Όταν μου πρωτοείπαν για το διαγωνισμό σαϊτας δεν μπορούσα να πιστέψω ότι οι σαϊτες που όλοι πετούσαμε στο σχολείο, θα μπορούσαν να αποτελούν βασικό εργαλείο για να κερδίσει κάποιος τους αιθέρες, να συμμετάσχει σε μια παγκόσμια διοργάνωση, να κερδίσει την πρωτιά κατακτώντας την εκτίμηση όλων. Και όμως χωρίς καθόλου κηροζίνη, κινητήρα παρά μόνο με ένα απλό συνηθισμένο Α4 φύλλο χαρτί, κάποιος μπορεί να φτάσει να κατακτήσει τους κορυφαίους τίτλους του παγκόσμιου τελικού! Ταξιδεύοντας λοιπόν με την Red Bull και την εθνική αποστολή για το Paper Wings 2015 (το διήμερο 8-9/5), κατάλαβα από κοντά πώς είναι να συμμετέχεις σε μια τόσο διακεκριμένη αθλητική διοργάνωση που δεν απαιτεί από σένα τίποτα παραπάνω από εξαιρετική ικανότητα να διπλώνεις ένα απλό χαρτί, να δημιουργείς, να έχεις φαντασία. Α! και να τα πηγαίνεις καλά και στους βασικούς κανόνες αεροναυπηγικής. Περίπου 200 εκπρόσωποι από 80 χώρες θέτουν τις ικανότητές τους σε δοκιμασία σε τρεις κατηγορίες «longest airtime», «απόσταση» και «αεροβατικών» σε ένα διαγωνισμό δυο ημερών.
Αξίζει να πούμε ότι το Red Bull Paper Wings αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς στον κόσμο που διοργανώνεται κάθε τρία χρόνια σύμφωνα με τους κανόνες του Paper Aircraft Association και του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες. Από τους 46.000 διαγωνιζόμενους από όλον τον πλανήτη που έλαβαν μέρος στο φετινό διαγωνισμό, μόλις 200 τα κατάφεραν να περάσουν στους τελικούς.
Ανάμεσα τους και ο Διονύσης Σελάμης στην κατηγορία της μεγαλύτερης απόστασης, η Εύη Παυλίδη στα αεροβατικά και ο Κωνσταντίνος Ανδρώνης στη μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης. Οι τρεις έλληνες συμμετέχοντες έζησαν την απίθανη αυτή εμπειρία παίρνοντας μέρος στον προκριματικό χωρίς δυστυχώς να τα καταφέρουν για τον Παγκόσμιο Τελικό. «Ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία και απίστευτα ταλέντα συγκεντρώθηκαν εδώ, ελπίζω την επόμενη φορά να τα πάω καλύτερα», δήλωσε ο Διονύσης ενώ ο Κωνσταντίνος δήλωσε ευχαριστημένος που κατάφερε προσωπικό ρεκόρ με τη σαΐτα του να μένει για 9,96 δευτερόλεπτα στον αέρα. Η Εύη, από την άλλη, διασκέδασε τη συμμετοχή της χωρίς να έχει άγχος για το αποτέλεσμα.
Με το που φτάσαμε στα ξενοδοχεία των αποστολών μας και κάνοντας το απαραίτητο registration μάς περίμενε το πούλμαν που θα μας οδηγούσε στο welcome party. Το βράδυ της Πέμπτης οι 83 εθνικές αποστολές μαζί με τους δημοσιογράφους έζησαν την εκθαμβωτική επίσημη τελετή των εγκαινίων στο φημισμένο παλάτι Residenz που αποτέλεσε και μια ωραία πρόγευση για το τι θα επακολουθούσε. Για αιώνες οι αρχιεπίσκοποι του Σάλτσμπουργκ διέμεναν στο Residenz και χρησιμοποιούσαν το παλάτι για να εκπροσωπήσουν το θρησκευτικό χαρακτήρα του πολιτικού τους καθεστώς.
Μετά την επίσημη εκδήλωση καλωσορίσματος σε ένα από τα κτίρια – ορόσημα της πόλης που όλες οι εθνικές αποστολές ήταν ντυμένες με εθνικές παραδοσιακές φορεσιές (η ελληνική αποστολή φυσικά με τα δυο αγόρια ως τσολιάδες και το κορίτσι ως Μπουμπουλίνα) έκλεψε τις εντυπώσεις. Αλλά και αυτή η πρώτη συνάντηση έθεσε τις βάσεις για τον σπινθηροβόλο ανταγωνισμό που θα στέψει τους καλύτερους πιλότους στον πλανήτη στο Red Bull Paper Wings 2015.
Τα πράγματα άρχισαν να σοβαρεύουν το απόγευμα της Παρασκευής όταν και άρχισαν οι αγώνες στην κατηγορία της μακρινής απόστασης. Κατέβαινοντας από το πούλμαν που μας μετέφερε στο Hangar – 7 ήταν σχεδόν αδύνατον να μην μείνεις άφωνος με τις εγκαταστάσεις.
Το κτίριο, κατασκευασμένο από 1200 τόνους χάλυβα και 380τόνους ειδικού γυαλιού απ’ έξω θυμίζει γυάλινη πτέρυγα αεροσκάφους, ενώ στο εσωτερικό κυρίαρχο ρόλο παίζει η σκάλα που παρομοιάζει με το σκαρφάλωμα στο παράδεισο. Το Hangar -7 που είχε αρχικά προγραμματιστεί να φιλοξενεί την ολοένα και αυξανόμενη συλλογή ιστορικών αεροσκαφών, σήμερα είναι συνώνυμο με την avant garde αρχιτεκτονική, ως ένα σημείο τομής της τεχνολογίας αιχμής και της σύγχρονης τέχνης. Ένας στόλος από μοναδικά αεροπλάνα, αγωνιστικά αυτοκίνητα κι εκθέματα τέχνης έχουν όλα βρει ένα μοναδικό σπίτι καθώς οι πανύψηλες Άλπεις στις πύλες του Σάλτσμπουργκ ολοκληρώνουν το μοναδικό θέαμα.
Πρώτος ημιτελικός για την κατηγορία της μεγαλύτερης απόστασης. Όλες οι αποστολές κάθονται στους καναπέδες δεξιά από το χώρο των αγωνισμάτων. Μέχρι και τελευταία στιγμή οι διαγωνιζόμενοι φτιάχνουν τις σαϊτες με τις οποίες θα διαγωνιστούν. Δίδεται εξάλλου από τους διοργανωτές το χρονικό περιθώριο της μιάμισης ώρας περίπου για να κάνουν πρόβες. Βασικός κανόνας: τα χάρτινα αεροπλάνα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ένα μόνο χαρτί A4 διαστάσεων, όχι περισσότερων των 100 γραμμαρίων σε βάρος. Το χαρτί μπορεί να τροποποιηθεί από τους συμμετέχοντες, μόνο διπλώνοντάς το. Καμία άλλη παρέμβαση με συρραφή δυο ή περισσότερων χαρτιών, όχι κοψίματα.
Ο Σελμάν Αβντίν από την Τουρκία προκρίθηκε πρώτος με απόσταση 57.10 μέτρων. Οι δέκα φιναλίστ που πρόεκυψαν από τη διαδικασία προκρίθηκαν για τους super-finals του Σαββάτου.
Στον Παγκόσμιο Τελικό, ο Βέσελιν Ιβανοφ από τη Βουλγαρία εκθρόνισε τον πρωταθλητή Τόμας Μπακ στην κατηγορία της μεγαλύτερης απόστασης στα 53,22 μ., μολονότι ο Τσέχος έφτασε κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ με τη δεύτερη ρίψη του. Στην κατηγορία των αεροβατικών αναδείχθηκε νικητής ο Λιβανέζος Αβεντίς Τσαμιτσιάν σπάζοντας κάθε ρεκόρ με 50 βαθμούς. Στο αγωνιώδες φινάλε για τον τίτλο της μεγαλύτερης διάρκειας πτήσης, ο Αρμένιος Καρέν Χαμπαρτζουμιγιάν άρπαξε τη νίκη με 14,36 δευτερόλεπτα, ξεπερνώντας τον Μα Ιένγκ από το Χονγκ Κονγκ, του οποίου το αεροπλάνο παρέμεινε στον αέρα 13,76 δευτερόλεπτα.
Θα πρέπει να πούμε ότι οι διαγωνιζόμενοι στην κατηγορία των αεροβατικών είχαν το δύσκολο έργο να εντυπωσιάσουν την κριτική επιτροπή που αποτελείται από θρύλους των χάρτινων αεροπλάνων και κατόχους παγκόσμιων ρεκόρ, όπως οι Τζον Κόλινς, Κεν Μπλάκμπερν, ο δυο φορές Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοϊα Χανς Πέτερ Στέιναχερ, αλλά και το social media sensation Ζακ Κινγκ. Αν δεν έχεις τι μπορεί να καταφέρει ο Ζακ Κινγκ δες εδώ…
Οι αποστολές στην κατηγορία των αεροβατικών που σίγουρα συζητήθηκαν προέρχονταν από την Ασία και μάλιστα δεν δίστασαν να φέρουν στον αγωνιστικό χώρο ακόμα και μπαλέτο για να προβάλλουν διαφορετικά τη δική τους συμμετοχή.
Το επίπεδο πολύ υψηλό. Η δημιουργικότητα έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα. Το πιο ωραίο αυτού του διαγωνισμού είναι ότι ο παγκόσμιος τελικός Paper Wings ανέδειξε για μια ακόμη φορά τους καλύτερους πιλότους, δίνοντας την υπόσχεση ότι μετά από τρία χρόνια ο καθένας μας μπορεί να ανοίξει φτερά και να φτάσει στο μεγαλύτερο ύψος. Αρκεί να πιστέψει σε αυτό.
δείτε όλο το φωτογραφικό υλικό από το Red Bull Paper Wings 2015 στην παρακάτω γκάλερι
Red Bull Paper Wings 2015: Πώς είναι να πετάς σαϊτα 53.22 μέτρα μακριά…