Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Οι Σεϋχέλλες είναι το καλύτερο νέο μεζεδοπωλείο του Κέντρου

 

Απέναντι από την πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο, υπήρχε το παλιό καφενείο του κυρ Γιάννη, οι Μπαχάμες, όπου σέρβιρε ακόμα και πατσά. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως το καφενείο έπαψε να λειτουργεί και το κτίριο, που σημειωτέον υπάρχει από την εποχή του Όθωνα και στο παρελθόν στέγαζε τους στάβλους του, εγκαταλείφθηκε στο έλεος του. Μέχρι που ένα  νέο παιδί, η Άννα Ρεπούση, μαζί με τον σεφ Φώτη Φωτεινόγλου, αποφάσισε να δώσει νέα πνοή στον χώρο αλλά και στη πολύπαθη γύρω περιοχή.

Κοτοτηγανιά με σαφράν και σελινόριζα

Ευτυχώς τα παιδιά είχαν την ευαισθησία να μην αλλάξουν και πολλά πράγματα στο μαγαζί. Τους άρεσαν οι ωραίες τζαμένιες πόρτες του καφενείου που επιτρέπουν να μπαίνει άπλετο το φως της μέρας, τα ξύλινα τραπέζια και καρέκλες επίσης παραπέμπουν στον παλιό χώρο όπως και τα ρετρό πλακάκια στο φόντο της ορθάνοιχτης κουζίνας, το γαλάζιο χρώμα που επέλεξαν για τον τοίχο και το ξύλινο μπαρ αλλά και το πανέμορφο παλιό ψυγείο ΙΖΟΛΑ που φρόντισαν να πάρουν από το κατάστημα της ομάδας πρώην ναρκομανών Peto στο Κορωπί. Η μικρή ξύλινη ταμπέλα δε στην είσοδο έχει κι αυτή την αναφορά της στον παλιό καφενείο. Γράφει Σεϋχέλλες ( πρώην Μπαχάμες).

Η μέρα λοιπόν στις Σεϋχέλλες ξεκινά από τις δέκα το πρωί με τους προσεγμένους καφέδες, τους χυμούς, τη σπιτική λεμονάδα και το τζιτζερόζουμο ενώ καθώς η ώρα οδεύει προς το μεσημέρι αρχίζουν να βγαίνουν τα λογής-λογής καλούδια απ όλη την επικράτεια που έχουν συγκεντρώσει η Άννα και ο Φώτης. «Προχθές το βράδυ πήγαμε αξημέρωτα στο λιμάνι του Πειραιά για να παραλάβουμε τη χλωρομανούρα του Μανώλη από την Κίμωλο», θα μου πουν με περηφάνια. Μαζί με αυτήν στον κατάλογο με τα τυριά και αλλαντικά που συνοδεύουν τις προσεγμένες τους επιλογές σε κρασί, τσίπουρο, ούζο και ρακί ξεχωρίζουν η μανούρα Σίφνου που ωριμάζει στη γύλη του κρασιού και έχει πικάντικη γεύση, η φρέσκια γαλομυζήθρα του Κωστάκη από τον Αποκόρωνα Χανίων, η καπνιστή μπριζόλα του Σενετάκη από το Ηράκλειο που έχει το καλύτερο κάπνισμα και ωρίμανση σε κρέας αλλά και ο ξακουστός καβουρμάς του Μπόρα από την Κερκίνη που σερβίρουν τόσο ταιριαστά με λαδολέμονο. Σύντομα, απ ότι με πληροφόρησαν, οι πελάτες του μαγαζιού θα μπορούν να προμηθεύονται όλα τους τα τυριά και αλλαντικά και για το σπίτι.

Εν τω μεταξύ, το βλέμμα δεν μπορεί παρά να καρφωθεί στους νεαρούς μάγειρες που ετοιμάζουν επί τόπου, την ώρα που θα τα παραγγείλεις, πίσω από την τελείως ανοιχτή κουζίνα τα απλά αλλά τόσο προσεγμένα πιάτα του καταλόγου που « αλλάζουν σχεδόν κάθε μήνα ώστε να μην βαριούνται ούτε οι μάγειρες αλλά ούτε κι οι πελάτες». Άψογα ψημένα λαχανικά αρτίζονται με συκόμελο και συνοδεύονται με γαλοτύρι Χανίων, ζωχιά σερβίρονται με παξιμάδι και λαδολέμονο, τα μοσχαρίσια μάγουλα ψήνονται στην λαδόκολλα και σερβίρονται με τηγανητές πατάτες, τα χοιρινά κοψίδια μαρινάρονται σε λάδι πάπρικας και μετά ψήνονται στη σχάρα ενώ ο κρασάτος κόκορας συνοδεύεται με φλωμάρια Λήμνου και κρητικό κεφαλοτύρι. Όλα σε τεράστιες μερίδες και με πρώτες ύλες που φωνάζουν ότι είναι διαλεχτές.

Σεϋχέλλες, Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, 694 420 6407

Παπαρδέλες με βουβαλίσιο καβουρμά και γαλομυζήθρα

Μερόπη Κοκκίνη

Share
Published by
Μερόπη Κοκκίνη