Στα περισσότερα νέα και καλά εστιατόρια της Αθήνας βλέπουμε πως το ταίριασμα του φαγητού -γνωστό και ως pairing- γίνεται με κρασιά από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα ή με cocktails αν μιλάμε για κουζίνες με περισσότερο fusion κατεύθυνση. Ένας νέος χώρος στο Παγκράτι σκέφτηκε να κάνει την ανατροπή.
Δεν είναι ότι στο Lost δε θα βρείτε φιάλες κρασί ή ότι δε θα σας φτιάξουν ένα κλασικό (αλλά μόνο κλασικό) cocktail, όμως η έμφαση της νέας άφιξης στην busy οδό Αρχελάου έχει δοθεί στις μπύρες. Διαθέτει περισσότερες από 50 ετικέτες από ελληνικές μικροζυθοποιίες, κατηγοριοποιημένες ανάλογα με τον «τόπο καταγωγής τους» – έρχονται από τη νησιωτική, την κεντρική, τη βόρεια και τη νότια Ελλάδα, απ’ όλη τη χώρα δηλαδή. Προσοχή όμως, δε μιλάμε για μια μπυραρία αλλά για ένα εστιατόριο από τα ψυγεία του οποίου μπορείτε να προμηθευτείτε για το σπίτι σας την μπύρα που δοκιμάσατε και σας άρεσε.
Γιατί Lost Athens;
Έχοντας ζήσει και δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά σε Θεσσαλονίκη και Βόλο, ο ιδιοκτήτης του Βασίλης Στεφανάκης είναι ένας νέος κάτοικος της πόλης. «Όταν έφτασα στην Αθήνα δεν ήξερα τίποτα γι’ αυτήν γεωγραφικά, δεν γνώριζα που βρίσκεται μια περιοχή σε σχέση με μια άλλη. Το πρώτο μου σπίτι το βρήκα στο Παγκράτι, ερωτεύτηκα την περιοχή και τον δρόμο της Αρχελάου. Βρήκα τη δική μου Αθήνα εδώ και θέλω ο καθένας να μεταφράσει το όνομα του μαγαζιού όπως νιώθει».
To Lost Athens δεν θέλει να είναι σε καμία περίπτωση βαρετό, επιδιώκει να είναι μυστηριώδες με έναν τρόπο που σε κάνει να θες να το ανακαλύψεις, να παρατηρήσεις τις λεπτομέρειες του – όπως τα γκράφιτι και οι πίνακες του Έλληνα καλλιτέχνη Μποέμ – και την σχεδιαστική άποψη του Circus design studio που επιμελήθηκε την διακόσμηση.
Ίσως είναι το μόνο μαγαζί στην Αθήνα, στο οποίο μπορείτε να περάσετε μέσα από τη μπάρα του ενώ κινείστε στον χώρο – μια μπάρα μικρή μεν, με ενδιαφέρον design δε. Η ιδιαιτερότητα του Lost Athens συνεχίζεται και στο μενού αφού δεν θα δείτε τα πιάτα του χωρισμένα σε ορεκτικά, κυρίως, σαλάτες και επιδόρπια, αλλά αναλόγως με τον τρόπο που τρώμε το φαγητό μας. Η δημιουργική με διεθνές επιρροές κουζίνα του ακολουθεί την τάση του bistronomie και χωρίζεται στο μενού σε συνταγές που απολαμβάνουμε «με το χέρι», «με πιρούνι και κουτάλι», «με πιρούνι και μαχαίρι». Παράλληλα, μερικοί από τους συνδυασμούς είναι αναπάντεχοι κι αλλάζουν με βάση την εποχικότητα.
Η ομάδα της κουζίνας του αποτελείται από τους Κώστα Νασιόπουλο, Γιωργο Ζαχείλα και Στράτο Βλασόπουλο που σε συνεργασία με τον Σπύρο Καπάτο και τη Μαρία Τσάκα προτείνει γεύσεις με έμπνευση από τη Μεσόγειο, την Ασία και τα trends που κυριαρχούν στο street food. Στόχος του Lost Athens είναι να προσφέρουν “memorable food”, όπως λέει η ομάδα του κι ο Βασίλης Στεφανάκης χαρακτηριστικά, ενώ η γευστική του πρόταση γίνεται στη λογική του sharing (aka «σέντρα», «στη μέση»)
Στο χέρι θα βρείτε προτάσεις όπως το brioche με μπακαλιάρο σε κρούστα χαμομήλι, με μαγιονέζα curry κι άχυρο πατάτας/ κουνέλι (μαγειρεμένο σε γάλα καρύδας) σε φύλλο πέρεκ με μαρμελάδα τσίλι/ μύδια σε ponzu αγγούρι και σινάπι τουρσί.
Με πιρούνι και κουτάλι μπορείτε να δοκιμάσετε από λαχανοντολμάδες με αρνίσιο κιμά, φαγόπυρο, ψητά πράσα και μοσχαρίσιο μεδούλι με φρυγανισμένο ψωμί και κρέμα αγριοράπανο μέχρι χτένια με μουσελίν αρακά, beurre blanc και πανσέτα affumicata.
Στην κατηγορία πιρούνι θα βρείτε κουνουπίδι και μαρούλι «αλλιώς», σαλάτες που θα σας εκπλήξουν, ένα καπνιστό χέλι με σελινόριζα, κρέμα αυγού και πραλίνα φουντούκι και τόνο tataki με dashi μανιταριών, μαυροκούκι και μαγιονέζα wasabi.
Με πιρούνι και μαχαίρι θα κόψετε πιάτα όπως τα veggie λαζάνια με ραγού μανιταριών και μπεσαμέλ από αγκινάρα Ιερουσαλήμ, όπως την πορκέτα με πρέτσελ, μουστάρδα πετιμέζι και φασκόμηλο.
Όσο για την κατηγορία κουτάλι, εκεί θα βρείτε επιδόρπια όπως το «μήλο» με καραμελωμένη λευκή σοκολάτα, crumble ginger και παγωτό καραμέλα.
Μέσα στην εικαστική ταυτότητα που έχει το Lost Athens θα συναντήσετε μερικές φθαρμένες πολυθρόνες κι ένα έργο-μότο που γράφει “enjoy your fucking dinner”. «Είμαστε ένα εστιατόριο που απέχουμε από τους τύπους, θέλουμε να χαλαρώσεις, να έρθεις με ό,τι ρούχα προτιμάς, αν παρατηρήσεις το προσωπικό δεν φοράει ούτε πουκάμισα ούτε γιλέκα. Θέλουμε να απολαύσεις το φαγητό σου με την άνεσή σου και να ξεχάσεις ότι σε απασχολεί για όση ώρα μείνεις στον χώρο μας», όπως εξηγεί κι αποκωδικοποιεί ο Βασίλης Στεφανάκης το έργο που τοποθετήθηκε πάνω από τα τραπέζια αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας άφιξης που μοιάζει με πείραμα για την γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.