Categories: ΓΕΥΣΗ

Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους αγαπάει τα γλυκά

Σπιτικές γεύσεις, μυρωδάτες αναμνήσεις και φρέσκες ιδέες συνδυάζονται με τον πιο ευφάνταστο τρόπο στη συνάντηση δύο γενεών. Η Χαρά Παπαχαραλάμπους ξεκίνησε την επιχείρηση με τα περίφημα μπισκότα της πριν δεκαέξι χρόνια, λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να αναμειγνύεται ενεργά  και η κόρη της, Εβίτα.

Αυτή την περίοδο, το «Μπισκότο από σπίτι» αλλάζει στέγη, όνομα, διατηρεί, ωστόσο, τη γευστική του ταυτότητα εμπλουτίζοντάς την λίγο περισσότερο και η Εβίτα Παπαχαραλάμπους «ενηλικιώνεται» επαγγελματικά παρουσιάζοντας το Evita loves cakes.

«Η πρώτη επιχείρηση ξεκίνησε πριν 16 χρόνια από τη μητέρα μου που έψηνε στο σπίτι μπισκοτάκια και τα μοίραζε στους φίλους της. Κάποιος από αυτούς τα πήγε σ’ έναν φίλο του που είχε μια μεγάλη αλυσίδα καφέ, του άρεσαν και της πρότεινε να συνεργαστούν, φτιάχνοντας τα μπισκότα που θα πουλούσε με τους καφέδες. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα και τώρα, σε δύο-τρεις μήνες, αλλάζουμε εμφάνιση και σημείο πώλησης.

Τα περισσότερα πράγματα παραμένουν ίδια, ως προς τη λογική παραγωγής και τα προϊόντα. Προστίθενται κάποια πράγματα ακόμα, όμως η λογική είναι ίδια. Αγνά προϊόντα χωρίς αρωματικά, χωρίς συντηρητικά, όπως θα το φτιάχναμε στο σπίτι μας».

Η Εβίτα είχε επιλέξει μια διαφορετική επαγγελματική κατεύθυνση, αλλά η ενασχόλησή της με την οικογενειακή επιχείρηση και τη ζαχαροπλαστική δικαίωσε την απόφασή της να…λοξοδρομήσει.

«Εγώ μπήκα στην επιχείρηση πριν δέκα χρόνια. Ήμουν φωτογράφος παλιά, το άφησα -ευτυχώς με φώτισε ο Θεός!-  και αρχικά, ασχολήθηκα λίγο με την εικόνα του χώρου, δεν ασχολήθηκα με τα ζυμώματα. Κάποια στιγμή ασχολήθηκα και μ’ αυτά και είδα ότι τελικά, με ενδιαφέρει περισσότερο. Από τότε, κυλάει ωραία και δημιουργικά, δεν μου λείπει καθόλου η προηγούμενη δουλειά».

Ξεκινώντας να ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική είχε μια σταθερή βάση, λόγω της μητέρας της και της επιχειρηματικής πορείας που είχε ήδη χαράξει. Μπορούσε, επομένως, να αφήσει, χωρίς ιδιαίτερο άγχος. τη δημιουργικότητά της ελεύθερη ανανεώνοντας παράλληλα και την ταυτότητα της επιχείρησης.

«Πιστεύω ότι σε μια επιχείρηση που ανήκει στο γονιό, όταν μπαίνει ένα παιδί με όρεξη να δουλέψει, φέρνει σαφώς ό, τι καινούργιο μπορεί να φέρει η επόμενη γενιά. Εγώ θεωρώ ότι αλλάζοντας την εικόνα, δημιουργήθηκε και σ’ εμένα η ανάγκη να είμαι εκεί και μετά, ήρθαν οι καινούργιες γεύσεις, πειραματισμοί, σεμινάρια που μπορούσα να κάνω -γιατί έχω την όρεξη να τα κάνω. Μπαίνει όλο το καινούργιο στοιχείο ενός ανθρώπου που είναι στην πιο παραγωγική του ηλικία.

Προστέθηκαν και οι τούρτες που ήταν ένα κομμάτι που έδεσε τις παιδικές μου ασχολίες. Έφτιαχνα πάντα πράγματα, από κοσμήματα μέχρι  αγαλματάκια και ήταν ένας καλός τρόπος να παντρέψω τη ζαχαροπλαστική με τη διακόσμηση και τη γλυπτική. Και πάει πολύ καλά».

Οι τούρτες της είναι μικρά έργα τέχνης, ιδιαιτέρως εντυπωσιακές, απαιτούν αρκετό χρόνο, κόπο και προσοχή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν μια πρωτότυπη τούρτα που θα πληροί όσα έχουν φανταστεί.

