Categories: STREET FOOD

Overoll: Φαίνεται πως η Αθήνα περίμενε αυτά τα κρουασάν εδώ και χρόνια

Όσο και να αγαπάτε τη σφολιάτα σε σχήμα μισοφέγγαρου, πιστεύω πως δεν είχατε σκεφτεί ποτέ «να είχαμε τώρα μια ωραία croissanterie στη γειτονιά». Γιατί πολύ απλά, αν εξαιρέσουμε το φημισμένο αυστραλιανό Lune που μας πέφτει κάπως μακριά, δεν είναι ότι συναντάμε στην πόλη/ανά τον κόσμο/συχνά τέτοιου είδους μαγαζιά, αφιερωμένα σε ένα μόνο αγαπημένο προϊόν. 

Πριν ακόμα φαντασιωθούμε ότι θα μπορούσε κάπου στην Αθήνα να δημιουργηθεί ο ναός του κρουασάν, η πρώτη croissanterie εμφανίστηκε στην καρδιά της, στο εμπορικό της τρίγωνο, στον hip δρόμο της Πραξιτέλους. Οι τρεις νέοι ζαχαροπλάστες και εμπνευστές αυτής της νέας ιδέας ανοίγουν τα ρολά τους καθημερινά στις 8 το πρωί. Και καθώς αυτά ανεβαίνουν βλέπουν ανυπόμονα παπούτσια να τους περιμένουν.

O Άλκης Ζέρβας, ο Γιάννης Κίκιρας και ο Σπύρος Παππάς έχουν κληθεί κάποια στιγμή να ασχοληθούν με τις απαιτήσεις του κρουασάν, είτε για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του brunch σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο είτε παίρνοντας μαθήματα από τους ειδικούς του είδους, από Γάλλους bakers. Μιας και ήταν κάτι που το γνώριζαν και οι τρεις τους αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τις πάστες, τις τούρτες και όσα άλλα γλυκά ξέρουν να δημιουργούν προκειμένου να προσφέρουν comfort σφολιάτες. 

Από τα αριστερά προς τα δεξιά, ο Γιάννης Κίκιρας, ο Άλκης Ζέρβας και ο Σπύρος Παππάς, οι τρεις νέοι ζαχαροπλάστες πίσω από την ιδέα του Οveroll.

Η croissanterie της πόλης, το πρώτο μαγαζί αποκλειστικά αφιερωμένο στην τέχνη του κρουασάν μόλις άνοιξε στην οδό Πραξιτέλους…

προσφέροντας comfort σφολιάτες.

«Στην αρχή ήμασταν διστακτικοί, σκεφτόμασταν να βαφτίσουμε φούρνο το μαγαζί αφού στην Ελλάδα έχουμε φάει πολύ λάθος το κρουασάν -με φυτίνη, με μαργαρίνη, εντελώς βιομηχανοποιημένο. Τελικά αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο, να προσφέρουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Κι εκείνο που μας κάνει εντύπωση και μας ευχαριστεί είναι ότι όσοι μας έχουν επισκεφθεί δείχνουν να σέβονται το χειροποίητο, το γεγονός ότι μπορεί κάτι να μας τελείωσε και να θέλουμε χρόνο για να το ξαναβγάλουμε», περιγράφει ο Γιάννης Κίκιρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πράγματι, από τις πρώτες μέρες που άνοιξε το Overoll σχηματίστηκε ουρά μπροστά από τη βιτρίνα του ενώ υπήρξαν αυτοί που ρωτούσαν σε πόση ώρα θα ξαναβγεί το διπλοψημένο κρουασάν αμυγδάλου ή το κλασικό βουτύρου. Κι έπειτα περίμεναν για να το απολαύσουν ζεστό ή έκαναν μια βόλτα και επέστρεφαν για να παραλάβουν τη λιχουδιά τους. «Ήταν πιο έτοιμος ο κόσμος απ’ ότι νομίζαμε», λέει η ομάδα της croissanterie. 

«Εκείνο που μας κάνει εντύπωση και μας ευχαριστεί είναι ότι όσοι μας έχουν επισκεφθεί δείχνουν να σέβονται το χειροποίητο,

το γεγονός ότι μπορεί κάτι να μας τελείωσε και να θέλουμε χρόνο για να το ξαναβγάλουμε», περιγράφει ο Γιάννης Κίκιρας.

«Ήταν πιο έτοιμος ο κόσμος απ’ ότι νομίζαμε».

Το κρουασάν του Overoll είναι απολαυστικά μυρωδάτο, είναι τραγανό εξωτερικά, τρυφερό και αφράτο εσωτερικά, είναι αέρινο και δεν θα δείτε να αφήνει λάδι στο περιτύλιγμα. Φτιάχνεται με προζύμι και γαλλικό βούτυρο αλλά τα πραγματικά του μυστικά είναι η αφοσίωση και η εμμονή με τη λεπτομέρεια κατά τους δημιουργούς του. «Οι συνταγές για να το φτιάξει κανείς είναι πάνω – κάτω πανομοιότυπες, η διαφορά του ενός κρουασάν από ένα άλλο είναι το κάτα πόσο τηρείς την τέχνη και τον χρόνο που απαιτεί. Παίζει ρόλο η θερμοκρασία και η υγρασία της ζύμης, η ώρα που θα αφιερώσεις σε αυτή, το στοφάρισμα και η φυλλοποίηση, ο φούρνος που θα χρησιμοποιήσεις», όπως εξηγούν οι ζαχαροπλάστες που μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε την παραγωγική διαδικασία έχοντας φτιάξει το εργαστήριο τους διάφανο και ανοιχτό.  

Τραγανό εξωτερικά και τρυφερό εσωτερικά: Το κρουασάν του Οveroll είναι αέρινο και δεν αφήνει λάδι στο περιτύλιγμα.

Ένα κρουασάν σαν σπανακόπιτα.

Στην croissanterie της Πραξιτέλους θα βρείτε δώδεκα διαφορετικές εκδοχές κρουασάν, μεταξύ αυτών ένα με πραλίνα φουντουκιού, ένα «τσίζκεικ» με κόκκινα φρούτα, ένα με σταφίδες και ρούμι, ένα κράφιν με καραμέλα βουτύρου, ένα ρολό βανίλιας με κρέμα πατισερί, μια μηλόπιτα που στη βάση της έχει τάρτα και γύρω – γύρω κρουασάν. Σε αλμυρές γεύσεις θα βρείτε ένα κρουασάν σαν σπανακόπιτα κι ένα με λουκάνικο, μπέικον και ντομάτα. Οι τιμές τους ξεκινούν από 1.80 ευρώ. 

Όσα φτιάχνει το Overoll είναι τόσο νόστιμα γι’ αυτό εμείς που εργαζόμαστε δίπλα του τα παίρνουμε δυο – δυο, ρωτάμε ποιος θέλει να βρει ένα στο γραφείο του την επόμενη μέρα και του το φυλάμε. Αν όμως αργήσει είναι πολύ πιθανό να μην το βρει. 

Overoll Croissanterie, Πραξιτέλους 27. Τηλ: 2114198151
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.