Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
17.05.2024

Ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Σερβία την 25η επέτειο της επίθεσης του NATO στην πρεσβεία της Κίνας

Ο πρόεδρος της Κίνας θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τους προέδρους της Γαλλίας και της Κομισιόν, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας του.
Ο Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Σερβία την 25η επέτειο της επίθεσης του NATO στην πρεσβεία της Κίνας

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Σερβία κατά την 25η επέτειο του αιματηρού αεροπορικού βομβαρδισμού του NATO στην πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι.

Η επίσκεψη θα γίνει στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας του Σι, η οποία αναμένεται να συμπεριλάβει επίσης σταθμούς στη Γαλλία και στην Ουγγαρία, διευκρίνισε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ στο Πεκίνο χθες Δευτέρα.

Το σερβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug μετέδωσε πως ο πρόεδρος της Κίνας θα αφιχθεί στο Βελιγράδι κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Αλεξάνταρ Βούτσιτς την 7η Μαΐου, ακριβώς 25 χρόνια μετά τον βομβαρδισμό, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή τριών κινέζων δημοσιογράφων, προκαλώντας οργή στο Πεκίνο.

Το NATO είχε χαρακτηρίσει τον βομβαρδισμό ως «δυστύχημα».

Αν και η Σερβία έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις για την εισδοχή της στην ΕΕ από το 2014, διατηρεί στενές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία. Ο κ. Βούτσιτς επισκέφθηκε το Πεκίνο τον Οκτώβριο.

Η βαλκανική χώρα είναι μέρος της Πρωτοβουλίας Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος – των λεγόμενων νέων δρόμων του μεταξιού. Η Κίνα έκανε επενδύσεις οι οποίες επέτρεψαν ιδίως να κατασκευαστεί σιδηροδρομική σύνδεσης υψηλής ταχύτητας μεταξύ του Βελιγραδίου και της Βουδαπέστης, μεταξύ άλλων.

Η επίσκεψη του προέδρου Σι στη Σερβία θα ακολουθήσει τη διήμερη παραμονή του στη Γαλλία, όπου είχε μεταβεί για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2019, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν.

Το Ελιζέ ανέφερε ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην οικονομική συνεργασία και στην κλιματική αλλαγή.

Ο αρχηγός του κινεζικού κράτους θα δει τον Γάλλο ομόλογό του μερικές εβδομάδες μετά την επίσκεψη του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στην Κίνα, στα μέσα αυτού του μήνα.

Ο Σι θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Γηραιά Ήπειρο στην Ουγγαρία, από τα ελάχιστα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι επίσης ενταγμένα στους κινεζικούς νέους δρόμους του μεταξιού. Ο μαγυάρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν πρόσφατα υπέγραψε συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες. Η BYD, η μεγαλύτερη κινεζική κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσιο στην Ουγγαρία. Στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα αναμένεται επίσης να εγκατασταθεί μονάδα της κινεζικής γιγαντιαίας κατασκευάστριας μπαταριών CATL.

Ολομέλεια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της χώρας

Ο πρόεδρος της Κίνας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια του ταξιδιού στην Ευρώπη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα θα ήθελε να αποτελέσει η συνάντηση ευκαιρία για να βελτιωθούν οι στρατηγικές, εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις Κίνας-ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Εξάλλου η Κεντρική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος πρόκειται να συνεδριάσει τον Ιούλιο σε ολομέλεια, η οποία θα είναι η τρίτη αφότου το επίλεκτο αυτό σώμα λήψης αποφάσεων εξελέγη το 2022. Θα επικεντρωθεί σε μεταρρυθμίσεις εν μέσω «προκλήσεων» στο εσωτερικό και περίπλοκων καταστάσεων στο εξωτερικό.

Οι ολομέλειες της Κεντρικής Επιτροπής είναι σημαντικά γεγονότα στο κινεζικό πολιτικό ημερολόγιο. Απαιτούν την παρουσία ολόκληρης της Κεντρικής Επιτροπής, που αποτελείται από 205 τακτικά και 171 αναπληρωματικά μέλη, με τον πρόεδρο Σι στο τιμόνι.

Η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει τυπικά επτά φορές σε ολομέλεια ανάμεσα στα συνέδρια του κόμματος, τα οποία διεξάγονται μία φορά κάθε πέντε χρόνια. Τα μέλη της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής εκλέχθηκαν στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο 2022.

Η περαιτέρω εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και η προώθηση του εκσυγχρονισμού της Κίνας θα περιληφθούν στην ατζέντα της τρίτης ολομέλειας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua), επικαλούμενο τακτική συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού ΚΚ.

Από τα χρόνια του 1990, οι τρίτες ολομέλειες διεξάγονται τυπικά το φθινόπωρο. Το κόμμα αναμενόταν να πραγματοποιήσει μια ολομέλεια είτε τον Οκτώβριο είτε το Νοέμβριο του 2023, πράγμα που δεν έγινε.

Κίνα: Χαμάς και Φάταχ εξέφρασαν βούληση για συμφιλίωση

Τα αντίπαλα παλαιστινιακά κινήματα Χαμάς και Φάταχ εξέφρασαν την πολιτική βούληση να επιδιώξουν την συμφιλίωσή τους μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης, γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ανακοινώνοντας ότι εκπρόσωποί τους είχαν πρόσφατα συνομιλίες στο Πεκίνο με στόχο να καταλήξουν σε μια «ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση».

Οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις δεν έχουν καταφέρει να λύσουν τις πολιτικές τους διαμάχες από τότε που μαχητές της Χαμάς εκδίωξαν την Φάταχ από την Λωρίδα της Γάζας σε σύντομο πόλεμο το 2007, και οι συνομιλίες τους στο Πεκίνο έγιναν εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

«Κατόπιν προσκλήσεως της Κίνας, οι εκπρόσωποι του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Φάταχ) και του Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης (Χαμάς) μετέβησαν πριν από λίγες μέρες στο Πεκίνο για συνομιλίες σε βάθος και ειλικρινείς για μια προώθηση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν.

«Οι δύο πλευρές εξέφρασαν πλήρως την πολιτική τους βούληση να καταλήξουν στην συμφιλίωση μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης, συζήτησαν πολλά συγκεκριμένα ζητήματα και σημείωσαν προόδους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

«Συμφώνησαν να συνεχίσουν την πορεία των συνομιλιών για να επιτύχουν την πραγμάτωση της παλαιστινιακής αλληλεγγύης και ενότητας το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές ευχαρίστησαν το Πεκίνο για τις προσπάθειές του να «προωθήσει την εσωτερική ενότητα των Παλαιστινίων και κατέληξαν σε συμφωνία για περαιτέρω διάλογο».

Η Κίνα υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση. Αγωνίζεται παραδοσιακά για μια λύση που θα στηρίζεται στην αρχή των δύο κρατών, ενώ η ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε τέλμα από το 2014.

Η Κίνα, η οποία χαρακτηρίζεται αντίπαλος από τις ΗΠΑ, έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τις εμπορικές και διπλωματικές της σχέσεις με τη Μέση Ανατολή, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται παραδοσιακά υπό αμερικανική επιρροή.

Το Πεκίνο επέβλεψε επίσης και διευκόλυνε την θεαματική διπλωματική επαναπροσέγγιση πέρυσι των δύο μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.