Σύμφωνα με την οργάνωση Stop AAPI Hate, έχουν καταγγελθεί διαδικτυακά πάνω από 2.800 ρατσιστικές ενέργειες ή περιπτώσεις διακρίσεων σε βάρος Αμερικανών ασιατικής καταγωγής σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ από τον Μάρτιο ως τον Δεκέμβριο του 2020. Με τις ρατσιστικής φύσεως επιθέσεις εναντίον τους, και ιδίως προς τις γυναίκες, να παρουσιάζουν έξαρση τους τελευταίους μήνες, η τριπλή επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη σε ινστιτούτα αισθητικής στην Ατλάντα με έξι Ασιάτισσες να βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα, παραπέμπει στο – δυστυχώς – προβλεπόμενο: στην ύπαρξη ενός ακόμη εγκλήματος μίσους.
Ο 21χρονος Ρόμπερτ Άαρον Λονγκ συνελήφθη ως βασικός ύποπτος για τα εγκλήματα έπειτα από την εξέταση μαγνητοσκοπημένου υλικού που κατέγραψαν συστήματα παρακολούθησης των ινστιτούτων. Λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις του νεαρού λευκού άντρα που αυτο-χαρακτηρίστηκε ως «εθισμένος στο σεξ» παραδεχόμενος τα σεξουαλικά του κίνητρα, η Helen Kim Ho, ιδρύτρια της ομάδας υπεράσπισης Asian Americans Advancing Justice στην Ατλάντα εξήγησε στην Washington Post πως στο μυαλό των δραστών με ρατσιστικά και σεξουαλικά κίνητρα, που δολοφονούν γυναίκες ασιατικής καταγωγής, υπάρχει η πεποίθηση των «υπέρμαχων της λευκής υπεροχής» ότι εκείνες δεν είναι πραγματικοί πολίτες της Αμερικής. Η αντίληψη αυτή συνδέεται στενά με την εικόνα της γυναίκας ως «υπερ-έκφυλης».
Περίπου 3 στους 10 ενήλικες Ασιάτες δηλώνουν πως έχουν γίνει αποδέκτες χλευαστικών και ρατσιστικών σχολίων σχετικά με τη φυλή ή την εθνικότητά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αναλογία που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των φυλών. Επιπλέον, παραπάνω από το 68% των διασταυρωμένων αναφορών παρενόχλησης και βίας εις βάρος Ασιατών εντός αυτού του διαστήματος, αφορούν γυναίκες.
Για τους Ασιάτες που ζουν στην Ατλάντα η πρόθεση του ένοπλου έμοιαζε εξαρχής στοχευμένη, αν και τα κίνητρά του εξετάζονται ακόμη από τις αρχές. Άλλωστε, τα ποικίλα στερεότυπα, η συνδεδεμένη με τη μισαλλοδοξία και τον σεξισμό παρενόχληση και βία, έχουν ωθήσει τους πολίτες ασιατικής καταγωγής να εκφράσουν πως ποτέ άλλοτε δεν φοβόντουσαν τόσο να είναι Ασιάτες στην Αμερική όσο το παρόν διάστημα.
Η καταστροφική ρητορική μίσους εκ μέρους του τέως Προέδρου Donald Trump συνέβαλε στην ενδυνάμωση των προκαταλήψεων εις βάρος τους κατά το διάστημα της πανδημίας. Οι επαναλαμβανόμενες περιγραφές του για τον κορωνοϊό ως «κινεζικό ιό» και «kung flu», έχουν καλλιεργήσει ένα έδαφος πάνω στο οποίο τα εγκλήματα μίσους κατά των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής πολλαπλασιάζονται, όπως επιβεβαίωσε την περασμένη Τετάρτη και ο υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, έπειτα από τους πυροβολισμούς στα ινστιτούτα spa της Ατλάντα. Η ρητορική μίσους εξακολουθεί να καλπάζει παρά τη συμβουλή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μην εκφραστούν πολιτικές απόψεις σχετικά με το από πού πιστεύεται πως προέρχεται ο ιός, προειδοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ακούσιες αρνητικές επιπτώσεις λόγω του στιγματισμού ορισμένων κοινοτήτων».
Αν και οι Ασιάτες αποτελούν εδώ και δεκαετίες κομμάτι του ιστού των Ηνωμένων Πολιτειών, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από πολλούς λευκούς πολίτες ως μειοψηφία που δε χρήζει ίσης απόλαυσης δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα και οι φωνές τους, αγνοούνται ή φιμώνονται σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα, ενώ τα αντι-ασιατικά αισθήματα στοχοποιούν ιδιαίτερα τις γυναίκες ασιατικής καταγωγής, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η σεξουαλικοποίηση των κορμιών τους.
