Τα γκαραντί σάντουιτς του Guarantee

Στον κεντρικό δρόμο της Βεΐκου στο Κουκάκι το σαντουιτσάδικο Guarantee σερβίρει από το 1988 σάντουιτς, σαλάτες και χυμούς από «άλλη διάσταση» με γενναιοδωρία στο γέμισμα και «εμμονή» στη σχέση ποιότητας-τιμής. Βελτίωση χωρίς όρια ποιότητα χωρίς λόγια –γράφουν οι συσκευασίες του- με μία λέξη εγγύηση όπως και το όνομά του.

Η ιστορία του ξεκινάει 26 χρόνια πριν. Τότε που ο κύριος Γιάννης από τη Μάνη -πρώην ανθυποπλοίαρχος- γνωρίζει την Χαρούλα σε ένα ξεμπαρκάρισμά του κι αποφασίζει χωρίς δεύτερη σκέψη –ένεκα έρωτος- να αφήσει την αστροναυτιλία και να γυρίσει στην στεριά.

Όνειρό του ζευγαριού να ξεκινήσει κάτι δικό του, με budget φτωχό αλλά μεράκι ανεξάντλητο. Η ιδέα για το όνομα γεννιέται στιγμιαία ένα βράδυ από ένα μπλουζάκι που φορούσε η Χαρούλα με στάμπα την λέξη Guarantee. Διττή ονομασία για τον ναυτικό Γιάννη -σαν σημάδι καρμικό- η λέξη εγγύηση, σχεδόν δίδυμη ηχητικά με το ναυτικό όρο καραντί που αναφέρεται στο πλευρικό κύμα. Σιγοτραγουδώντας λοιπόν «το καραντί, το καραντί θα μας μπατάρει» (από το αθάνατο μελοποιημένο ποίημα του Καββαδία) ανοίγουν ένα σαντουιτσάδικο κυριολεκτικά από το μηδέν. «Δεν ήξερα να ξεχωρίζω το μπέικον από το ζαμπόν όταν πρωτοπατήσαμε στο μαγαζί» μου λέει ο Γιάννης « Λίγες γνώσεις αλλά μεγάλος ο πόθος να στεριώσω στην ξηρά. Κάθε μέρα περιμέναμε τη φουσκοθαλασσιά αλλά για καλή μας τύχη το ναυάγιο δεν ήρθε ποτέ. Γουρλίδικο το μαγαζί, γουρλίδικο και το όνομα».

«Η βιτρίνα μας ξεκίνησε με λιγοστά υλικά και σήμερα μετράει 25 είδη τυριού (κεφάλια διαλεγμένα ένα-ένα -μπρί, κατσικίσιους κορμούς, παρμεζάνα, γραβιέρα Κρήτης και Νάξου με μπούκοβο, μετσοβόνε, βουβαλίσια μοτσαρέλα από την Καμπανία, γκούντα με πέστο βασιλικού ή ντομάτα λιαστή κι ελιά, λαδοτύρι Μυτιλήνης, ανθότυρο, μανούρι φέτα) αλλά και «άλφα άλφα» αλλαντικά (από jamon, προσούτο Μαύρου Δάσους Ευρυτανίας, σαλάμι με τρούφα, λουκάνικο bratwurst και ισπανικό chorizo μέχρι μορταδέλα με φυστίκι και σπάλα di polpa με πιπέρια) που κόβονται την στιγμή που τα παραγγέλνει ο πελάτης μας».

«Οι περιορισμοί εδώ δεν έχουν θέση. Ό, τι μπορεί να μπει ανάμεσα σε δύο φέτες γίνεται σάντουιτς. Γι’ αυτό το λόγο ανά καιρούς προσθέτουμε δικής μας έμπνευσης υλικά -χειροποίητα μπιφτεκάκια, ρόζμπιφ, αρνάκι ψητό με κρέατα δοκιμασμένα από τον γειτονικό χασάπη, τον Γιώργο Αρβανίτη, που διαλέγει τα καλύτερα κομμάτια χωρίς λίπος αλλά και ψαρικά –χειροποίητες σαρδέλες, φιλεταρισμένο σολομό με μυρωδικά, θυμάρια και ροδάκινο το καλοκαίρι, ψημένο σε αλάτι και ζάχαρη- λαχανικά (αβοκάντο, μανιτάρια πλευρώτους, μπρόκολο, ψητές πιπεριές, καραμελωμένα κρεμμύδια) κι εννοείται σπιτικές σάλτσες από τα χεράκια της Χαρούλας (πέστο σχοινόπρασου, μουστάρδα με μούστο και μέλι, μαγιονέζα, vinaigrette μέχρι και μπεαρνέζ). Μεγάλη έρευνα αγοράς έχει γίνει και στα ψωμιά γι’ αυτό και δουλεύουμε με τρείς τοπικούς φούρνους -στον Τάκη για φραντζολάκια καμπαγιού και dunkel χωρίς γλουτένη, στον Ρίζο για τσιαπατάκια άσπρα και μαύρα και στο «Παραδοσιακό» του Τάσου για λαγανίτσες και ψωμί πολυτελείας- συνεργάτες που με έχουν στηρίξει χρόνια και γνωρίζουν πως αν μου χαλάσουν την ποιότητα κάστανα δεν χαρίζω.»

Καθημερινά πουλάνε 140 σάντουιτς (οι τιμές κυμαίνονται από 3 έως 6 ευρώ και μετά τη 13.00 είναι πιθανό να μην βρεις ούτε ψίχουλο στο μαγαζί) αλλά και σαλάτες -αποκλειστικό πόστο της κυρίας Χαρούλας με ρόκες, αγριόρυζο, ρεβύθια, κοτόπουλο και όλα τα υλικά που μπορείς να βρεις στις βιτρίνες ενώ δυνατό τους σημείο είναι και τα burger -ζουμερά με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, tailor made για να βάλεις επιτέλους ανάμεσα στο ψωμί όλα τα υλικά που ντρεπόσουν να ζητήσεις, στο burger των ονείρων σου.

Καινούργιο τους πρότζεκτ είναι οι φρέσκοι χυμοί (350ml 2,20 ευρώ) με τρομερούς συνδυασμούς λαχανικών και φρούτων που έχουν κάνει ήδη μεγάλο ρεύμα στη γειτονιά –με best seller το χυμό σπανάκι, τζίντζερ, μήλο και έναν με φράουλα ραπανάκι και καρότο. Το μυστικό της επιτυχίας τους όμως -από αυτά που κατάλαβα όσο έμεινα εκεί- είναι πως ο Γιάννης τρελαίνεται να παίρνει αγάπη και να ευχαριστεί τον κόσμο, με μοναδικό του ζητούμενο την πληρότητα της ψυχής. Ευχή που είδα πως έχει ήδη πραγματοποιηθεί, αν κρίνω από τους πελάτες που έρχονταν μέχρι αργά στο μαγαζί (παρόλο που είχε κατεβάσει μπάρες) για να πάρουν τη «δόση» τους από μερακλήδικα υλικά και ζεστή αύρα, αυθεντικής, ελληνικής φιλοξενίας.

Guarantee Βεΐκου 41, Κουκάκι, 210 9226.924, Δευτέρα-Σάββατο 10.00-17.00, Κυριακή κλειστά.

Σοφία Αλεξίου

Share
Published by
Σοφία Αλεξίου