Είναι σημαντικό για έναν λάτρη του φαγητού να παρακολουθεί τη διαδικασία παρασκευής του. Σε κάνει να εκτιμάς περισσότερο αυτό που τελικά θα απολαύσεις, μερικές φορές νιώθεις ότι συμμετέχεις σε μια τελετουργία, σίγουρα αισθάνεσαι ότι είσαι εκλεκτός πελάτης και ας είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεσαι μια κουζίνα. Ή ένα εργαστήρι γλυκών γεύσεων.
Υπάρχουν ζαχαροπλαστεία που εκτός για το ότι χρησιμοποιούν εκλεκτά ή για τη δική τους παραλλαγή σε διαχρονικές συνταγές, έχουν αποκτήσει τη φήμη τους ακριβώς λόγω του ότι προσφέρουν à la minute εξυπηρέτηση, φτιάχνουν ή για την ακρίβεια, συναρμολογούν το γλυκό μπροστά στα μάτια σου.
Χαρακτηριστικό και πιο γνωστό είναι το παράδειγμα της Δέσποινας και του μιλφέιγ της. Όσο για τους νέους που μπαίνουν σε αυτή τη γλυκιά λίγκα, μόλις εμφανίστηκε στην Αθήνα ένα γλυκό που έχει αγαπήσει πολύ η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια αφού στάθηκε επάξια δίπλα σε μεγάλα ονόματα και ανταγωνιστές της πόλης.
Το 1540 ο Ιταλός Panterelli, επικεφαλής της ομάδας μαγείρων της Αικατερίνης των Μεδίκων, παρουσιάζει τη «ζύμη εν θερμώ» που χρησιμοποιήθηκε σε πλήθος μαγειρικών πειραματισμών. Το 1760 ο Γάλλος chef de Patissierie Avice πειραματίζεται με τη σειρά του με τη ζύμη που μετονομάστηκε σε pâte à choux λόγω του σχήματος που μοιάζει με λαχανάκι (chou στα γαλλικά). Τον 19ο αιώνας ο επίσης Γάλλος Chef Marie-Antoine Carême βάζει τη δική του πινελιά στην ιστορία τελειοποιώντας τη ζύμη των choux και τα γεμίζει με σαντιγί και κρέμα πατισερί. Το 2014 ανοίγει το Choureal στη Θεσσαλονίκη.
Ψήνοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου το προϊόν του να είναι πραγματικά φρέσκο, το Choureal έχει επενδύσει σε μια κλασική και αγαπημένη συνταγή, στο προφιτερόλ. Όμως, το δικό του είναι tailor-made, εκείνο βάζει τις προτάσεις και τις διαφορετικές γεμίσεις από αυτές που έχουμε και ο επισκέπτης του δοκιμάζει μια ναι μεν οικείο στις γεύσεις του γλυκό αλλά με ένα twist που αν μη τι άλλο κάνει περισσότερο ενδιαφέρουσα την εμπειρία.
Η ιδέα ανήκει σε ένα νεαρό χημικό που πιστεύει ότι η επιστήμη του σχετίζεται άμεσα με την ζαχαροπλαστική, κι έχει δίκιο. Ο Μάιλς Αναστάσιος Σκλήρης αποφάσισε πριν από πέντε χρόνια να εξελίξει με τον δικό του τρόπο το αγαπημένο του γλυκό και βλέποντας Αθηναίους να το ψάχνουν στη Θεσσαλονίκη το έφερε στην πόλη τους, σε έναν χώρο με design λεπτομέρειες και το χαρακτηριστικό έντονο χρώμα- σήμα κατατεθέν του ζαχαροπλαστείου , στον μικρό πεζόδρομο της Διομείας στο Σύνταγμα. «Οι Γάλλοι συνηθίζουν να βάζουν πολλά choux και λιγότερη σοκολάτα στο προφιτερόλ, στην Ελλάδα κάνουμε το ακριβώς ανάποδο και εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε τη χρυσή τομή», εξηγεί ο ίδιος.
Την ώρα της παραγγελία, τα choux γεμίζονται είτε με κρέμα πατισερί από βανίλια Μαδαγασκάρης, είτε με φρέσκο χειροποίητο παγωτό που αξίζει να δοκιμάσετε και σκέτο. Η τελετουργία της δημιουργίας για προφιτερόλ ατομικό (από 3,50 ευρώ), μισού ή ενός κιλού συνεχίζεται με την επιλογή της σοκολάτας (χρησιμοποιεί varlhona) που θα «ντύσει » το προφιτερόλ και ολοκληρώνεται με την επιλογή της γαρνιτούρας.
Οι γεύσεις σοκολάτας που προσφέρει το Choureal είναι γάλακτος, bitter και έξτρα bitter, λευκή, πραλίνα, καραμέλα, όλες τους εξαιρετικές. Διαθέτει επίσης μια πολύ ιδιαίτερη με γλυκόριζα και μια εκπληκτική ζεστή σοκολάτα που πρέπει να καταναλωθεί αμέσως. Υπάρχει πάντα και μια γεύση εποχής (αυτή την περίοδο είναι σοκολάτα με μανταρίνι). Όσο για τις γαρνιτούρες, οι επιλογές είναι πολλές, από φρέσκα φρούτα μέχρι μπισκότο που επίσης φτιάχνεται εκεί.
Στα συν του, το Choureal δεν υπερβάλει με τη ζάχαρη, ακολουθεί τη σχολή του «άγλυκου -γλυκού» συνεπώς όσο κι αν νομίζετε εκείνη τη στιγμή ότι υπερβάλλετε με τα toppings, το αποτέλεσμα δεν χάνει εύκολα την ισορροπία του. Άλλωστε, το ζαχαροπλαστείο έχει τις δικές του μελετημένες προτάσεις προκειμένου να μην πέσουμε σε υπερβολές.
Πέραν του προφιτερόλ, η ζύμη με την ιστορία από τον 16ο αιώνα χρησιμοποιείται και σε άλλα συγγενή γλυκά όπως τα choux με κρέμα ή με παγωτό, τα εκλέρ και τα paris-brest, γλυκά δηλαδή που προσφέρει και το Choureal εκτός από τη σπεσιαλιτέ του, μάλιστα τα εκλέρ του έχουν χειροποίητο γλάσο και ποικιλία γεύσεων, κλασικών ή πιο δημιουργικών. Στο κατάστημα της Διομείας 2-4, όσοι απολαμβάνουν τον καφέ τους στα τραπέζια του πεζόδρομου ή βρίσκουν μια θέση στον πολυτελή χώρο του Choureal έχουν και κέρασμα ένα choux.