ΓΕΥΣΗ

Το Ateno στην Αιόλου έχει λαχταριστά σάντουιτς, τοπικά προϊόντα για το σπίτι κι έναν μουσακά που σε κάνει να δακρύζεις

Στο μυαλό μου, μοιάζει σαν να μην έχει περάσει ούτε μία μέρα από τότε που οι αδερφοί Λιάκοι ετοίμαζαν το Base Grill στο Περιστέρι. Θυμάμαι την ευτυχία που ένιωσα την πρώτη φορά που δοκίμασα τα αυγά με τις πατάτες, πριν καν ακόμα το πιάτο αυτό βγει σε κάποιο μενού. Τον Σπύρο και τον Βαγγέλη, τους γνωρίζω από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, πολύ πριν ασχοληθούν με την εστίαση επαγγελματικά, και κάποια από τα πράγματα που θαύμαζα και ακόμα θαυμάζω σε αυτούς είναι η δημιουργική ανησυχία τους, η επιμονή και η φαντασία τους. Αλλά και η ανάγκη τους να ενώνουν τους ανθρώπους μέσα από τις γεύσεις.

Οι γεύσεις, φυσικά, είναι πάνω απ’ όλα εκείνες που ενώνουν και τους ίδιους με τους συνεργάτες τους. Πάντα ιδιαίτερες και διαφορετικές, πάντα ποιοτικές και πάντα με το σκεπτικό να κάνουν τις παρέες που επισκέπτονται τον κάθε χώρο τους να φεύγουν με χαμόγελα και να σκέφτονται ήδη την επόμενη φορά που θα επιστρέψουν.

Ας το πάρω όμως από την αρχή. Η ιδέα για το Ateno μπήκε στο μυαλό τους όταν δημιούργησαν το εργαστήρι των αλλαντικών τους Metameat πριν λίγα χρόνια, με αγνά αλλαντικά χωρίς πρόσθετα, που έχουν περάσει από πολλές δοκιμές και πειραματισμούς μέχρι να τα γευτούμε στην απόλυτη μεγαλοπρέπειά τους. Μάλιστα το εργαστήρι έγινε η μεγάλη τους αγάπη. Τα αλλαντικά φτιάχνονται από τον αρχαίο ελληνικό μαύρο χοίρο -από τη φάρμα του Δημήτρη Δήμου στην Καρδίτσα- αλλά και από άλλες εγχώριες φάρμες. Η ποικιλία είναι μεγάλη: σαλάμι αέρος από μαύρο χοίρο, ζαμπόν από κουνέλι και κόκορα, σαλάμι semi dry από πρόβατο και αγελάδα στεπικής, ντόπιας φυλής, μορταδέλα μαύρου χοίρου, γλώσσα μοσχαρίσια, προσούτο από Καλαρρύτικη προβατίνα, μοσχαρίσιο παστράμι και πορκέτα. Όλα αυτά λοιπόν πλέον μπορούμε να τα απολαύσουμε στα τραπεζάκια του Ateno ή να τα αγοράσουμε για το σπίτι μας από το delicatessen που λειτουργεί στον χώρο.

Και τι χώρος! Ένα μεγαλοπρεπέστατο νεοκλασικό που σου τραβάει αμέσως την προσοχή καθώς περπατάς στην Αιόλου – κι ας έχεις φάτσα σου στο βάθος την Ακρόπολη. Ήταν για χρόνια ερειπωμένο, μέχρι που ανέλαβε ο Γιάννης Κιρλής να το κάνει να θυμηθεί και πάλι τις παλιές του δόξες. Χτισμένο τον 18ο αιώνα, αρχικά ήταν οικία κάποιου αυλικού του Όθωνα ενώ πιο πρόσφατα, στα μέσα του περασμένου αιώνα, λειτουργούσε ως κατάστημα παιχνιδιών.

Τώρα λάμπει με τις φωτεινές βιτρίνες του, τα λαχταριστά προϊόντα και τα χαμογελαστά πρόσωπα. Στο ισόγειο βρίσκεται το deli, το οποίο έχει πολύ ιδιαίτερες προτάσεις Ελλήνων παραγωγών (από μέλι και βότανα, μέχρι λάδι και αποξηραμένα χόρτα), έναν μικρό χώρο με τραπέζια για να απολαύσεις ό,τι θες, τη salumeria με τις βιτρίνες με τα αλλαντικά και τα τυριά, μια κάβα κρασιών που αντιπροσωπεύει όλο τον ελληνικό αμπελώνα, την οποία επιμελήθηκε ο Γιάννης Καρακάσης, όλα με φόντο τον ζωντανό πεζόδρομο.

