To Senza φέρνει το Λονδίνο στην οδό Λέκκα


Masters Παναγιώτης, Γιάννης Στέλλας και ο Σαμέ.

Est. 11 Ιουλίου 2013

Best Καθαρά ποτά και κοκτέιλ δικά τους αλλά και τα κλασικά. Πολλά και διαφορετικά events.

Το μαγαζί ξεκίνησε με στόχο να είναι εξωστρεφές, να έχει ως βάση τη στοά για το μεγαλύτερο διάστημα που στην Ελλάδα έχει καλό καιρό. Το χειμώνα που χάνεται το έξω, δίνουμε βάση στο υπόγειο. Βέβαια θέλει δουλειά ακόμα, δεν το έχουμε ολοκληρώσει όπως θα θέλαμε. Σιγά σιγά το φτιάχνουμε, ακόμη κάνουμε κάποιες μικροαλλαγές. Για το καλοκαίρι θα κάνουμε μια ανακαίνιση και θα ανοίξουμε μπαρ στη στοά. Γενικά στοχεύουμε στον ιδιαίτερο χαρακτήρα, έτσι θέλουμε το μπαρ επάνω να έχει ξεχωριστό στυλ σε σχέση με το κάτω που είναι πιο κλαμπίστικο και με διαφορετική μουσική.

Senza στα ιταλικά σημαίνει «χωρίς». Χωρίς χρέος, χωρίς πάθος, χωρίς φόβο, χωρίς λεφτά. Εκτός από αυτό το σκεπτικό όμως, υπάρχει κι άλλη ιστορία από πίσω. Στην Πάρο (απ’ όπου καταγόμαστε), το senza είναι το παρατσούκλι της οικογένειάς μας. Ο προπάππους μας ήταν από την Σικελία και όταν ήρθε στην Πάρο άνοιξε ένα μπακάλικο στο οποίο βέβαια είχε τα γνωστά τεφτέρια. Όταν κάποιος που του χρωστούσε τελικά τον ξεπλήρωνε, ο προπάππους -και αργότερα και ο παππούς μας- διέγραφε το όνομά του και σημείωνε δίπλα τη λέξη senza. Χωρίς χρέος δηλαδή. Έτσι έμεινε το Σέτζας. Αν πάει κάποιος στην Πάρο και ζητήσει τον Παναγιώτη Στέλλα δεν θα καταλάβουν, θα πρέπει να ζητήσει τον Σέτζα.

Είμαστε υπέρ του καλού αλλά φθηνού ποτού. Πρόσφατα προσθέσαμε στον κατάλογό μας και κοκτέιλ σε οικονομικές τιμές, μάλιστα έχουμε βγάλει και κάποια δικά μας. Στα περισσότερα χρησιμοποιούμε φυσικό πουρέ από φρέσκα φρούτα. Το ποτό ξεκινάει από έξι ευρώ, ενώ το κοκτέιλ από επτά μιας και πιστεύουμε ότι το ποτό πρέπει να είναι οικονομικό.

Πριν ανοίξουμε το μαγαζί, δούλευα στην παραγωγή περίπου επτά χρόνια. Λίγο διαφήμιση, λίγο σινεμά και λίγο τηλεόραση. Επίσης μαζί με τον αδερφό μου διοργανώναμε πάρτυ σε διάφορους χώρους έτσι σκεφτήκαμε να βρούμε μία μόνιμη στέγη. Πλέον τα events γίνονται στο μαγαζί, με κάποιους σταθερούς συνεργάτες που παράλληλα έχουμε και φιλικούς δεσμούς μαζί τους. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεγκριμένο μοτίβο, για να κλείσουμε κάτι, πρέπει καταρχάς ο Dj που θα παίξει να αρέσει πρώτα σε μας και γενικά είμαστε ανοιχτοί σε διαφορετικές προτάσεις. Πρόσφατα μάλιστα παρουσιάσαμε μια βραδιά με ρεμπέτικα και τρία-τέσσερα πιάτα με μεζέδες και αυτό θα γίνεται μόνο στο συγκεκριμένο event.