Η συνύπαρξη του ρατσισμού και του σεξισμού εις βάρος γυναικών ασιατικής καταγωγής συναντάται ιστορικά πέραν της πολιτικής ζωής και στον τρόπο με τον οποίο το Χόλυγουντ επιλέγει να τις απεικονίσει μέσα από τη «μεγάλη οθόνη». Τα στερεότυπα, οι υποτιμητικές για την ατομικότητά τους καρικατούρες και η παραπληροφόρηση αναφορικά με τον ασιατικό πληθυσμό, στοιχεία που αναπαράγονται επί δεκαετίες μέσα από εμπορικές ταινίες, αντικατοπτρίζουν μία σκληρή μα αληθινή πλευρά της αμερικανικής κοινωνίας και της ρατσιστικής κληρονομιάς της, με τον μισογυνισμό φυλετικής προέλευσης να κατέχει κεντρική θέση σε αυτή.
Ξεκινώντας από «αθώα αστεία» και καταλήγοντας στη διαιώνιση επικίνδυνων στερεοτύπων για τις γυναίκες της Ασίας παρουσιάζοντάς τες ως εξωτικά «άνθη λωτού» και υπερ-σεξουαλικά αντικείμενα, το Χόλυγουντ έχει καταφέρει να αναπαράγει στη λαϊκή κουλτούρα το πρότυπο των άβουλων, χειραγωγήσιμων γυναικών, με τις υποτιμητικές αναπαραστάσεις των αντρών Ασιατών να μην αποτελούν φυσικά εξαίρεση. Οι παρακάτω κινηματογραφικές στιγμές τεσσάρων εξαιρετικά δημοφιλών ταινιών, το επιβεβαιώνουν:
Piccadilly (1929)
Η Anna May Wong, υποδύεται τη Shosho, μία Κινέζα που εργάζεται ως χορεύτρια σε club αισθησιακού χορού στο Λονδίνο. Η περίπτωσή της, αποτελεί ένα πρώιμο χολιγουντιανό παράδειγμα της απεικόνισης των γυναικών ασιατικής καταγωγής ως υπερ-σεξουαλικοποιημένων όντων. Η Shosho γίνεται στόχος του πόθου του ιδιοκτήτη του club, ο οποίος δημιουργεί προβλήματα στη σχέση της με το αγόρι της. Καταλήγει δολοφονημένη από τον μαινόμενο σύντροφό της Jim, ο οποίος αδυνατεί να διαχειριστεί τη ζήλια του.
https://www.youtube.com/watch?v=XMl1LXN0fTo&t=145s&ab_channel=reghartt
Full Metal Jacket (1987)
Σε σκηνή της δημοφιλούς ταινίας του Stanley Kubrick αναφορικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ, μία Ασιάτισσα παρουσιάζεται να προτείνει σεξουαλική συνεύρεση σε δύο Αμερικανούς στρατιώτες, μιλώντας σπαστά αγγλικά. Μέσω αυτού του στιγμιότυπου, ενδυναμώνεται το στερεότυπο των γυναικών ασιατικής καταγωγής ως σεξεργατριών, ενώ ενσωματώνονται και κανονικοποιούνται στιγματιστικές φράσεις όπως “me so horny” και “me love you long time” στην αμερικανική καθομιλουμένη.
https://www.youtube.com/watch?v=4XLUhlZa5fg&ab_channel=kardanas33
Austin Powers in Goldmember (2002)
Στο τρίτο μέρος του Austin Powers film series με πρωταγωνιστή τον Mike Myers, δύο γυναίκες ασιατικής καταγωγής υποδύονται κατά έναν σατιρικό τρόπο τις Γιαπωνέζες δίδυμες που παραπλανούν τον Austin. Έπειτα από μία σειρά αστείων σεξουαλικού περιεχομένου προς το πρόσωπό τους, οι δίδυμες προσφέρουν στον Powers «ένα κορυφαίο μυστικό μασάζ», ενώ ο ίδιος στη συνέχεια τικάρει στην “to do” λίστα του ένα «τρίο με τις Γιαπωνέζες δίδυμες».
https://www.youtube.com/watch?v=vj1SyWntdo4&ab_channel=MartinKrahulec
Mean Girls (2004)
Τι κι αν η πλέον “classic” αμερικανικής παραγωγής ταινία αγαπήθηκε, λατρεύτηκε κι απέκτησε φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο. Η σεναριογράφος Tina Fey φαίνεται πως έχει ένα μακρύ παρελθόν στην έλλειψη φυλετικής ευαισθησίας όσον αφορά την αναπαράσταση των Ασιατών και το “Mean Girls” δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Trang Pak, αρχηγός της ασιατικής «κλίκας», παρουσιάζεται στερεοτυπικά ως ένα «ξεπεταγμένο», ελκυστικό ανήλικο κορίτσι το οποίο έχει παράνομη σχέση με τον προπονητή Carr, έναν αρκετά μεγαλύτερο λευκό άντρα.
https://www.youtube.com/watch?v=SzvvdT32d0g&ab_channel=AustinCarpentieri