Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Steve’s: Πίσω από την πόρτα ενός πρώην συνεργείου στον Κεραμεικό κρύβεται ένα νέο νόστιμο μυστικό

Περπατώντας στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος στον Κεραμεικό, στον αριθμό 42, θα βρεθείτε μπροστά από μια πόρτα που θυμίζει κάτι από το παρελθόν της γειτονιάς. Σε ένα πρώην συνεργείο αυτοκινήτων, η ταμπέλα γράφει πλέον “Steve’s” και με πιο μικρά γράμματα “deli tavern”. Βρίσκεστε στο νέο ψαγμένο σημείο συνάντησης για χαλαρό φαγητό. 

Το Steve’s δεν είναι περιτριγυρισμένο από τζαμαρία όπως πολλά από τα νέα εστιατόρια της Αθήνας, δεν μπορείς να δεις τι συμβαίνει σε αυτό αν δεν ανοίξεις την πόρτα του, «είναι ένα hidden alley restaurant, ένας χώρος για να ζήσουν το ρομάντζο τους “Η Λαίδη και ο Αλήτης”», κατά τον εμπνευστή του, «είναι το μέρος που θέλει να σου αφήνει την αίσθηση πως έχεις καλέσει τους φίλους στο cosy σαλόνι/μπαλκόνι/γκαράζ σου ενώ εσύ σκάρωσες μερικά πιάτα που αγαπάς λίγο πριν έρθουν». 

Τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια που παραπέμπουν σε έπιπλα εξωτερικού χώρου χωρίζονται έξυπνα ώστε η κάθε παρέα να έχει και τον δικό της προσωπικό χώρο σε αυτή την αστική, διαφορετική, κρυμμένη αυλή.

Το Steve’s θέλει να μοιάζει με food market σε κήπο της Νέας Υόρκης, θα μπορούσε βρίσκεται στο hip Μπρούκλιν, είναι το προσωπικό όραμα του δημιουργού του που πάντα ήθελε να μαγειρεύει γεύσεις τις οποίες έχει σκεφτεί κι έχει φτιάξει πρώτα για τους δικούς του ανθρώπους σε ένα μέρος με ταυτότητα που ξεχωρίζει. Ο ίδιος αγαπά την άνεση, την κινηματογραφική ατμόσφαιρα, «τους καβατζωμένους και φιλόξενους χώρους, την τιμιότητα στο φαγητό κι ό,τι δεν είναι ξενέρωτο». Κι έτσι θέλει να είναι και το μαγαζί του, ένα κολάζ που συγκεντρώνει όλες αυτές του τις αγάπες με νόστιμο τρόπο.  

Αυτή είναι η πόρτα που πρέπει να ανοίξετε στον αριθμό 42 της οδού Σαλαμίνος στον Κεραμεικό

Για να βρεθείτε σε σε αυτή την αστική, διαφορετική, κρυμμένη αυλή

Προσφέρει φαγητό φτιαγμένο για να το αφήσεις στη μέση τραπεζιού. Για τον σεφ Στέφανο Στεφανίδη (48 urban garden,The Big Kahuna) που διαμόρφωσε το ιδιαίτερο μικροκλίμα που κοιτάζει προς την ανοιχτή -σαν άλλη καντίνα- κουζίνα του, όσο υπάρχει καλομαγειρεμένο comfort φαγητό, «τόσο δεν υπάρχει λόγος να σκας για τίποτα».

Οι συνταγές είναι εμπνευσμένες από την ιταλική κουζίνα των μεταναστών, από τα πιάτα που μαγείρευαν οι Ιταλίδες μαμάδες κρατώντας ζωντανή την παράδοσή τους στην Αμερική.  Στο Steve’s, η ιταλική κουζίνα προσφέρεται στην πιο #foodporn εκδοχή της και με μπόλικη προετοιμασία, για παράδειγμα, το αρωματικό ζυμάρι της πίτσας ωριμάζει για τέσσερις μέρες ενώ φτιάχνει από την αρχή το δικό του λουκάνικο και το συνοδεύει με βουτυρένιο πουρέ πατάτα και πεκορίνο. 

