Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Η πιο ωραία αυλή του Κέντρου σερβίρει σπιτικούς ελληνικούς μεζέδες

Στην ολάνθιστη αυλή του, που μοσχοβολάει βασιλικούς, τα τραπέζια τοποθετήθηκαν με σύνεση για να απολαμβάνουν οι επισκέπτες από τις 11 το πρωί που ανοίγει το μαγαζί, παχιά σκιά, δροσερές μανταρινάδες, σπιτικά γλυκά –σοκολατόπιτα, εκμέκ, καρυδόπιτα- και απίστευτα παγωτά κάτω από τις μουριές και την κληματαριά, δίπλα στα κιούπια με τα γεράνια και τα γιασεμιά, σε ντεκόρ δημοτικού σχολείου με τις βρύσες και το καλοφτιαγμένο γκράφιτι και τους μαθητές στα θρανία, που σε ταξιδεύει σε γλυκιές εποχές, τότε που όλα ήταν παιχνίδι και ξεγνοιασιά.

Στις 13:00 ακριβώς, η κουζίνα του μαγαζιού ανοίγει και ελληνικοί μεζέδες πλημμυρίζουν με μυρωδιές τη γειτονιά. Με καλωσόρισμα ζυμωτό ψωμί και ελιές, στα τραπέζια σερβίρονται λογιών λογιών ορεκτικά -γαύρος μαρινάτος, ψαροκροκέτες, γαρίδες με μαστίχα και κριθαράκι, σαγανάκι θρακιώτικο- ενώ στον κατάλογο του φιγουράρουν διάφορα ελληνικά τυριά -λαδοτύρι από τη Ζάκυνθο, γραβιέρα από την Κρήτη, φέτα Μυτιλήνης- αλλαντικά καθώς και ψητά της ώρας, με αγαπημένο το Δραμινό κεφτέ και τα ζουμερά μπιφτέκια τους που είναι μοναδικά. Για να απολαύσετε τους μεζέδες μερακλίδικα δοκιμάστε οπωσδήποτε τσίπουρο από τον Τύρναβο ή μυρωδάτη τσικουδιά από την Κρήτη ή «δροσίστε» το γεύμα σας με μπύρες ελληνικές –Ζέος, ρεθυμνιακή Brink’s, Νήσος, Bios 5 με βύνη από πέντε δημητριακά που έχουν κάνει πάταγο στην αγορά.

Για τους λάτρεις της γαλλικής κουζίνας το Άμα Λάχει έχει μεριμνήσει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος, είναι να κατέβει τα σκαλάκια στην αυλή για να συναντήσει το γαλλικό μπιστρό της Βιολέτ που επιμελείται η Μαρλέν- σύζυγος του Γιάννη Σεβαστόπουλου, Γαλλίδα βέρα. Στα «πουά» του τραπεζάκια σερβίρονται γεύσεις σπιτικής, γαλλικής κουζίνας με συνταγές της Μαρλέν  –παρμαντιέ πάπιας, ρακλέτ για δύο, μύδια “μαρινιέρ” και μια entrecôte που λιώνει στο στόμα -σε τιμές χαμηλότερες από το πετραλωνίτικο “Chez Lucien”, για όσους το γνωρίζουν. Εδώ για επιδόρπιο αξίζει να δοκιμάσετε την έκπληξη φράουλας (που δεν θα αποκαλύψω για σασπένς) ενώ για να ξεφύγετε από τα κλασικά απεριτίφ, ο σομελιέ του μαγαζιού προτείνει κρασί με γεύση βιολέτας-μήλου και «sirop à l’eau», ένα ιδιαίτερα γευστικό αφέψημα με βιολέτα αμύγδαλο, μήλο και γκρέιπφρουτ ή ροδάκινο.

Extra tip: Το σέρβις του μαγαζιού βρήκε τις ισορροπίες του, σε σχέση με την πρώτη φορά που τους είχα επισκεφτεί ενώ ετοιμάζονται ήδη για αλλαγές σε κάποια πιάτα, μεζέδες  και γλυκά για να ανανεωθούμε, καλοκαιράκι γαρ.

Άμα Λάχει στης Νεφέλης, Καλλιδρομίου 69 & Μεθώνης 66, Εξάρχεια, Κάθε μέρα από τις 11:00 μέχρι τη 1:00, τηλ. 210 3845 978

Σοφία Αλεξίου

Share
Published by
Σοφία Αλεξίου