για να συνεργαστεί με τον Γάλλο σεφ Pierre Gagnaire, μέχρι να γνωρίσει επίσης Γάλλο και κορυφαίο ζαχαροπλάστη Pierre Hermé και να δουλέψουν μαζί για δέκα χρόνια στα ζαχαροπλαστεία του σε Ευρώπη και Ασία.

Το 2013 αισθάνεται την ανάγκη να επιστρέψει για λίγο και να διασχίσει την Ελλάδα για περίπου ένα χρόνο ψάχνοντας τα καλύτερα προϊόντα που παράγει ο κάθε τόπος. Αποτέλεσμα αυτού του ταξιδιού ήταν το KILIKIO, ένα κατάστημα εκλεκτών τροφίμων, με εξακόσια προϊόντα από εκατό Έλληνες παραγωγούς που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2014 στο Παρίσι.

Φτάνοντας στο 2016, o σεφ παίρνει την απόφαση να δημιουργήσει για το αγαπημένο του ελληνικό νησί. Η ανάγκη και ο στόχος του ήταν να φέρει κοντά με τον δικό του τρόπο την Ελλάδα και τη Γαλλία. Ο Κρίτων Πουλής σε αυτό το project προσφέρει χειροποίητα παγωτά και αυθεντικές κρέπες από αγνές πρώτες ύλες χωρίς συντηρητικά.

Οι γλυκές και αλμυρές του προτάσεις φτιάχνονται στην χώρα των Κυθήρων, σε μία παλιά διώροφη παραδοσιακή κατοικία του 1860 που ανακατασκευάστηκε από την αρχή με τη βοήθεια της τοπικής αρχιτεκτονικής εταιρίας m3kythira, η οποία ανέλαβε την κατασκευή σύμφωνα με την σχεδιαστική μελέτη και τους κανόνες του αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, διακοσμητή και επικεφαλής του Interior Design Laboratorium, Στάμου Χονδροδήμου. 

Ο σεφ Κρίτων Πουλής

Ο αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων, διακοσμητής και επικεφαλής του Interior Design Laboratorium, Στάμος Χονδροδήμος.

Το BON BON ίσως είναι το μόνο σημείο στην Ελλάδα που προσφέρει τις αυθεντικές αλμυρές κρέπες της Βρετάνης, τις “galettes” που αποκτούν το σκούρο χρώμα τους από το μαύρο αλεύρι του φαγόπυρου -χωρίς γλουτένη- που χρησιμοποιούν. Οι κρέπες συνδυάζονται με αυθεντικό καπνιστό απάκι από τα Σφακιά της Κρήτης, γραβιέρα Νάξου, αντζούγια, καραμελωμένα κρεμμύδια, αβγό, κάππαρη και μπαχαρικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Όσον αφορά τα χειροποίητα παγωτά, το BON BON παρουσιάζει μία απρόσμενη συλλογή όπως αυθεντική βανίλια Μαδαγασκάρης, γνήσιο παγωτό καφέ και μία εντυπωσιακή μαύρη σοκολάτα. Από τις γεύσεις δεν λείπουν οι γαλλικές αναφορές σε βιολέτα ή κασίς και γεύσεις προς τιμήν του νησιού των Κυθήρων όπως τα φύλλα συκιάς. Όλα τα προϊόντα που προσφέρονται παρασκευάζονται καθημερινά από την ομάδα της νέας άφιξης του νησιού, με μεράκι και υψηλή τεχνική στο διάφανο εργαστήριο του καταστήματος.

Το Interior Design Laboratorium που ανέλαβε τον σχεδιασμό του καταστήματος δημιούργησε μία ταυτότητα που να μπορεί να ταξιδέψει αυτό το εγχείρημα γεύσης και σε άλλα ελληνικά νησιά, καθώς και σε μεγάλες πόλης της Ευρώπης. Ο λιτός σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από την Ελλάδα, το ελληνικό καλοκαίρι και τη ζωή των ανθρώπων στα ελληνικά νησιά. Στόχος της σχεδιαστικής μελέτης ήταν να ξυπνάει στον επισκέπτη αναμνήσεις από το παρελθόν, θυμίζοντάς του την αθωότητα της παιδικής του ηλικίας. Γι’ αυτό και το BON BON μοιάζει σαν ένα νησιώτικο σπίτι με οικεία ατμόσφαιρα που σε κάνει πάντα να επιστρέφεις.

Το παραδοσιακό μωσαϊκό πάτωμα, τα λευκά μάρμαρα από το νησί της Νάξου, οι χτιστές παγκάδες και το παλιό ξύλινο ταβάνι που συντηρήθηκε, είναι υλικά και εικόνες συνυφασμένες με τα ελληνικά νησιωτικά σπίτια. Τα έπιπλα και όλες οι ξύλινες κατασκευές είναι ειδικά σχεδιασμένες για το έργο, τα διακοσμητικά φωτιστικά από ορείχαλκο, πορσελάνη και γυαλί τονίζουν την μοναδικότητα του σχεδιασμού και την φιλοσοφία του Interior Design Laboratorium,  εκπέμποντας παράλληλα μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα.

BON BON Fait Maison, Χώρα, Κύθηρα, τηλ.: 2736031418. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟ INBOX ΣΟΥ
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.