«Από τη στιγμή που οι άνθρωποι συνδέονται με πραγματικό φαγητό, δεν πηγαίνουν ποτέ πίσω», είχε πει η Alice Waters, ακτιβίστρια του φαγητού, σεφ και συγγραφέας. Ανάμεσα στα δέντρα της δροσερής -κι απόμερης- πλατείας του αθηναϊκού κέντρου, ξεπροβάλλει σε ασπρόμαυρο φόντο το W Karytsi, που φιλοδοξεί να κάνει πράξη την παραπάνω ρήση.
Το μέρος όπου συνήθως ο κόσμος έβγαινε για καφέ ή για drinks after work, τώρα έγινε και γαστρονομικός προορισμός για lunch break όσων κινούνται και εργάζονται στο κέντρο της πόλης, σε ασπρόμαυρο φόντο, με κάποιες πράσινες πινελιές και εικονικά bamboo στο βάθος, στη μοναδική γωνία της πλατείας. Η Αβύσσα Τζερεφού μαζί με την Αθηνά Μωυσόγλου έχουν μεταμορφώσει γνώριμα σε όλους μας πιάτα της εγχώριας κουζίνας, όπως οι λαχανοντολμάδες, το μπιφτέκι με πατάτες στο φούρνο και το παστίτσιο, εμπλουτίζοντας τα με μπαχαρικά που καλύπτουν όλο τον καμβά των πιθανών γευστικών εκρήξεων, με φυτικά υλικά από προσεκτικά επιλεγμένους παραγωγούς.
Στο τραπέζι, έχει ήδη καταφτάσει, δίπλα στο γλαστράκι, ένας ντάκος με τυρί αμυγδάλου και μια «ηχηρή» και έντονη, στο στόμα και στο μάτι, παντζαροσαλάτα. «Στόχος μου είναι να προσφέρω στον κόσμο θρέψη, χωρίς ζωϊκά», είπε η Αβύσσα ενώ με υποδεχόταν στο ολοκαίνουργιο μαγαζί της. Δεν σταματούν να έρχονται συνεχώς καινούργια πιάτα με φαγητά, για όλα τα γούστα. Από τις πίτες με τα τέσσερα μανιτάρια και τις μπρουσκέτες μανιταριών, για τους mushroom fanatics, μέχρι μπουκιές tofu με σως φυτικού γιαουρτιού.
Η Αβύσσα ασχολείται με την διατροφολογία, τη γυμναστική και τη φιλοζωία. Η κινέζικη διατροφολογία, την οποία έχει μελετήσει η Αβύσσα, αναλύει, όπως με πληροφορεί, το αντίκτυπο που έχει κάθε τι που βάζουμε μέσα στο σώμα μας. «Μιλάει για τα γαλακτοκομικά που δημιουργούν όγκους, όζους και πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες στον οργανισμό μας, τα οποία δεν τα γνωρίζουμε», μου εξηγεί, προσθέτοντας ότι προτείνει πολλή πρωτεΐνη και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, ειδικά λόγω των καιρών. «Για παράδειγμα, χρησιμοποιώ αρκετό σκόρδο στις παρασκευές μου. Είναι ένα πολύ δυνατό βότανο και το προσθέτω πάντα σε φρέσκια μορφή, δεν μου αρέσουν οι σκόνες και οι κονσέρβες», λέει η Αβύσσα, όσο φέρνει στο τραπέζι τα σουβλάκια σόγιας, μια αρκετά χορταστική μερίδα παστίτσιο και μπιφτέκι με πατάτες στο φούρνο.
Έγινε vegan πριν πολλά χρόνια μέσα από την αγάπη της για τα ζώα, καθώς η φιλοζωία την οδήγησε στο να γίνει μέσα της «το κλικ», μία σύνδεση μεταξύ του τι είναι αυτό που έχει στο πιάτο της και τι ήταν πριν, στην πραγματικότητα αυτό το πλάσμα. «Είπα τέλος και επειδή είχε να κάνει με τα ζώα που τα αγαπούσα πολύ, δεν μου έλειψε κάτι, όπως λένε συνήθως “καλύτερα να το πας σιγά-σιγά”. Η απόφαση πάρθηκε σε μια ημέρα, απλά γιατί είμαι φιλόζωη».
Έχουν όντως πολύ νόστιμη χορτοφαγική ελληνική κουζίνα. «Θέλω να φέρω στον άνθρωπο που τρώει κρέας, τη φιλοσοφία του να μην τρως κρέας ή και τα ζωϊκά γενικά, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά κλπ, όχι με κριτική, αλλά με συνείδηση. Αν βάλεις τον άνθρωπο να συνηθίσει τις γεύσεις, το tofu που σου δίνει την πρωτεΐνη, το γάλα αμυγδάλου, τότε θα αλλάξει σιγά-σιγά τις συνήθειές του», είπε η Αβύσσα και η Αθηνά εμφανίστηκε με ένα πιάτο λαχταριστό brownie από γλυκοπατάτα(!) και μια μπάλα παγωτό επάνω.
Πέρα από τη χορτοφαγική κουζίνα της, την οποία φιλοδοξεί να τη μετατρέψει σταδιακά σε vegan, είναι ο άνθρωπος που μαζεύει τα χτυπημένα ζώα από το δρόμο, τα φροντίζει, αναλαμβάνει να βρει τα φάρμακα που χρειάζονται. Την παίρνουν τηλέφωνο ακόμη και 12 η ώρα τη νύχτα, γιατί ξέρει τους πάντες, μέχρι ποιόν γιατρό να ξυπνήσει, για να της ανοίξει την κτηνιατρική κλινική. «Όσο μπορώ, βοηθάω. Αυτό μόνο κάνω, εθελοντικά. Γιατί αγαπώ τα ζώα», σχολιάζει.
«Για να κάνουμε κάτι σε αυτή την κοινωνία, στόχος μου είναι να φέρω πιο κοντά στον κόσμο το βιγκανισμό. Με τη vegetarian κουζίνα έχω προσεγγίσει μεγάλο μέρος του κόσμου. Έρχονται άνθρωποι πιο εύκολα, ακόμη και μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι αποζητούν πιο υγιεινή διατροφή και τρώνε το μουσακά μου. Δεν το πιστεύουν ότι δεν έχει κρέας μέσα και είναι τόσο νόστιμο. Σιγά-σιγά, λοιπόν, αφαιρώ και τα υπόλοιπα ζωϊκά, γιατί έχω κερδίσει τον κόσμο κι έρχονται συχνά από τις γύρω περιοχές, όπως και πολλοί γιατροί, από το Metropolitan π.χ., οι οποίοι είναι κρεατοφάγοι κι έρχονται εδώ και τρώνε. Ακόμη και άνθρωποι που δουλεύουν σε εργοστάσια με κρέατα τρώνε το παστίτσιο μου και λένε “Αποκλείεται, έχει κιμά μέσα”».
Κάθε βράδυ, δίνουν ό,τι φαγητό τους περισσεύει σε άτομα της περιοχής που το έχουν ανάγκη, βοηθώντας ταυτόχρονα τον συνάνθρωπο, αλλά και το άλυτο μέχρι σήμερα πρόβλημα του ακατάσχετου food waste.