ΓΕΥΣΗ

Μπακαλιάρος α λα Πορτογαλικά

Μπορεί εμείς να έχουμε τον μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά ως έθιμο για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου, στην Πορτογαλία όμως έχουν πάνω από 365 διαφορετικές συνταγές για το εθνικό τους φαγητό, το οποίο απολαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ολόκληρο τον χρόνο. 

Είναι πολλοί οι λόγοι που έχει καθιερωθεί ως εθνικό πιάτο. Το ψάρεμά του κάποτε βοηθούσε στην επιβίωση των πιο φτωχών ανθρώπων, αλλά, εκτός από τροφή, ήταν και η αποκλειστική πηγή εισοδήματός τους. Επειδή μπορούσε να διατηρηθεί για μήνες στο αλάτι, ήταν πολύ φτηνός και τον αγόραζαν ακόμα και οι φτωχές οικογένειες που δεν είχαν καμία σχέση με την αλιεία. 

Στην Ελλάδα, μάλιστα, ήρθε πρώτη φορά από Πορτογάλους εμπόρους τον 15ο αιώνα. Στην Πορτογαλία τον τρώνε ακόμα και για πρωινό και οι συνταγές περνούν από γενιά σε γενιά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον δικό μας μουσακά ή τα γεμιστά. 

Στην πιο απλή μορφή του, μαγειρεύεται στο ελαιόλαδο (bacalhau à lagareiro), αλλά μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή είναι η bacalhau à bras από τη συνοικία Bairro Alto της Λισσαβόνας και είναι ουσιαστικά μπακαλιάρος με λαχανικά, τηγανιτές ψιλοκομμένες πατάτες και αυγά. Σε μια άλλη παραλλαγή, είναι το πιάτο bacalhau gomes de sa, δηλαδή μπακαλιάρος με αυγά, πατάτες και ελιές. Εύκολη και πεντανόστιμη. 

Mπακαλιάρος με αυγά (bacalhau gomes de sa)

Υλικά

½ κιλό παστός μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος
375 ml γάλα για το βράσιμο + 125 ml γάλα για το ψήσιμο
5 ολόκληροι κόκκοι μαύρο πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
½ κιλό πατάτες
2 κουτ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 κεφαλάκι σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Ένα φλιτζάνι ντοματίνια (προεραιτικά, είναι παραλλαγή της συνταγής) 
Ελιές για το γαρνίρισμα
Αυγά (ένα για κάθε μερίδα φαγητού)

Εκτέλεση

Βράζετε τον μπακαλιάρο στα 375 ml γάλα μαζί με το πιπέρι και τη δάφνη και σε άλλη κατσαρόλα τις πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια. 

Σε ένα τηγάνι ρίχνετε ελαιόλαδο και ροδίζετε τα κρεμμύδια ενώ προσθέτετε τον μπακαλιάρο -τον οποίο πρώτα έχετε σουρώσει από το γάλα- και ανακατεύετε προσεκτικά.

Βράζετε τα αυγά. 

Σε ένα πυρίμαχο ή σε ένα πήλινο σκεύος βάζετε τις πατάτες, τον μπακαλιάρο, τα ντοματίνια και το σκόρδο, ρίχνετε τα 125 ml γάλα και ψήνετε για 10 λεπτά.

Σερβίρετε τοποθετώντας στο πιάτο και τα βραστά αυγά, τις ελιές και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Enjoy!

POPAGANDA