Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSPIRITS

Ελληνικά Αποστάγματα: Ο Θοδωρής Πύριλλος μας ξεναγεί στον κόσμο τους με το «Local Spirit Project»

Με το The Local Spirit Project τα ελληνικά αποστάγματα αναδεικνύονται μέσα από ευφάνταστα κοκτέιλ. Ο bartender του A for Athens έχει να μας πει περισσότερα πάνω σε αυτό.

Τα ελληνικά αποστάγματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για να παραμένουν μόνο ένα παραδοσιακό ποτό που θα βρει κανείς στα μεζεδοπωλεία. Η ιδιαίτερη φύση τους τα καθιστά ιδανική πρώτη ύλη για γευστικά και ποιοτικά κοκτέιλ.

Με αυτήν ακριβώς την ιδέα στήθηκε το Local Spirit Project. Ένα project δηλαδή που καλεί μυημένους και μη στα ελληνικά αποστάγματα να τα ανακαλύψουν (ξανά) μέσα από κοκτέιλ δημιουργίες που χρησιμοποιούν για βάση τους τρία premium ελληνικά αποστάγματα: Το Άδολο Ούζο Πλωμαρίου, την M DRY Mastiha και το Μονοποικιλιακό Τσίπουρο Δεκαράκι Μοσχάτο.

Τα premium κοκτέιλ με ελληνικό χαρακτήρα θα τα βρείτε σε ποιοτικά μπαρ της πόλης. Ένα από αυτά είναι και το A for Athens που στην καρδιά της Πλατείας Μοναστηρακίου, πέρα από μια εξαιρετική θέα, θα σας προσφέρει μεταξύ άλλων και το κοκτέιλ Meraki με Άδολο Ούζο Πλωμαρίου. Περισσότερα γύρω από το Meraki, το Local Spirit Project αλλά και την γενικότερη φιλοσοφία του κοκτέιλ έχει να μας πει ο Θοδωρής Πύριλλος, bartender του A for Athens.

Το κοκτέιλ Meraki είναι φτιαγμένο με ένα μέρος Άδολου Ούζου Πλωμαρίου, 3 μέρη νερό αρωματισμένο με αγγουράκι και μια ιδέα σουμάδα (σιρόπι πικραμύγδαλου).

Πες μας λίγο για σένα. Πώς ξεκίνησες; Ποιο ήταν το πρώτο κοκτέιλ που έφτιαξες; Ξεκίνησα την πορεία μου πίσω από τα μπαρ στον Φοίνικα, στην Κεφαλονιά το καλοκαίρι του 1998. Λίγο αργότερα έμαθα για τα mojito, τα frozen strawberry daiquiris, τα cosmo…’Ηθελαν λίγο παραπάνω φροντίδα από τα απλά ποτά. Αν έδειχνες τη δέουσα προσοχή ο κόσμος τα λάτρευε. Κι εγώ λάτρευα να τα φτιάχνω. Εκεί στο έξω μπαρ του Φοίνικα ερχόντουσαν όλοι για κοκτέιλ. Θυμάμαι το πρώτο κοκτέιλ που δεν έφτιαξα. Μια Margarita στην πρώτη μου βάρδια, που την ετοίμασε ο Μάκης Πετράτος βγάζοντας με από τη δύσκολη θέση. Αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το bartending για να μπορώ να εκφράζω με αυτό το τρόπο τη κοινωνικότητα μου, να είμαι δημιουργικός. Η αφοσίωση σε αυτή τη δουλειά σε συνδυασμό με την εξέλιξη της σε ένα ελκυστικό επάγγελμα που δεν περιορίζεται στα όρια της βάρδιας πίσω από τη μπάρα, μου χάρισαν μια πετυχημένη πορεία έως τώρα.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του A for Athens; Τί έχεις να πεις σε κάποιον που δεν το έχει ξανακούσει ποτέ; Το A for Athens είναι ένα international bar που προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Δεν εφησυχάζεται στη μαγευτική θέα της Ακρόπολης αλλά στοχεύει σε υψηλής ποιότητας παροχές σε καφέ, φαγητό, κρασί αλλά και στο ποτό και τα κοκτέιλ που άπτονται στις αρμοδιότητες μου. Τα κοκτέιλ μας πατάνε σε κλασικές συνταγές που συναντά κανείς στα πρώτα εγχειρίδια για αναμείξεις. Τα εγχειρίδια αυτά χαρακτηρίζονται “ Bon Vivants Companions”, αποτελούσαν οδηγούς ώστε να αποκτήσεις παιδεία στο καλό ποτό. Δημιούργησαν κουλτούρα και ευαγγελιστές τους ήταν οι καλύτεροι bartenders της εποχής. Αυτή την κουλτούρα θέλαμε να συνεχίσουμε εδώ. Το μενού μας «η Οδύσσεια» αποτελείται από ποτά που συνδυάζουν το DNA των classics και τις συνήθειες των καταναλωτών του σήμερα, για τα οποία χρησιμοποιούμε μεταξύ άλλων και ελληνικά υλικά και spirits. Όλα τα κοκτέιλ συνδέονται με ιστορίες από τους σταθμούς του ταξιδιού προς την Ιθάκη, ιστορίες συνυφασμένες με την αρχαία ελληνική φιλοξενία που μοιραζόμαστε με τους επισκέπτες όταν η περίσταση το επιτρέπει.

