Categories: STREET FOOD

Vegan Vandal: Στο «Κάτω Παγκράτι», το street food προσφέρεται στην πιο υγιεινή του εκδοχή

Κάποια από τα φρέσκα healthy μαγαζιά διαφόρων ειδών και στυλ που κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη αποδεικνύουν ότι το υγιεινό μπορεί να είναι νόστιμο. Ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει φαντασία, ότι δεν είναι απλά μια τάση αλλά ήρθε για να μείνει.

Στόχος τους είναι συστήσουν έναν ολόκληρο διατροφικό κόσμο με φοβερό ενδιαφέρον σε όσους δεν τον γνωρίζουν, να μας χορτάσουν, να καλύψουν τις καθημερινές μας ανάγκες για street food και τη λιγούρα μας για junk με έναν τρόπο που δεν μας επιβαρύνει. Το φαγητό γίνεται όλο και πιο plant based, είναι μια αλλαγή στη γεύση που μας στρέφει στη γη και στην πρώτη ύλη με έναν διαφορετικό τρόπο.

Μια νέα vegan διεύθυνση έχει κάνει το «Κάτω Παγκράτι» τον νέο προορισμό για όσους ακολουθούν αυτή τη διατροφή και όχι μόνο. Το φαγητό του Vegan Vandal έχει street και comfort κατεύθυνση, διαθέτει έναν μικρό αλλά πληθωρικό κατάλογο που καλύπτει όλα τα γούστα με αλμυρές, γλυκές αλλα και πικάντικες γεύσεις, με αναφορές που ξεκινάνε από την παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου και κυπριακή πίτα με μελιτζανοκεφτέδες (με σάλτσα από πιπεριές φλωρίνης, σάλτσα γιαουρτιού δυόσμου και μαϊντανοσαλάτα), φτάνουν σε μια πίτα με πάστα τσίλι και ζαατάρ κι σε ένα blueberry cake. Κάθε τι που βγαίνει από την ανοιχτή κουζίνα του Vegan Vandal είναι χειροποίητο. 

Ο χώρος του αφήνει μια αίσθηση οικειότητας, η ομάδα του έφτιαξε ένα μαγαζί που έβλεπε να λείπει από την περιοχή, ένα streetfoodάδικο που κουμπώνει στην περιοχή με τα μπαράκια της Αρχελάου και εκείνα της κοντινής Πλατείας Προσκόπων. 

Με τα πιάτα του, το Vegan Vandal θέλει να δείξει ότι η vegan διατροφή – πέρα από το ιδεολογικό και ηθικό του κομμάτι- δεν σημαίνει «βγάλαμε τα αλλαντικά, βγάλαμε και τα τυριά και ό,τι έμεινε το τρώμε», όπως λένε χαρακτηριστικά οι δημιουργοί του, αλλά, θέλει να διαδώσει πως αυτού του είδους το φαγητό είναι πραγματικά απολαυστικό όταν φτιάχνεται από ανθρώπους με ωραίες ιδέες. 

Μια νέα vegan διεύθυνση έχει κάνει το «Κάτω Παγκράτι» τον νέο προορισμό για όσους ακολουθούν αυτή τη διατροφή και όχι μόνο.

Το φαγητό του Vegan Vandal έχει street και comfort κατεύθυνση, ο χώρος του είναι φιλόξενος και οι γεύσεις του διαφέρουν.

Ο Αλμπέρτο Σιμιλλίδης που διαμόρφωσε τις γευστικές του προτάσεις προσπάθησε να κρατήσει ατόφια την πρώτη ύλη χωρίς να κάνει μείξεις και προσθήκες που «στο τέλος καταλήγουν να κάνουν ένα φαγητό άνοστο και σχεδόν ίδιο παντού», κατά τον σεφ. Η Σοφία Αραμπαλή εκτελεί τις συνταγές του στην ανοιχτή κουζίνα του Vegan Vandal, εκεί που κάθε τι που βγαίνει είναι χειροποίητο. 

Highlight της κουζίνας του είναι το vandal burger, ένα τραγανό vegan burger φακής με katsu-mayo σως αλλά και το burger με το jackfruit, με coleslaw και πίκλες, η ομάδα του Vegan Vandal θέλει να δει όλο και περισσότερους να απολαμβάνουν και να αναζητούν αυτό το ασυνήθιστο και εξωτικό φρούτο.

Το σουβλάκι του φτιάχνεται με μαριναρισμένα πορτομπέλο και πλευρώτους μανιτάρια, με σως μαγιονέζας-σκόρδου, με πίκλα αγγουριού, με ντομάτες μαριναρισμένες και φρεσκοκομμένες πατάτες, πρέπει να το δοκιμάσετε ακόμα κι αν στο παρελθόν έχετε φανεί ανυποχώρητοι στη συζήτηση για το αν το σουβλάκι υφίσταται χωρίς κρέας. 

Από το σουβλάκι του με μαριναρισμένα πορτομπέλο και πλευρώτους μανιτάρια…

μέχρι τα burgers του

οι προτάσεις του Vegan Vandal είναι θρεπτικές και πολύ νόστιμες.

Στο Vegan Vandal προσπάθησαν να κρατήσουν τις συνταγές όσο πιο κοντά στις γνώριμες γεύσεις. Για παράδειγμα, για τον vegan μελιτζανοκεφτέ (που προσφέρεται αντί κεμπάπ) επιλέγουν να κάψουν τις μελιτζάνες στο γκάζι όπως παλιά αντί να τις βάλουν στον φούρνο ή στη σχάρα. 

Όλες οι συνταγές περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και superfoods αφού εκτός από γεύση, το Vegan Vandal και ο Αλμπέρτο Σιμιλλίδης  θέλουν να προσφέρουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Και μιας και ο σεφ είναι γνωστός για τα πολύ ξεχωριστά brunch μενού που έχει εμπνευστεί κατά περιόδους, αναμένεται σύντομα κι ένα τέτοιο στη νέα υγιεινή άφιξη του Παγκρατίου.  

Κι ένα vegan brownie για κλείσιμο.

Vegan Vandal, Αμύντα 15, Παγκράτι. Τηλ: 2107214003
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.