Categories: STREET FOOD

Αυτό το burger θα το βρείτε στο Yechef, το έχει φτιάξει ο Hλίας Σκουλάς και μάλλον πρέπει να το δοκιμάσετε

«Πάντα πειραματίζομαι, δεν κάθομαι σε ησυχία», λέει ο Ηλίας Σκουλάς, ο σεφ που παίρνει συνταγές γνώριμες και τις αποδομεί δημιουργικά, τις ξαναχτίζει από την αρχή και τις κάνει δικές του. Φερειπείν, σήμερα όλοι κάνουν burgers, ο ίδιος όμως είναι τόσο ευρηματικός κι αιρετικός που έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους κορυφαίους του είδους. 

Στο νέο του εγχείρημα συνεργάζεται με τον Γιάννη Ακτύπη των Johnie Hot Dog. Για τον μικροσκοπικό χώρο της οδού Κολοκοτρώνη με τις νεοϋορκέζικες αναφορές και τη ροκ μουσική στα ηχεία, ο Ηλίας Σκουλάς εμπνεύστηκε 10 συνταγές που μας ταξιδεύουν σε διαφορετικές κουζίνες, για φαγητό που τρώγεται με το χέρι σε χάρτινο σκεύος

Αν και πρόκειται για street food, το Yechef πήρε το όνομά του από τους ανθρώπους που δουλεύουν στην ανοιχτή κουζίνα, από το γεγονός ότι πρόκειται για το εγχείρημα ενός γνωστού σεφ να βγει στον δρόμο έχοντας δίπλα τους τις Έφη Σταματιάδου και Μαριλού Φραντζή, δύο γυναίκες που έχουν περάσει από κουζίνες μεγάλων εστιατορίων και η παρουσία τους εκεί δεν είναι καθόλου τυχαία. 

O Ηλίας Σκουλάς και η ομάδα που εμπιστεύεται στην κουζίνα του εξηγούν το όνομα Yechef.

«Εδώ κάνουμε ένα δύσκολο street food, δεν ακολουθούμε την πεπατημένη αλλά προσφέρουμε κάτι αιρετικό. Στόχος μας είναι να γνωρίσει ο κόσμος συνδυασμούς και γεύσεις που μέχρι σήμερα θα έβρισκε μόνο σε κάποιο εστιατόριο. Να έρθει σε επαφή με απαιτητικές τεχνικές μαγειρικής αλλά στη street food διάστασή τους, στην οικονομική εκδοχή τους. Aκόμα και στο burger δεν ακολούθησα κάποια από τις ήδη γνωστές συνταγές μου, άλλαξα δρόμο και πειραματίστηκα. Στο Yechef θα δοκιμάσετε με λίγα χρήματα κάτι διαφορετικό», εξηγεί ο σεφ. 

Μία από τις must – eat προτάσεις του Yechef είναι ένα απόλυτα surf ‘n’ turf burger, το Ηarakiri, ένα Tokyo style burger που συνδυάζει το 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι με το ιώδιο που βγάζουν τα τραγανά φύκια γουακάμε. Προσθέτει χειροποίητη γιαπωνέζικη μαγιονέζα και cheese whiz και κλείνει έναν συνδυασμό που συναρπάζει σε ψωμί πατάτας, χειροποίητο φυσικά όπως και κάθε σάλτσα που θα βρείτε στις συνταγές του. 

Ηarakiri

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιδιαιτερότητας αυτό του νέου streetfood-άδικου της Αθήνας είναι τα Tijuana’s Chicken Tacos. Σκεφτείτε carnitas αλλά με μαριναρισμένο κοτόπουλο, σάλτσα mole της Τιχουάνα, κρεμμύδι τουρσί, αβοκάντο, φρέσκο κόλιανδρο και lime σε τορτίγιες από μπλε κολομβιανό καλαμπόκι που ανοίγονται μπροστά μας την ώρα της παραγγελίας. Δεν μοιάζουν με τα tacos που έχουμε συνηθίσει να τρώμε στην Αθήνα. 

Το Bondiola είναι μια συνταγή που είχε συναντήσει το 2005, στην Αργεντινή, έξω από τα γήπεδα του Μπουένος Άιρες. Στην Κολοκοτρώνη προγειώνεται ως μαριναρισμένο και σιγοψημένο steak, κομμένο ταλιάτα, που σερβίρεται πάνω σε ψημένο ψωμί με chimichurri sauce και κρεμμύδι τουρσί, μια διαφορετική προσέγγιση του δικού μας «βρώμικου». 

Τορτίγιες από μπλε Κολομβιανό καλαμπόκι…

…που ανοίγονται μπροστά μας τη στιγμή της παραγγελίας…

…και να τα Tijuana’s chicken tacos.

Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή λουκάνικου μας έρχεται από τον μεσαίωνα και το  κρατιδίο της Θουριγγίας. Το War Dog είναι ένα gourmet λουκάνικο και ο Ηλίας Σκουλάς πηγαινοερχόταν για χρόνια στη Γερμανία μέχρι να το αποκωδικοποιήσει «Αυτή η συνταγή του 1404 έδωσε σε όλο τον πλανήτη κι όσους ασχολήθηκαν μετά με την αλλαντοποιία τις γραμμές τις οποίες πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να κάνει ένα σωστό λουκάνικο». Αλλά για να το πούμε πιο απλά, εσείς θα φάτε ένα εξαιρετικό hot-dog,  ιδιαίτερο και χωρίς πολλές γαρνιτούρες αφού σερβίρεται μόνο με (δύο ειδών) μουστάρδα. 

Στην «αμερικανοποιημένη» Γλυφάδα της δεκαετίας του ‘70, ο σεφ συνήθιζε να τρώει τηγανητό κοτόπουλο  από το Golden Bird. Αυτή η γευστική ανάμνηση τον οδήγησε στο burger Chicken from Space με το ολόκληρο μπούτι κοτόπουλο. Είναι κάτι παραπάνω από χορταστικό κι έχει άψογο τραγανό δάγκωμα που θα σας κερδίσει. 

Bondiola

War Dog

Chicken from Space

Το Su ju ka ki του Yechef είναι ένα πρωτόγνωρο burrito:  σουτζουκάκια σμυρνέικα σε μια μεγάλη τορτίγια με σάλτσα ψητής μελιτζάνας, σάλτσα γιαουρτιού χαϊντάρι και πικάντικη σάλτσα εζμέ. Ο Ηλίας Σκουλάς φλερτάρει με το τούρκικο street food με το Tourkiko που παραπέμπει στο Κωνσταντινοπολίτικο tantuni και είναι ένας γύρος από αρνάκι γάλακτος σε πίτα pide με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι έπειτα πετάμε για Ιαπωνία με gyoza pasta dumplings, τα γιαπωνέζικα ραβιόλια γεμισμένα με κολοκύθι, καρότο και αγκινάρα, σάλτσα από γάλα καρύδας και ταϊλανδέζικο yellow curry σε στρώση από sticky rice. Και αυτή δεν είναι η μόνη vegan έκπληξη που έχει ετοιμάσει ένας σεφ που έχει αφιερωθεί εδώ και χρόνια στο κρέας. 

Η πιο πρόσφατη προσθήκη του μενού ακούει στο όνομα Οxygen: είναι μια συνταγή που χρειάστηκε καιρό μέχρι να καταλήξει να είναι ένα υψηλής γευστικής έντασης φυτικό μπιφτέκι που πρέπει να δοκιμάσετε ακόμα κι όσοι δεν έχετε μειώσει ή αφαιρέσει το κρέας στη διατροφή σας. Θα σας εκπλήξει. 

Ο Ηλίας Σκουλάς, ο σεφ που έχει συνδυάσει το όνομά του με το κρέας…

…παρουσιάζει ένα διαφορετικό και πολύ γευστικό burger.

Να και το vegan Oxygen.

Από το λουκάνικο του War Dog μέχρι τα ψωμάκια και τις σάλτσες, όλα είναι χειροποίητα στο Yechef.

Το Yechef μας μεταφέρει και μέχρι τον Καναδά με τις τηγανητές πατάτες poutine, με σάλτσα gravy βοδινού και λιωμένο τυρί με άρωμα τρούφας. Και καθώς είναι ένα μικρό εργαστήριο για premium street food που θα πειραματίζεται διαρκώς, θα βρείτε και πιάτα ημέρας, όπως η φασολάδα με πάπια και λουκάνικο από την Τουλούζη που είχε την ημέρα που το επισκεφθήκαμε. 

Η νέα street food άφιξη προσφέρει κάτι πολύ διαφορετικό.

Το Yechef είναι ένα μικρό εργαστήριο για premium street food που θα πειραματίζεται διαρκώς.

Προσφέρει “underground extravaganza”…

και σας περιμένει στην οδό Κολοκοτρώνη, στον αριθμό 11.

Αδιαμφισβήτητα, το street food έχει αναβαθμιστεί στην περιοχή κάτω από το Σύνταγμα ενώ το Yechef ήρθε να ανεβάσει κι άλλο τον πήχη προσφέροντας μια “underground extravaganza”. «Δεν ήθελα να κάνω κάτι που υπάρχει ήδη, όταν δεν είμαι στο μαγαζί τρώω εδώ πιο πάνω, έχω βρει ας πούμε εξαιρετικό ramen και δεν υπάρχει λόγος να κάνω κάτι παρόμοιο. Όπως το “Suspicious Minds” το έχει τραγουδήσει ο Elvis και δεν χρειάζεται να το κάνω διασκευή ούτε εγώ ούτε κανείς, το ίδιο πιστεύω και για το φαγητό».

Ο εμπνευστής της νέας street food άφιξης του κέντρου θέλει να συζητάμε για όσα θα φάμε κι όχι απλά να χορτάσουμε. Ακόμα κι αν τρώμε κάτι στο χέρι. Οι προτάσεις του ξεκινούν από τα 3,50 και δεν ξεπερνούν τα 7,50 ευρώ. 

Yechef
Κολοκοτρώνη 11, Αθήνα.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.