Categories: ΓΕΥΣΗ

Η Λαχαναγορά έχει πλέον τα δικά της Μεζεκλίκια

Κοντά στην πρώτη οργανωμένη αγορά που είχε η Αθήνα από τη δεκαετία του ’30 στην οδό Πειραιώς, το 1955 αρχίζει να συζητείται η δημιουργία της κεντρικής λαχαναγοράς της Αθήνας στην περιοχή του Ρέντη.

Η θέση που βρίσκεται σήμερα θεωρήθηκε κομβική αφού ήταν προσπελάσιμη από τις λαχανοπαραγωγικές περιοχές της Κορινθίας και της Βοιωτίας, βρισκόταν κοντά στο λιμάνι του Πειραιά -που υπήρξε και η περιοχή των λεμονάδικων- στην Αθήνα αλλά και στην τομή του εθνικού δικτύου που οδηγούσε στα προάστια της πόλης και σε όλη την Ελλάδα. Τέσσερα χρόνια μετά έγιναν τα εγκαίνια της σε ένα χώρο 300 στρεμμάτων η ανέγερση των οποίων έγινε με τη χρηματοδότηση του Σχεδίου Μάρσαλ.

Κάτι νέο και νόστιμο συμβαίνει στην Λαχαναγορά του Ρέντη

Πρόκειται για ένα αλλαντοπωλείο-μεζεδοπωλείο/εστιατόριο και λέγεται τα «Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς»

Η Λαχαναγορά εξακολουθεί να αποτελεί σημείο πώλησης πρώτης ύλης όμως φαίνεται να εξελίσσεται και σε σημείο επιτόπιας κατανάλωσης φαγητού όπως συμβαίνει και στη Βαρβάκειο με την πιο cult ατμόσφαιρα, όπως και σε πολλά food market του εξωτερικού με πιο μαζικό τρόπο.

Μετά την avant-garde καντίνα του Überness και του Βασίλη Καλλίδη, η νέα άφιξη ακούει στο όνομα τα «Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς» και πρόκειται για ένα νέο αλλαντοπωλείο-μεζεδοπωλείο/εστιατόριο «εκεί που χτυπά η καρδιά της μεγαλύτερης αγοράς της χώρας και τα λαχανικά δεν διανύουν περισσότερο από 100 μέτρα για να φτάσουν στην κουζίνα μας» όπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες του.

Μέσα στην κεντρική Λαχαναγορά με τους χονδρέμπορους των κηπευτικών, στο σημείο που έχει δημιουργηθεί η «Αγορά του Καταναλωτή» και η πλατφόρμα λιανικής πώλησης γεννήθηκε ένας χώρος όπου μπορούμε να αγοράσουμε αλλαντικά ανώτατης ποιότητας αλλά και να δοκιμάσουμε εξαιρετικούς μεζέδες μαζί με καλό κρασί ή εκλεκτό τσίπουρο.

Η ιδέα ανήκει σε δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το σημείο και τους «μόνιμους κατοίκους» του, στον Πέτρο Μαρζτούκο που είναι έμπορος εκεί και τον Γιάννη Χριστόπουλο.

Η ιδέα ανήκει σε δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το σημείο και τους «μόνιμους κατοίκους» της αγοράς

«Φτιάχνοντας ένα μοντέρνο μπακάλικο-ταβέρνα, θέλαμε να συμβάλλουμε στην εξωστρέφεια του ιστορικού χώρου, δίνοντας μια υπέροχη αφορμή για επίσκεψη σ΄αυτό το ζωντανό κύτταρο της αγοράς. Εδώ θα συναντήσεις αντιθέσεις, διαφορετικούς ανθρώπους, περαστικούς και μόνιμους που όμως γίνονται μια παρέα», λένε οι ίδιοι. 

Σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Mπάφης & partners μετέτρεψαν έναν παλιό βιομηχανικό χώρο σε ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο διατηρώντας τα στοιχεία του παρελθόντος του, τόνισαν τα δοκάρια του «ντύνοντας» τα με μαύρη λαμαρίνα, έστρωσαν μέρος του δαπέδου με ρετρό πλακάκι κι έβαψαν λευκό το προϋπάρχουν εργοστασιακό τούβλο καταφέροντας να δώσουν μια σύγχρονη εικόνα σε έναν χώρο που επιδιώκει να έχει παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Τα ξύλινα ράφια του χώρου διαθέτουν σε αφθονία προϊόντα μικρών παραγωγών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, προσφέρουν από ποικιλία σε μανιτάρια, χειροποίητα ζυμαρικά, παξιμάδια και επτάζυμες φρυγανιές, σάλτσες, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού μέχρι παλαιωμένα αποστάγματα όπως ένα εξαιρετικό ηπειρώτικο τσίπουρο και εγχώρια κρασιά από μια κάβα που διαμορφώνεται αναλόγως με τις προτιμήσεις των πελατών του.

Τα αλλαντικά, τα τυριά και τα αλίπαστα που διατίθενται και προς πώληση και χρησιμοποιούνται στις συνταγές της κουζίνας του έρχονται από το Μιράν

Ρεβυθάδα στο φούρνο με σάλτσα από βότανα και γιαούρτι

Ποικιλία από λουκάνικα και ελληνική μπύρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αντίθεση με την αφθονία των προϊόντων που προσφέρει για κατανάλωση στο σπίτι, ο κατάλογος του φαγητού του είναι σύντομος βοηθώντας μας να πάρουμε μια γεύση απ’ όλες σχεδόν τις ιδέες της νεαρής σεφ Μαρίας Κοφίτσα (Cookoovaya), προτάσεις χορταστικές που βγαίνουν από την ανοιχτή κουζίνα και εκτελούνται από τον Στράτο Καραμανώλη. Οι συνταγές είναι παραδοσιακές αλλά με σημερινές τεχνικές και πινελιές, η πρώτη ύλη  βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, οι γεύσεις είναι δυνατές όπως και τα αρώματα που δημιουργούν πραγματικά την αίσθηση ενός κυριακάτικου τραπεζιού σε φιλικό σπίτι.

Τα πιάτα φυσικά ταιριάζουν και έλκουν τα αποστάγματα, μερικά από αυτά είναι η φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, οι κυδωνάτες πατάτες από τη Θήβα, με τηγανητά βιολογικά αυγά από την Κρήτη και σουτζούκι, τα εκπληκτικά χειροποίητα κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και σος γιαουρτιού αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού, μια πολύ ενδιαφέρουσα ρεβυθάδα στο φούρνο με σάλτσα από βότανα. Τα λουκάνικα είναι ποιοτικά και γεμάτα γεύση, τα τρία διαφορετικά πεϊνιρλί έχουν πραγματικά νόστιμη ζύμη, στον κατάλογο θα βρείτε επίσης την κλασική πολίτικη συνταγή του χουνκιάρ μπεγιεντί, σπετσοφάι πικάντικο, σκαλοπίνια χοιρινά και σεφταλιές. 

Χειροποίητα κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και σος γιαουρτιού αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού

Πεϊνιρλι Καισαρείας με παστουρμά, ντομάτα και τυρί

Προϊόντα για το σπίτι

Και η κάβα που διαμορφώνεται αναλόγως με τις προτιμήσεις των πελατών που γνωρίζουν από καλό κρασί

Τα αλλαντικά, τα τυριά και τα αλίπαστα που διατίθενται και προς πώληση έρχονται από το Μιράν και ο Στάθης Αναγνώστου ετοιμάζει ποικιλίες με γραβιέρες παλαίωσης, σπάνιες φέτες, πεκορίνο Σαρδηνίας με τρούφα και ιταλική γκοργκοντζόλα, με αλλαντικά όπως ελληνική μπρεζάολα, λούτζα, προσούτο San Daniele, γερμανικά σαλάμια καθώς και με σαρδέλες, ρέγκες, με υπέροχη καπνιστή λακέρδα και γαύρο μαρινάτο μεταξύ άλλων. Τα Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς λειτουργούν καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 08:00 έως τις 23:00 και η κουζίνα τους ανοίγει στις 12:00. 

Τα Μεζεκλίκια της Λαχαναγοράς, Κεντρική Λαχαναγορά Ρέντη, Τηλ: 2104820020
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.