Στον ημιώροφο βρίσκεται η φωτεινή κουζίνα που έχει θέα στο ισόγειο, ενώ στον πρώτο όροφο είναι η εσωτερική μεγάλη αίθουσα φαγητού που μοιάζει σαν μία μικρή γκαλερί έργων τέχνης με τους όμορφους πίνακες -που έχουν την υπογραφή του Τόλη Σακελλαρίου– να κοσμούν τους τοίχους.

Και στον πεζόδρομο, τα τραπεζάκια γύρω από το Ateno, μαζεύουν τις παρέες και φτιάχνουν μια all day κατάσταση, γεμάτη όμορφες γεύσεις, γέλια, απεριτίφ, κοκτέιλ χωρίς ζάχαρη που σε κάνουν να παραμιλάς (και να μη σκέφτεσαι θερμίδες), που επιμελήθηκε ο Δημήτρης
Παπαδημητρίου,
γλυκά που λιώνουν στο στόμα σαν βούτυρο (δοκιμάστε οπωσδήποτε το γλυκό με dacquise αμυγδάλου, τραγανή πραλίνα αμυγδάλου, cremeux αμυγδάλου και μους βανίλια) από τον Δημήτρη Οικονομίδη ή ακόμα και έναν αρωματικό καφέ. 

Πέρα από τα πλατό των αλλαντικών και των τυριών όμως (τα οποία μπορείτε να επιλέξετε και μεμονωμένα) όπως και τα επιδόρπια, υπάρχουν πολλά ακόμα να γευτούμε. Στο μενού, ο Νίκος Καραθάνος έχει δώσει πραγματικά τον καλύτερο εαυτό του. Για αρχή δοκιμάσαμε τη σαλάτα από τριλογία κουνουπιδιού, με κανταΐφι γεμιστό με καρίκι Τήνου, την τάρτα φάβας με χταπόδι στα κάρβουνα, σάλτσα ντομάτας και κουμκουάτ και τη ρεβυθάδα με μπακαλιάρο σε κρούστα από λεμονόφυλλα, δενδρολίβανο και κρέμα λεμονιού που έχει μια σπιρτάδα και μια δροσάδα στη γεύση.

Say Cheese!

Πλατό αλλαντικών

Σαλάτα από τριλογία κουνουπιδιού

Τάρτα φάβας με χταπόδι στα κάρβουνα

Ο μουσακάς!

Και μετά ήρθε η μεγάλη έκπληξη. Έχετε δακρύσει ποτέ από ηδονή τρώγοντας μουσακά; Εμείς το πάθαμε δοκιμάζοντας τον μουσακά του Καραθάνου στο Ateno. Επάνω σε μια κρούστα από τραγανές τριμμένες πατάτες, βρίσκονται τα ρολάκια μελιτζάνας με κιμά στον ζωμό τους και μπεσαμέλ με μοσχοκάρυδο που είναι σαν αφρός. Μην κάνετε το λάθος να μην δοκιμάσετε αυτόν τον μουσακά.   

Στον κατάλογο θα βρείτε κι άλλες επιλογές σε σαλάτες, αλοιφές, κρέας -όπως αρνί φρικασέ, κεφτεδάκια μπριάμ ή γλώσσα μοσχαριού-, σε όσπρια -όπως φακές με πέστο από πελτέ ντομάτας, κροκέτα φέτας και βινεγκρέτ πορτοκαλιού-, ζυμαρικά και ρύζι -όπως το πιάτο με κριθαράκι με μάραθο, τσιπούρα και αυγοτάραχο- ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε την επιλογή του σεφ με τρία κρύα ή ζεστά μεζεδάκια.  

Πέρα όμως από το απολαυστικό μενού, υπάρχουν και τα απολαυστικά σάντουιτς για όσους θέλουν κάτι πιο γρήγορο, τα οποία είναι οκτώ στον αριθμό. Σε κάθε ένα πρωταγωνιστεί και από ένα αγνό αλλαντικό, το οποίο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (όπως ρικότα, ελληνικό μπρι, ή ψητά λαχανικά, ανάμεσα σε άλλα) μπαίνει μέσα σε μία ζεστή, λαδένια focaccia και η ζωή γίνεται υπέροχη. Στα σάντουιτς υπάρχει και vegan επιλογή. 

Καθώς απολάμβανα το Mai Tai μου στον πεζόδρομο της Αιόλου, χαζεύοντας στο βάθος την Ακρόπολη που είχε βαφτεί με τα χρώματα του δειλινού, δίπλα μου κάθισε ένα ζευγάρι Ιταλών για να απολαύσει τα πλατό αλλαντικών και τυριών, με ένα μπουκάλι κρασί. Τα γέλια τους με έκαναν να χαμογελάσω και ένιωσα κάπως να με αγγίζει η dolce vita, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Ateno Cook & Deli: Αιόλου 52 & Μιλτιάδου, 210 322 3223
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά