Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popaganda SPHERA NETWORK
Βίντεο: Γεράσιμος Δομένικος
05.09.2023

Θωμά Μαχαίρα, ήταν το Release Athens η πιο γλυκιά ανάμνηση του φετινού καλοκαιριού;

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του πιο επιτυχημένου μουσικού φεστιβάλ της χώρας αυτήν την στιγμή μιλάει on camera στην Αναστασία Βαϊτσοπούλου για τις πιο σημαντικές στιγμές και συνεργασίες με τις μεγαλύτερες μπάντες του πλανήτη.

Κάθε που βρίσκεσαι σε ένα φεστιβάλ είναι σαν να πίνεις από το μαγικό φίλτρο του Αστερίξ: φεύγει κάθε ίχνος κούρασης, γεμίζουν οι μπαταρίες, ξεχνάς τι γίνεται στον κόσμο γύρω σου και επικεντρώνεσαι στη μαγεία της μουσικής γιορτής μαζί με χιλιάδες άλλους μουσικόφιλους. Αν είσαι και δίπλα στη θάλασσα κοιτάζοντας τον ήλιο να δύει πίσω από τα ιστιοπλοϊκά, όπως γίνεται στην Πλατεία Νερού κάθε χρόνο όταν το Release Athens ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό, τότε η φεστιβαλική εμπειρία ανεβαίνει επίπεδο. Πόσο εύκολο είναι να διοργανώνεις ένα μουσικό φεστιβάλ στην Ελλάδα, και να καταφέρεις να «κλείσεις» μεγάλα ονόματα και μπάντες που παίζουν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου; Τι εμπειρίες έχει να μας διηγηθεί ο Θωμάς Μαχαίρας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Release Athens;

Ο Θωμάς Μαχαίρας θυμάται την ιστορία του φεστιβάλ, πώς ξεκίνησαν όλα, αφηγείται μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές του Release Athens και σχολιάζει τη φετινή διοργάνωση με τη Rosalía και τους Arctic Monkeys – δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, για τα οποία πήρε και τα εύσημα, καθώς ήταν μία από τις σπάνιες φορές που το αθηναϊκό κοινό είχε τη δυνατότητα να απολαύσει τους headliners σε φεστιβάλ όπως το Primavera και το Glastonbury.

https://www.youtube.com/watch?v=Ha7_XfbV8sQ

Το βίντεο έγινε σε συνεργασία με το Sphera Network.
Τα πλάνα των συναυλιών είναι ευγενική παραχώρηση του Release Athens Festival.

Ο Θωμάς Μαχαίρας εργάζεται στη μουσική βιομηχανία από το 1988, αρχικά ως δημοσιογράφος και μουσικοκριτικός, σε περιοδικά όπως το Pop & Rock και το Vox. Τα επόμενα χρόνια ήταν DJ σε διάφορα γνωστά bars και clubs της Αθήνας, όπως το Decadence, το Memphis, το Closer και το Rhino’s. Εδώ και 23 χρόνια, βέβαια, ασχολείται με την προώθηση συναυλιών, μεταξύ των οποίων 12 χρόνια στο Gagarin 205 και 9 χρόνια (και πλέον) στη Fuzz Productions και το Release Athens Festival. Μιλώντας με τους ατζέντηδες μερικών από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες στον κόσμο και γνωρίζοντας τις μπάντες αυτοπροσώπως, διατηρεί στο έπακρο την αυθεντική χαρά του για την δύσκολη αλλά «παραμυθένια» δουλειά που κάνει.

Το Release Athens ξεκίνησε το 2016, μετά από μια γεμάτη δεκαετία διοργάνωσης συναυλιών της Fuzz Productions, μέσα στα χρόνια της βαθιάς κρίσης. Ήταν ένα γενναίο βήμα, αλλά και αναγκαίο για μια χώρα που χρειαζόταν μια «απελευθέρωση» από την κατήφεια και τις δυσκολίες των μνημονίων. Εξού και το φεστιβάλ ονομάστηκε “Release Athens”, καθώς η μουσική, ως θεραπευτικό μέσο, απάλυνε τα πάντα κάθε καλοκαίρι που δίναμε ραντεβού στην Πλατεία Νερού. Πλέον, 8 χρόνια αργότερα, έχει ήδη καταστεί ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς θεσμούς της χώρας, ενώ κάθε χρόνο γίνεται όλο και μεγαλύτερο. 

Thomas Machairas - Θωμάς Μαχαίρας

Οι άνθρωποι του Release Athens πιστεύουν ευλαβικά (και κάνουν πράξη) το #makingmemoriestogether.

Είναι αλήθεια πως η φετινή, έκτη έκδοση του φεστιβάλ ήταν και η πιο πλούσια και πολυσυλλεκτική μέχρι τώρα. Το Release Athens 2023 γέμισε 14 από τις ημέρες μας και για κάποιους από εμάς που μεγαλώσαμε μαζί με αυτό το φεστιβάλ, ήταν συγκινητικό να βρισκόμαστε για μια ολόκληρη ντουζίνα συναυλιών στην πλατεία Νερού και να απολαμβάνουμε -μεταξύ άλλων- από τους θρυλικούς Interpol και τη Siouxsie, μέχρι τις φρέσκες Wet Leg, τους εκρηκτικούς Viagra Boys, τους ερωτικούς Arctic Monkeys που προκάλεσαν πολλαπλά «καρδιακά» επεισόδια και δύο sold-out συναυλίες back to back, τους ξεσηκωτικούς The Prodigy και την αξιολάτρευτη Καταλανή Rosalía που έκανε το πλήθος να ουρλιάζει στα ισπανικά κάθε της στίχο. 

Τώρα, ο Σεπτέμβριος βρίσκει τους περισσότερους από εμάς να έχουμε γυρίσει κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό, με σπαρταριστές ακόμα τις αναμνήσεις του φετινού καλοκαιριού, να αναπολούμε όλα όσα ζήσαμε και να κρατάμε τη φλόγα του Release Athens στην καρδιά μας άσβεστη, να μας ζεσταίνει τον χειμώνα.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.