Πώς σου φαίνεται το Local Spirit Project; Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Τα καλύτερα μπαρ της πόλης παρουσιάζουν cocktails φτιαγμένα με ελληνικά αποστάγματα.

Ο Θοδωρής Πύριλλος επί τω έργω.

Πιστεύεις ότι τα ελληνικά αποστάγματα έχουν την απαραίτητη δυναμική και την ποιότητα για να μπουν πίσω από την μπάρα σε ένα μοντέρνο bar; Κάποια ελληνικά αποστάγματα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ποιοτικά εισαγόμενα. Υπάρχουν Έλληνες αποσταγματοποιοί που διαθέτουν τεχνογνωσία, μεράκι και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ώστε να είναι εξωστρεφείς. Τα ελληνικά αποστάγματα παρουσιάζονται με διαφάνεια ως προς τις μεθόδους παραγωγής τους, τα συναντάμε σε διεθνείς εκθέσεις και στα μεγάλα barshows του εξωτερικού.

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας το πώς εμπνεύστηκες το cocktail Meraki; Τι μπορείς να εκφράσεις μέσα από αυτήν την δημιουργία; Το Meraki είναι μια ανάμειξη απλή, πατάει στο υπέροχο ελληνικό απεριτίφ. Ούζο με νερό. Βασίζεται στην γενικότερη συνήθεια των ανθρώπων γύρω από τη Μεσόγειο να απολαμβάνουν τα ανισούχα ποτά με νερό. Στη Μασσαλία έχουν το Pastis, στο Λίβανο το Arak, στο Παλέρμο το Anice Unico, που κουβαλούν μαζί τους οι πλανώδιοι πωλητές νερού για να γιατρέψουν τη δίψα των περαστικών το καλοκαίρι. Μια μικρή δόση σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό είναι το κατάλληλο γιατρικό για να νικήσεις τη ζέστη το κατακαλόκαιρο. Αυτή είναι και η προσέγγιση στο Meraki, ένα μέρος Άδολου Ούζου Πλωμαρίου με 3 μέρη νερό αρωματισμένο με αγγουράκι και μια ιδέα σουμάδα (σιρόπι πικραμύγδαλου). Ένα χαμηλής αλκοολικής δύναμης μείγμα, με κυρίαρχα τα αρώματα του εξαιρετικού Άδολου Ούζου Πλωμαρίου.

Πώς αντιμετωπίζει το κοινό τόσο το ελληνικό όσο και το τουριστικό που επισκέπτεται το Α for Athens ένα cocktail με ελληνικό χαρακτήρα, όπως το Meraki, που βασίζεται στο εθνικό μας απόσταγμα το ούζο; Η προσέγγιση πιστεύω ότι ταιριάζει σε αυτούς που δοκιμάζουν πρώτη φορά ούζο. Αν πιεις ούζο σκέτο με πάγο, οι γεύσεις και τα αρώματα του ποτού είναι συμπυκνωμένα και έντονα. Το νερό ανοίγει ευχάριστα το μπουκέτο του αποστάγματος. Το ούζο κερδίζει οπαδούς.

Βλέπουμε στο A for Athens, παράλληλα με τον κύριο κατάλογο σας, που είναι βασισμένος όπως ξέραμε στην Οδύσσεια, να τρέχει κι ένας ακόμη. Μπορείς να μας πεις δύο λόγια για αυτόν; Τι μπορεί να δοκιμάσει κανείς σε αυτόν; Διακρίναμε ότι στην αγορά υπάρχει ανάγκη για αναμείξεις σχετικά χαμηλότερης αλκοολικής δύναμης. Στήσαμε λοιπόν έναν κατάλογο με early drinks, low ABV επιλογές. Εδώ παίζει το Meraki. Άλλα highlights είναι
το Bellini μας (crowd pleaser). Λευκόσαρκο ροδάκινο, ρόδι και μια ιδέα μηλόξυδο συνδυάζονται με ενισχυμένο κρασί και ανθρακούχο νερό με λεμόνι. Είπαμε φέτος να σερβίρουμε και ένα frozen drink…Μελετώντας βρήκαμε ένα ιστορικό Punch που συνήθιζαν να σερβίρουν σαν σορμπέ στα δείπνα του Τιτανικού! Ξαναφτιάξαμε λοιπόν το Roman Punch ή Punch a la Romaine, σορμπέ περγαμόντου, ενισχυμένο με Jamaican Rum και ιταλική μαρέγκα σαν γαρνιτούρα.

Βρείτε το Local Spirit Project στο Facebook και στο Instagram.
POP TODAY
ΠΡΟΣΩΠΑ
LIFE
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.