popaköln

Οι επιθέσεις κατά γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία έχει επηρεάσει τα μέγιστα την γερμανική κοινή γνώμη. Τα δελτία ειδήσεων, ο ηλεκτρονικός τύπος και οι συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γυρίζουν σχεδόν αποκλειστικά γύρω από αυτό το θέμα. Αν και έχουν εκφραστεί έντονα πολλές απόψεις, μία θεώρηση των πραγμάτων δεν έχει παρουσιαστεί δημόσια: είναι αυτή των προσφύγων.

Αυτή την εβδομάδα, το Krautreporter ξεκίνησε μία νέα πρωτοβουλία με τίτλο «Yallah Deutschland», η οποία ως σκοπό έχει να θέσει στο προσκήνιο τη σχέση μεταξύ προσφύγων και Γερμανίας. Στόχος του αφιερώματος είναι να μάθει η κοινή γνώμη τι πιστεύουν οι Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες για τα όσα συνέβησαν στην Κολωνία. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 360 πρόσφυγες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Krautreporter, δίνοντας την δική τους οπτική για τις επιθέσεις που δέχθηκαν Γερμανίδες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μπροστά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της γερμανικής πόλης. Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές από αυτές:

Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση στη βία και τις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκαν γυναίκες την παραμονή Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία;

«Ένιωσα μεγάλη δυσαρέσκεια και πόνο εξαιτίας των όσων πέρασαν τα θύματα. Όσα έγιναν ήταν πραγματικά ντροπιαστικά».

«Δεν μπορώ να περιγράψω το πόσο μεγάλη θλίψη νιώθω. Συνέχεια έχω στο μυαλό μου τα όσα έγιναν. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλω να ξεχάσω. Θα στηρίξω την προσπάθεια της κυβέρνησης για εντοπισμό των δραστών, ακόμη και με την πιο ασήμαντη πληροφορία που μπορεί να πέσει στην αντίληψή μου. Αυτό είναι το χρέος μου. Δεν πρέπει να υποχωρούμε μπροστά σε εγκληματίες».

«Είμαι πολύ λυπημένος και εύχομαι να μπορούσα να στηρίξω και να παρηγορήσω τα κορίτσια που έπεσαν θύμα των επιθέσεων και τις οικογένειές τους. Θα έδινα τα πάντα σε αυτούς τους ανθρώπους, όσα μου έχει προσφέρει η Γερμανία. Η αγάπη μου προς το γερμανικό λαό είναι πλέον ακόμα μεγαλύτερη».

«Ήμουν βαθύτατα σοκαρισμένος όταν έμαθα για την επίθεση».

«Έχω μεγάλο θυμό μέσα μου. Όποιος έκανε αυτές τις επιθέσεις, προσέβαλε όλους τους  Άραβες πρόσφυγες και μετανάστες».

«Οι επιθέσεις προκαλούν ντροπή και οδύνη».

Πώς εξηγείτε τις επιθέσεις;

«Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν άνθρωποι που είναι ανήθικοι και χωρίς σεβασμό προς τους συνανθρώπους τους. Αυτό όμως δεν αφορά όλους τους Άραβες».

«Στην αρχή οι επιθέσεις με ξάφνιασαν, όμως μετά σκέφτηκα πως παντού, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν άνθρωποι χωρίς ήθος και αρχές. Τέτοιου είδους άνθρωποι δεν υπάρχουν μόνο στη Μέση Ανατολή. Κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Καταδικάζω τέτοιες συμπεριφορές, ανεξαρτήτως της εθνικότητας αυτού που τις διαπράττει».

«Αυτά τα εγκλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που συμπεριφέρονται σαν βάρβαροι. Δεν ξέρουν τι πάει να πει ελευθερία, το να επιτρέπεις στον άλλο να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό. Νομίζουν ότι οι όλες οι γυναίκες είναι πόρνες, τις οποίες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν».

«Προσωπικά δεν αποκλείω το ενδεχόμενο οι επιθέσεις να ήταν μία προβοκάτσια άριστα σχεδιασμένη από κόμματα, που θέλουν να διαστρεβλώσουν την εικόνα των προσφύγων που έχουν φτάσει από την Μέση Ανατολή».

Τι σας προκάλεσε έκπληξη;

«Αυτή η συμπεριφορά δεν έχει καμία σχέση με την παιδεία του αραβικού κόσμου».

«Με εξέπληξε το γεγονός ότι οι ύποπτοι παρουσιάζονται ως μουσουλμάνοι, παρά το γεγονός ότι η διδασκαλία του Ισλάμ απαγορεύει ξεκάθαρα οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή εκτός της έγγαμης συμβίωσης. Οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι ιδιαίτερα αποκρουστικές και αντίκεινται στην ισλαμική πίστη. Κάθε μουσουλμάνος που ακολουθεί την ισλαμική διδασκαλία θα προστάτευε τις γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, καθώς το Ισλαμ μιλά για την υποστήριξη των καταπιεσμένων».

«Μου προκάλεσε εντύπωση ο μεγάλος αριθμός των δραστών και η ελλειπής παρέμβαση της αστυνομίας».

«Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι συμβαίνουν τέτοιου είδους εγκλήματα σε μία χώρα ελευθερίας και πολυπολιτισμικότητας, όπως η Γερμανία. Είμαι πολύ ανήσυχος, καθώς πιστεύω ότι θα επιχειρηθεί οι ντροπιαστικές αυτές πράξεις να καταλογιστούν στο σύνολο των Σύρων και Αράβων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη».

Ποιες εξελίξεις περιμένετε να ακολουθήσουν σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα στη Γερμανία;

«Θα υπάρξει περισσότερος ρατσισμός ενάντια στους πρόσφυγες. Είναι απλό: Γενίκευση μίας συγκεκριμένης συμπεριφοράς στο σύνολο μίας ομάδας. Πολλά μπορούν να ακολουθήσουν, αλλά ελπίζω η κατάσταση να μην βγει εκτός ελέγχου».

«Φοβάμαι μήπως οι Γερμανοί σκληρύνουν τη μέχρι τώρα ανεκτική στάση τους απέναντι στους πρόσφυγες».

«Η Γερμανία έχει βαθιές πολιτισμικές ρίζες και είναι ένα κράτος δικαίου. Για το λόγο αυτό, δεν φοβάμαι τίποτα. Υπάρχουν για όλους τα ίδια δικαιώματα».

«Φοβάμαι την αντίδραση της δεξιάς και της ακροδεξιάς, εκείνων που ουσιαστικά μισούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Θα ασκήσουν πίεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση γύρω από το θέμα των προσφύγων».

Τι θεωρείτε σημαντικό να πείτε μετά τις επιθέσεις;

«Ελπίζω ότι όλοι οι πρόσφυγες θα σκεφτούν πόσα έχει κάνει για αυτούς ο γερμανικός λαός και ότι θα σταματήσουν να ντροπιάζουν με τις πράξεις τους το σύνολο του προσφυγικού κόσμου».

«Θέλω να πω ότι δεν είναι όλοι οι Άραβες έτσι. Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι».

«Μου προκαλούν μεγάλη θλίψη τα όσα συνέβησαν και θέλω να ζητήσω συγγνώμη. Ελπίζω ότι όλοι οι πρόσφυγες θα σεβαστούν τον νόμο και την ατομικότητα του κάθε ανθρώπου. Πρέπει  να λάβουν υπόψη τους το πόσο σημαντικό είναι να γίνει σεβαστή η άσκηση των προσωπικών ελευθεριών εντός των γερμανικών συνόρων».

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Γερμανία για όσα έχει κάνει για εμάς μέχρι σήμερα. Η ιστορία δεν ξεχνά!»

Μια φορά την εβδομάδα η Popaganda θα φιλοξενεί ένα κείμενο του Krautreporter.de, του πρώτου ανεξάρτητου Γερμανικού online περιοδικού που δημιουργήθηκε και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους αναγνώστες συγκεντρώνοντας 1.2 εκατομμύρια ευρώ με την διαδικασία του crowd-funding. Αντίστοιχα το Krautreporter αναδημοσιεύει και θα αναδημοσιεύει περιεχόμενο από την Popaganda και τη FOSPHOTOS. Το κείμενο και οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν αρχικά στο krautreporter.de με τον τίτλο Was Flüchtlinge über Köln denken.