Πριν μιλήσουμε για ένα από τα πιο ιδανικά-value for money μέρη για να φας νόστιμα στην Αθήνα, ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει gastro pub; Πρόκειται για έναν όρο που διαδόθηκε στην Αγγλία των ‘90s και ταιριάζει σε όποια pub προσφέρει προσεγμένο φαγητό εκτός από λίτρα μπύρας. Βέβαια, η πρώτη του είδους άνοιξε στον Καναδά.
Πίσω στην Αθήνα, σε μια πλατεία στα όρια μεταξύ Κουκακίου και Πετραλώνων, σε έναν δρόμο με δύο διαφορετικούς ταχυδρομικούς κωδικούς, δημιουργήθηκε πριν έναν χρόνο το Park Bench.
H πλατεία λέγεται Ελπίδος και πάνω της θα μετρήσετε δεκάδες παγκάκια.
Έτσι προέκυψε η λέξη bench για τον χώρο, κι όπως λένε οι εμπνευστές του, «όλοι μας κάποιοι στιγμή έχουμε βρεθεί καθισμένοι σε ένα παγκάκι με καλή παρέα, σε ένα σημείο που μας άρεσε και μας έκανε να νιώσουμε άνετα. Αυτό το συναίσθημα θέλουμε να βγάλουμε κι εδώ». Και πραγματικά το πέτυχαν.
H ιδέα ανήκει στον Δημήτρη Σούτσο και τον Στέλιο Φαρφαρά που έφτιαξαν τον χώρο με τα χέρια τους, μαζί με την Άσπα Σελεπέ.
Ο κατάλογος τους είναι ετερόκλητος, αφού, έχει διάφορες αναφορές, κουζίνες και ασυνήθιστους συνδυασμούς υλικών, ποικιλία στην πρώτη ύλη, θα βρεθείτε σε ένα ραντεβού της Μεσογείου με την Ιαπωνία και λίγο από Μέση Ανατολή που αποδείχτηκε πετυχημένο.
Από την ανοιχτή κουζίνα τους αποφάσισαν ότι θα βγαίνει μόνο ό,τι τους αρέσει πραγματικά, όσα θα έτρωγαν και οι ίδιοι, γεύσεις που δεν απέχουν χιλιόμετρα από τις τάσεις του φαγητού αλλά δεν τις ακολουθούν και τυφλά.
Τι τρώμε λοιπόν στο χαλαρό Park Bench;
Αρχικά, είναι ένας all day προορισμός κι έτσι η κουζίνα του ανοίγει από τις δέκα το πρωί προσφέροντας ένα brunch με αυγά -όπως τα ποσέ με πατάτα και στάκα Χανίων- σάντουιτς με εγχώρια τυριά και αλλαντικά, μοσχαρίσιο burger και γλυκά pancakes (από 5 έως 10 ευρώ).
Αν και στον κατάλογό του θα δείτε σελίδα με τα «κυρίως», το Park Bench είναι της sharing φιλοσοφίας στο φαγητό και χάρη στα διαφορετικά και ενδιαφέροντα πιάτα σε πλούσιες μερίδες-μπουκιές που προσφέρει ενδείκνυται γι’ αυτό.
Θα βρείτε λοιπόν ελληνικά tapas (από 7 έως 10 ευρώ) όπως οι κροκέτες τραχανά με χταπόδι, κρέμα φέτας, βινεγκρέτ βερίκοκο και οι γαρίδες μέσα σε ψωμάκι χαρουπιού, με ταράμα, παντζάρι τουρσί και πορτοκάλι, και τα δύο αυτά πιάτα είναι εκπληκτικά.
Οι λάτρεις του carpaccio μπορείτε να δοκιμάσετε ένα με λαυράκι, αλμύρα και dressing σόγιας με εσπεριδοειδή ενώ αν ψάχνετε για ωραίο καλαμάρι, αυτό του Park Bench συνοδεύεται από φάβα, κρέμα κάπαρης, και κρεμμύδι τουρσί.
Η ομάδα του Park Bench θέλει να έχει διάδραση με τους επισκέπτες της. Σε αυτό βοηθάει πολύ το πάσο της κουζίνας στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας.
Αν δεν ξεκαθαρίσαμε στην αρχή τι ακριβώς είναι η gastro pub, στα ελληνικά και συγκεκριμένα στα σύνορα Κουκακίου- Πετραλώνων μεταφράζεται ως το μέρος που μπορείς να πιεις ένα ποτό ή ένα ελληνικό κρασί (έχει και δύο ισπανικά) και να τσιμπήσεις κάτι νόστιμο, από τυριά όπως το οινοτύρι Ίου, το Κασέρι Ξάνθης, το πιπεράτο Γιδοτύρι Νάουσας μέχρι να μοιραστείς ένα sushi, ένα από τα πιο «βατά» και νόστιμα της πόλης που σερβίρεται σε μη ασιατικό εστιατόριο.
Μάλιστα, το sushi υπάρχει σε ποικιλία (από 4,50 έως 8,50 ευρώ), στην πιο light αλλά και την πιο γεμάτη εκδοχή του. Χρησιμοποιούν σολομό, λαυράκι, γαρίδα, καβούρι, τα έχουν συνδυάσει ωραία με τα υπόλοιπα υλικά, όποτε, σίγουρα θα βρείτε εκείνο που θα σας ταιριάζει, υπάρχει και μια vegan συνταγή.
Στα προαναφερθέντα κυρίως θα βρείτε προτάσεις όπως το falafel με baba ganoush, το μπουτάκι κοτόπουλο με πουρέ κολοκυθιού και κρέμα καπνιστού τυριού,ένα μοσχαρίσιο συκώτι με παντζάρι, σάλτσα σύκου και σκορδόψωμο, ένα burger με μοσχίδα από τις Σέρρες, ένα oyster blade μοσχάρι με μανιτάρια, πατάτα baby και γκοργκοντζόλα αλλά κι ένα γιουβέτσι θαλασσινών. Ρωτήστε όμως και για τα πιάτα ημέρας.
Στα ατού του, το Park Bench βρίσκεται σε μια γειτονιά που κρατάει τον local χαρακτήρα της. Η πλατεία είναι περιποιημένη, το φυσικό φως χαρίζει έξτρα γοητεία στον καλαίσθητο χώρο μέχρι αργά το απόγευμα τους θερινούς μήνες, από το σημείο δεν περνάνε συχνά αυτοκίνητα έτσι που πραγματικά νιώθεις πως βρίσκεσαι σε μια εξοχή και όχι στις διακλαδώσεις του εκτεταμένου πλέον αθηναϊκού κέντρου.
Στις πρώτες gastro pub, η κουζίνα βασίστηκε κυρίως σε κρύα πιάτα. Στο Park Bench τα πιάτα προσεγγίζονται δημιουργικά ενώ η ατμόσφαιρα είναι αυθεντικά casual.
Πρόκειται στα αλήθεια για μια επιλογή εξόδου που μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε μέρα, για ένα μέρος που έχει όλα τα φόντα να γίνει στέκι, είναι η απάντηση στην ερώτηση «πού να φάμε σήμερα, να είναι ωραίο το φαγητό, να έχουμε την άνεσή μας και να μη δώσουμε μια περιουσία;».