Ποιοι μαγειρεύουν εδώ;

Να η ομάδα

Για τον σεφ Στέφανο Στεφανίδη…

…όσο υπάρχει καλομαγειρεμένο comfort φαγητό, «τόσο δεν υπάρχει λόγος να σκας για τίποτα»

Με σλόγκαν της το “Do the right thing” (σαν την ομώνυμη ταινία του Spike Lee που διαδραματίζεται σε μια πιτσαρία στο Μπρούκλιν των 80’s), από την κουζίνα του STEVE’S βγαίνουν πιάτα όπως η κροκέτες πατάτες με μπαχαρικά και φρέσκα βότανα, ένα mac ‘n’ cheese σε vegan εκδοχή, τηγανιτά ραβιόλι που είναι ήδη δημοφιλή και δικαίως, μια τηγανιτή μακαρονάδα με σάλτσα μαρινάρα, παρμεζάνα και φύλλα φρέσκου βασιλικού κι αυτά σκεφτείτε ότι είναι μόνο τα entries του μενού του (από 5 έως 7 ευρώ). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πίτσες του είναι αρκετές και πρωτότυπες (πολλές από αυτές είναι και vegeterian προτάσεις), χωρίζονται στις κόκκινες και τις λευκές, στις grandma style οι οποίες είναι αργοψημένες σε μαντεμένιο ταψί και λάδι και στις special που τιμούν την κατηγορία τους. Εκτός από τις κλασικές μαργαρίτα, πεπερόνι και μπολονέζ με το twist τους, θα βρείτε συνταγές σαν τη bianca με το σπανάκι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα τρία διαφορετικά τυριά και τις νιφάδες αποξηραμένης πιπεριάς Φλωρίνης, σαν τη Βubba με το σκορδοβούτυρο, τις γαρίδες, το cream cheese και τις φύτρες μπρόκολου, την Good Pie με bbq sauce,  λουκάνικο κοτόπουλου και κόκκινο κρεμμύδι (από 8 έως 13 ευρώ). 

Οι συνταγές είναι εμπνευσμένες από την ιταλική κουζίνα των μεταναστών…

και το ζυμάρι της πίτσας ωριμάζει για τέσσερις μέρες.

Με σλόγκαν της το “Do the right thing”

Το Steve’s φτιάχνει μια από τις πιο ωραίες πίτσες του κέντρου

Σαν την κλασική πεπερόνι

Προσφέρει φαγητό φτιαγμένο για να το αφήσεις στη μέση τραπεζιού.

Στο Steve’s θα βρείτε και σαλάτες-γεύματα, τα buns που είναι από cheeseburger κι ένα grilled cheese jalapenos σάντουιτς μέχρι το bagel με το όνομα “Merak Lee’s” και ψημένο καπνιστό ζαμπόν, παλαιωμένο γκούντα, τηγανητό αυγό, καραμελωμένα κρεμμύδια.  

Άλλα σπέσιαλ πιάτα του είναι τα σπαγγέτι με τους κοκκινιστούς κεφτέδες, τα lasagna extravaganza ψημένα με κοκκινιστό μοσχαρίσιο κιμά, ένα φιλέτο κοτόπουλο πανέ al’ anglaise που ψημένο στο grill, με σάλτσα μαρινάρα και μοτσαρέλα με κρούστα ψημένης παρμεζάνας αποτελεί μια έξτρα απόλαυση που πιστεύω ότι θα αποκτήσει φανατικούς . Για επιδόρπιο, η πουτίγκα σοκολάτας με oreo μπισκότα ξυπνά παιδικές αναμνήσεις. 

Τηγανητά ραβιόλι με σάλτσα μαρινάρα και τριμμένη παρμεζάνα.

Νιόκι πατάτας με μανιτάρια πορτσίνι, αγκάρικους και πλευρώτους, gravy sauce, λάδι τρούφας, παρμεζάνα και τραγανά κρεμμύδια

Φιλέτο κοτόπουλο πανέ al’ anglaise που ψημένο στο grill, με σάλτσα μαρινάρα και μοτσαρέλα με κρούστα ψημένης παρμεζάνας

Για επιδόρπιο, η πουτίγκα σοκολάτας με oreo μπισκότα ξυπνά παιδικές αναμνήσεις

Εκτός από σεφ, ο Στέφανος Στεφανίδης είναι ντράμερ στους Puta Volcano και στον χώρο που μαγειρεύει θα ακούσετε τον ήχο της Motown. Παράλληλα, από εκθέσεις τέχνης μέχρι πάρτι, από σεμινάρια και παρουσιάσεις γύρω από το φαγητό μέχρι ό,τι δημιουργικό, το Steve’s θα φιλοξενεί όσα του ταιριάζουν. 

Steve’s deli tavern, Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός. Τηλ: 211169126
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη