Categories: STREET FOOD

Στο Los Loros φτιάχνουν το πιο αλήτικο street food

Κοντά στη συμβολή των οδών Νίκης και Ξενόφωντος, μερικά τετράγωνα από την πλατεία Συντάγματος, ένα κορίτσι δροσίζει μια ψημένη πίτα, ρίχνοντάς της λίγες σταγόνες λάιμ καθώς βγαίνει από έναν μικρό χώρο στολισμένο με παπαγάλους και φύλλα φτέρης. Στην καρδιά της πόλης και στους δρόμους που εδώ και χρόνια φιλοξενούν έθνικ γεύσεις, η νέα γευστική άφιξη της Αθήνας μας συστήνει συνταγές από τη Νότια Αμερική, από Κολομβία και Βενεζουέλα πιο συγκεκριμένα, και στοχεύει στο να μας μάθει πως το φαγητό μπορεί να είναι γρήγορο και φθηνό, αλλά και ταυτόχρονα ποιοτικό και υγιεινό.

Η αγάπη μιας δημοσιογράφου που ασχολείται χρόνια με τη γεύση κι ενός chef που τρελαίνεται για street food και «την αλητεία που πηγάζει από αυτού του είδους την κουζίνα» γέννησαν τον χώρο που φέρνει στην Αθήνα το σάντουιτς των Βενεζουελάνων. Πριν από τρία χρόνια -και όσο επιμελούταν ακόμη τον κατάλογο του Nixon, κάνοντάς το top μέρος για το brunch των Αθηναίων- ο Μάρκο Ρόσι όχι μόνο ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική, αλλά έζησε από κοντά την κουζίνα της μαγειρεύοντάς την στα μέρη που κατάγεται κι εξελίσσεται. Ευτυχώς για εμάς, αποφάσισε να μπλέκει σε καθημερινή βάση τον φρέσκο κόλιανδρο με το αβοκάντο και μαζί με τη Μάρω Παρασκευούδη και τον μάγειρα τους Μανώλη Ραγκούση μας υποδέχονται στον πολύχρωμο χώρο τους για εναλλακτικό και υγιεινό πρωινό, χορταστικό μεσημεριανό, ενώ μας καλούν να κάνουμε μια βραδινή στάση στον αριθμό 14 για πούρα και κολομβιανό ρούμι.

Arepa pabellon με μοσχάρι ξεψαχνισμένο, sofrito, τσένταρ, μαύρα φασόλια και plantain

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντί λοιπόν να ξεκινήσουμε τη μέρα μας με μια έτοιμη σφολιάτα μπορούμε πλέον να πάρουμε στο χέρι ένα χειροποίητο λεπτό ψωμί από 100% αλεύρι καλαμποκιού επιλέγοντας ανάμεσα σε μια arepa tostado με ζαμπόν ή γαλοπούλα και τυρί ένταμ, μια Perico με αυγά στραπατσάδα, βασιλικό, αβοκάντο ή ένα BLT με μπέικον, iceberg, ντομάτα, τηγανητό αυγό και ένταμ. Στην ίδια λογική, οι empanadas είναι πίτες από καλαμπόκι κατάλληλες για πρωινό και σνακ: υπάρχει η Pipian με φυστικοβούτρο, αυγό, πατάτα, ρύζι και ατσιότε, η carne molida με μοσχαρίσιο κιμά, πατάτα και φρέσκο κόλιανδρο, η carne mechada με μοσχάρι ξεψαχνισμένο, sofrito και triguisar, η verde με σπανάκι, κινόα, πράσο, δυόσμος, κύμινο και η cazon με καρχαριάκι, καλαμπόκι, τσίλι, ατσιότε, λάιμ (1.20 ευρώ). Κάθε στικ συνοδεύεται από μια φέτα λάιμ που δεν είναι διακοσμητική, αφού βοηθάει να αναδειχθούν τα ασυνήθιστα συνδυασμένα συστατικά κάθε γέμισης.

Cazon με καρχαριάκι, καλαμπόκι, τσίλι, ατσιότε και λάιμ

Cassava τηγανητή με μαγιονέζα σκόρδου

Patacones plantain και γουασακάκα

Lechoza γιαούρτι μπλεγμένο με γλυκό του κουταλιού παπάγια

Μια μερίδα cassava τηγανητή με μαγιονέζα σκόρδου ή μία με patacones plantain και γουασακάκα συνοδεύουν άψογα τις πιο «μεσημεριανές» γεμίσεις σε arepas όπως αυτή με τραγανή πανσέτα, αβοκάντο, ντομάτα, κρεμμύδι, iceberg, φρέσκο κόλιανδρο και secret mayo, την pabellon με μοσχάρι ξεψαχνισμένο, sofrito, τσένταρ, μαύρα φασόλια και plantain, την reina pepiada με κοτοσαλάτα, γουασακάκα, μαγιονέζα, αβοκάντο, λάιμ και τις vegan που περιλαμβάνουν τονοσαλάτα, αυγό, καλαμπόκι, μαγιονέζα, αγγούρι, λάιμ ή κεφτέ μαύρου φασολιού, plaintain, καλαμπόκι, κινόα, γουασακάκα και salsa picada (από 2.60 έως 3.90 ευρώ). Για επιδόρπιο, ένα Lechoza γιαούρτι μπλεγμένο με γλυκό του κουταλιού παπάγια δίνει σαν αποτέλεσμα μια ελαφριά και ακαταμάχητη επιλογή.

Από όλο το μενού του αναμφίβολα κονσεπτικού χώρου απουσιάζει η γλουτένη. Αυτά όμως που δεν λείπουν είναι τα ροφήματα εκείνα που είναι εξίσου ιδιαίτερα με τις γευστικές του προτάσεις όπως ένας φυσικός χυμός με πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ (κόκκινο και κίτρινο) και acai berry, smoothies με βάση τους το γάλα αμυγδάλου ή το γάλα καρύδας, δυσεύρετα αναψυκτικά από την μακρινή Βενεζουέλα και premium κολομβιανός καφές.

Τι είναι αυτό όμως που θέλει να πετύχει η ομάδα του νεοσύστατου Los Loros; «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα, εκείνη που θα γνωρίζει ποιο είναι το σωστό street food, αυτό δηλαδή που είναι οικονομικό, ποιοτικό, υγιεινό και νόστιμο. Αφού λοιπόν όλο αυτό το πακέτο το βρίσκεις δύσκολα, εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα στέκι που θα δίνει στον κόσμο εύκολη πρόσβαση στο καλό φαγητό, να τρώει κάτι διαφορετικό δηλαδή δίχως να το χρυσοπληρώσει ή να πρέπει καθίσει αναγκαστικά σε ένα τραπέζι».

A, Los Loros θα πει «οι παπαγάλοι»…

Los Loros, Ξενοφώντος 14 και Νίκης, Σύνταγμα. Τηλ: 210324 3232

Κράτα το

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.