Μία από τις χώρες που το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα είναι συνεχώς στις προεκλογικές κορώνες των εθνικιστικών κομμάτων, είναι η Ιταλία. Η ακραία συντηρητική κυβέρνηση της Τζώρτζια Μελόνι κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές με μία σκληρή ατζέντα εναντίον των προσφυγών και των μεταναστών, αλλά και των ΜΚΟ που διασώζουν ανθρώπους στα ιταλικά ύδατα της Μεσογείου.

Πόσο όμως μπορεί η Μελόνι να εναντιωθεί στην κοινοτική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις για να ικανοποιήσει το συντηρητικό κοινό της; Ποια είναι η αλήθεια για τη ζωή των προσφύγων στην Ιταλία;

Η Popaganda και το Sphera Network ταξίδεψαν μέχρι τη Ρώμη για να συναντήσουν ανθρώπους της οργάνωσης A Buon Diritto Onlus που παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές στους αιτούντες ασύλου.

«Η ιταλική κοινωνία είναι πιο φιλόξενη από την κυβέρνηση της Ιταλίας», λέει η Michela Pugliese, στέλεχος του νομικού γραφείου της οργάνωσης.

Η ιστορία ενός πρόσφυγα και οι δύσκολοι νομικοί αγώνες σε μία κοινωνία που κυβερνάται από ξενοφοβικούς λαϊκιστές είναι το αντικείμενο του νέου short documentary που δημιούργησε ο Γιάννης Τσιούλης στη συμπαραγωγή της Popaganda με το Sphera Network και εμφανίζονται οι:

Amadou, πρόσφυγας (το πρόσωπο και το όνομά του έχουν αλλαχτεί για την ασφάλειά του)
Michela Pugliese, στέλεχος του νομικού γραφείου του A Buon Diritto με εξειδίκευση σε θέματα μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων ασύλου.
Marina De Stradis, δικηγόρος με εξειδίκευση σε θέματα μετανάστευσης, σεξουαλικής και έμφυλης βίας στο A Buon Diritto.
Camilla Siliotti, Communications Manager στο A Buon Diritto.
Rita Vitale, επικεφαλής θεμάτων μετανάστευσης και ασύλου στο A Buon Diritto.

https://www.youtube.com/watch?v=q64LyPT93Bo

Το short doc είναι μέρος της σειράς “Stories Breaking Borders”.
Δείτε περισσότερα στο κανάλι του Sphera Network στο YouTube και στο https://spheranetwork.com/