«Είναι χρονοβόρα διαδικασία, απλώς η επανάληψη σε κάνει ταχύτερο και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Επομένως, όταν έχεις αυτοπεποίθηση, δεν έχεις και το άγχος που συνήθως προκαλεί καθυστέρηση στη δουλειά.Το καλό με αυτές τις δουλειές είναι ότι ο πελάτης θα το πάρει μια φορά το χρόνο -αν έχει δύο-τρία παιδάκια θα αναγκαστεί να το πάρει 3 φορές το χρόνο ή για τα γενέθλια ενός- κι επειδή  είναι σαφώς πιο ακριβό από μια έτοιμη τούρτα που δεν έχει αυτή τη διακόσμηση, δεν θα το σκεφτεί πολύ, γιατί θα το πάρει μια φορά και θα θέλει να είναι όπως ακριβώς το έχει στο μυαλό του. Να έχει πάνω ό, τι φανταστεί ο πελάτης και λογικά, έχει την αντίληψη ότι θα πληρωθεί διαφορετικά από κάτι που το παίρνεις από το ράφι».

Η σταθερή αξία, βέβαια, είναι τα μπισκότα που φτιάχνουν σε διάφορες γεύσεις, με τους πιο περίεργους, αλλά άκρως επιτυχημένους και νόστιμους συνδυασμούς. Προς το παρόν, μπορούμε να τα βρούμε μόνο στην Αττική, στο κατάστημα, αλλά και σε κάποιες αλυσίδες καφέ και delicatessen με τις οποίες συνεργάζονται.

«Έχουμε αρκετές γεύσεις στα μπισκότα: μπισκοτάκι βουτύρου με μαύρο σουσάμι, χοντρό αλάτι και πορτοκάλι, το οποίο -όσο περίεργο κι αν ακούγεται- είναι γλυκό και είναι καινούργιο, το πιο πρόσφατο. Έχουμε μπουκίτσες κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι, με σκόνη αμυγδάλου, μαστίχα και κράνμπερι, μπισκότα με φιστικοβούτυρο, με φιστίκι Αιγίνης, τζίντζερ-λεμόνι, σοκολάτα και έπεται συνέχεια».

Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους έχει πολλές σκέψεις για τη συνέχεια και ανυπομονησία για το νέο ξεκίνημα που επίσημα και τυπικά, μόλις υπερπηδηθεί ο σκόπελος της γραφειοκρατίας, θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

«Στα επόμενα σχέδια είναι η αλλαγή του χώρου, έχουμε ήδη αλλάξει τα σήματα, πρέπει απλώς να ανοίξει ο καινούργιος χώρος. Αυτό εξαρτάται από το ελληνικό δημόσιο με τις άδειες και τα γραφειοκρατικά, αλλά φαντάζομαι ότι μετά τον Σεπτέμβρη θα είμαστε έτοιμοι. Θα ήθελα να κάνω και κάποια σεμινάρια στον νέο χώρο. Έχω σκεφτεί να φιλοξενώ κι άλλους συναδέλφους, με κάποια θεματικά σεμινάρια. Μπορεί να είναι κάτι που να μην σχετίζεται μ’ αυτό που κάνω εγώ, αλλά θα αφορά, σαφώς, τη ζαχαροπλαστική σε άλλο αντικείμενο. Υπάρχουν πολλές σκέψεις, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το αφήνεις να γίνεται από μόνο του. Έρχεται η στιγμή που όλα κουμπώνουν, οπότε περιμένουμε λίγο να δούμε πώς θα πάει το καινούργιο ξεκίνημα και πάνω σ’ αυτό θα πατήσουν και άλλα πράγματα».

Τον τελευταίο καιρό παρατηρεί μία μεγάλη στροφή των νέων ανθρώπων στα επαγγέλματα αυτού του είδους, καθώς πρόκειται για εξασφαλισμένη δουλειά, γιατί έχουν πάντα ζήτηση.

«Έχει πια περάσει η εποχή του managing director και των συναφών τίτλων. Το να ασχοληθείς με τη ζαχαροπλαστική είναι μια δουλειά που δεν είναι εύκολη, αλλά εξαρτάται από σένα πού θα την πας. Μπορεί να μην την πας εσύ κάπου, γιατί δεν έχεις τις δυνάμεις, αλλά αν δουλέψεις σκληρά, θα πάει μόνη της».

Οι προσδοκίες που έχει από το νέο εγχείρημα είναι ρεαλιστικές, απτές και εν μέσω κρίσης, η ικανοποίησή τους αποτελεί βασικό στόχο. Το ουσιαστικό κομμάτι, ωστόσο, είναι και το σημαντικότερο.

«Θέλω να μπορούμε να στηρίζουμε οικονομικά τα σπίτια μας, δεν μ’ ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Θέλω να ζω μια αξιοπρεπή ζωή από τη δουλειά που μ’ αρέσει να κάνω, αυτό μου αρκεί».

Evita Loves Cakes, Δημητρίου Καραολή 21, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6833598 //  Και στο Facebook.

Παναγιώτα Κοντοδήμα