Πλέον ανοίγουμε και τα πρωινά. Ο χαρακτήρας της περιοχής, του κέντρου, με τα γραφεία, είναι μέσα στο concept να το κάνουμε λίγο πιο ζεστό για να έρχεται κόσμος να πίνει το πρωί καφέ. Όταν ξεκινήσαμε δεν είχε γίνει αυτό το τρελό πράγμα με τα μπαρ να διαδέχονται το ένα το άλλο που από τη μια είναι καλό αλλά από την άλλη έχει και μία αρνητική πλευρά. Και εμείς παιδιά του κέντρου είμαστε, εδώ βγαίναμε να πιούμε το ποτό μας και να διασκεδάσουμε, γι’ αυτό ψάχναμε πάρα πολύ καιρό εδώ γύρω μέχρι να βρούμε αυτόν τον χώρο. Μας πήρε περίπου ενάμιση χρόνο γιατί θέλαμε να έχει και εξωτερικό χώρο και να συνδυάζει πολλά πράγματα, να είναι πολυμορφικό. Πριν το πάρουμε εμείς ήταν κοσμηματοπωλείο, όπως τα περισσότερα μαγαζιά στο δρόμο αυτό και μάλιστα το είχαμε δει στην αρχή της αναζήτησής μας να λειτουργεί ως τέτοιο.

Η στοά λέγεται Silver Way και όλα τα καταστήματα στη Λέκκα είχαν σφραγίδες και παλιά κοσμήματα. Μας αρέσει αυτή η αντίθεση που υπάρχει, με τα παλιά τα παραδοσιακά μαγαζιά και τα μπαρ ανάμεσά τους. Αν διατηρήσει το κέντρο ένα επίπεδο αισθητικό και οι προτάσεις που θα γίνονται είναι αξιόλογες και έχουν ουσία, μπορεί να γίνει ένα πολύ ωραίο, αναβαθμισμένο ιστορικό κέντρο. Αρκεί να φτιάξουν λίγο τα πεζοδρόμια και να ρυθμίσουν το θέμα με τα οχήματα που είναι παρκαρισμένα επάνω στα πεζοδρόμια και θα έχει τα φόντα για να γίνει όπως το κέντρο στις πόλεις του εξωτερικού. Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε αυτό. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να σεβόμαστε τον κύριο που έχει απέναντι μαγαζί και ανοίγει τα πρωινά. Γι’ αυτό κάθε φορά όταν κλείνουμε το μαγαζί πετάμε όλα τα σκουπίδια και καθαρίζουμε το δρόμο με νερά. Έτσι πρέπει να γίνεται, το ένα μαγαζί να σέβεται το άλλο.

Έχουν συμβεί πολλά περίεργα εδώ αλλά αυτό που πάντα αναφέρουμε και γελάμε είναι ένας μαύρος, σχιζοφρενής σκύλος, χαρακτηριστική μασκότ του κέντρου και σταθερός θαμώνας του μαγαζιού, που πολλές φορές τρομάζει στον ύπνο του.

Προτιμάμε σίγουρα το βράδυ από το πρωί. Είμαστε της νύχτας και πάντα κάποιος από εμάς, αν όχι όλοι, είναι στο μαγαζί. Δεν ξέρω αν ο Έλληνας μπορεί να οργανώσει σωστά τις εξόδους του. Βλέπουμε τα μπουζούκια γεμάτα και αναρωτιόμαστε γιατί γκρινιάζει ο κόσμος που δεν έχει λεφτά. Τα μαζεύει προφανώς όλη την εβδομάδα και τα χαλάει εκεί. Από την άλλη, στα καλά events με καλή μουσική, συντελεστές κλπ., οι περισσότεροι θα σκεφτούν να δώσουν τα 10 ευρώ στην είσοδο. Πάντως, γενικά, η νυχτερινή ζωή της Αθήνας έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ. Προτάσεις υπάρχουν ακόμα και τις καθημερινές ημέρες και πάντα έχει κόσμο έξω. Πιστεύουμε πολύ στην Αθήνα και μακάρι να υπάρχουν πάντα φρέσκες και ωραίες ιδέες και να δημιουργούνται ωραίες γειτονιές. Οι άνθρωποι πάντως εδώ, στην πλειοψηφία τους, μας έχουν δεχτεί με πολύ μεγάλη αγάπη.

Info Λέκκα 23-25, τηλ. 210 3251 789. Λειτουργεί καθημερινά εκτός Κυριακής (εκτός αν πραγματοποιείται κάποιο μεγάλο event), από τις 8:00 το πρωί, μέχρι όσο πάει. 

Αλεξία Μπαμπαλίκη

Share
Published by
Αλεξία Μπαμπαλίκη