Η επιστήμη έχει προχωρήσει, ας ακολουθήσει και η κοινωνία. Για δεύτερη χρονιά, στη Στέγη, η εμπειρία του HIV σε πρώτο πρόσωπο, αλλά και η ορατότητα κυριαρχούν στη διήμερη διοργάνωση «Ι’m positive» στις 13 και 14 Νοεμβρίου, που φέρει τη σφραγίδα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή». Ο Ραφαήλ Μπιλίδας,  οροθετικός ακτιβιστής, εργαζόμενος της Θετικής Φωνής και Υπεύθυνος Επικοινωνίας του Athens Pride απαντά στις ερωτήσεις της Popaganda.

Πώς η εμπειρία από το περσινό, πρώτο I’m positive συνέβαλε στη διοργάνωση του φετινού διημέρου; Το πρώτο I’m Positive ήταν ομολογουμένως μια εμπειρία διαφορετική απ’ ότι άλλο είχαμε κάνει στο παρελθόν και ως σύλλογος και ως άτομα που ζούμε με HIV. Μας έδωσε την ευκαιρία να απευθυνθούμε στο ευρύ κοινό και να μιλήσουμε ανοιχτά για όλα αυτά που ζούμε. Μια ευκαιρία να τοποθετήσουμε δημόσια τις εμπειρίες μας και την αλήθεια μας, δίπλα σε ένα σύνολο κοινωνικών πεποιθήσεων και προκαταλήψεων που για χρόνια διαμορφωνόταν χωρίς εμάς. Η επιστήμη έχει κάνει άλματα εδώ και χρόνια στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS, μετατρέποντας το σε μια χρόνια νόσο η οποία υπό την προϋπόθεση ότι το οροθετικό άτομο λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή, εξισορροπεί το προσδόκιμο ζωής του με αυτό του γενικού πληθυσμού. Αυτό που συνεχίζει να καταδικάζει και να σκοτώνει στις μέρες μας είναι η άγνοια αυτής της επιστημονικής πραγματικότητας, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις γύρω από τους πληθυσμούς που επιβαρύνονται δυσανάλογα από την επιδημία, ο φόβος και το στίγμα που αυτά τροφοδοτούν.

Το I’m Positive, συνδιοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από τη Θετική Φωνή και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και έρχεται να απαντήσει στις φοβικές και στιγματιστικές στάσεις και συμπεριφορές που πλήττουν όχι μόνο τα οροθετικά άτομα, αλλά και τους gay άνδρες, τα τρανς άτομα, τα άτομα που εργάζονται στο σεξ και τους  χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών με ένα θετικό πρόσημο, αντιπαραβάλλοντας την παιδεία και τις αξίες που φέρουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο με όρους αποδοχής και συμπερίληψης.

Το I’m Positive του 2019 επανέρχεται με μηνύματα επίκαιρα, αποσκοπώντας να αποτελέσει θεσμό.

Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε στο I’m positive του 2019; Η φετινή δράση περιλαμβάνει ένα διήμερο κινηματογραφικών προβολών για σχολεία στις 13 και 14 Νοεμβρίου όπου για δεύτερη χρονιά θα δοθεί η ευκαιρία σε περίπου 300 μαθητές να συνομιλήσουν ανοιχτά με οροθετικά άτομα για θέματα σεξουαλικής υγείας, για τις προκλήσεις και προκαταλήψεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι, αλλά και τη σημαντικότητα της ορατότητας και της αποδοχής του εαυτού. Στη συζήτηση με τους μαθητές είναι μεγάλη μου χαρά που θα συμμετέχω και φέτος μαζί με τη Μαριλίνα Αβάνη, ψυχολόγο και επιστημονική συνεργάτιδα της ΛΟΑΤΚΙ+ Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ, ενώ θα συντονίσει η Μαίρη Συνατσάκη.

Στις 14 Νοεμβρίου σε μια συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική σκηνή της Στέγης, θα παρουσιαστούν ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι ανεξάρτητα από την κατάσταση τους ως προς τον HIV, θα μιλήσουν ανοιχτά για τη ζωή και τη δράση τους στο κοινό.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν, ο αναπληρωτής επίτροπος για τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης Dr. Demetre Daskalakis με το σύζυγο του Michael Macneal, ο ιδρυτικός διευθυντής του παγκόσμιου κινήματος Prevention Access Campaign Bruce Richman, η Διευθύντρια του Red Umbrella Athens και sex worker Άννα Κουρουπού, o υπεύθυνος του προγράμματος εργασίας στον δρόμο της Θετικής Φωνής Νίκος Φιτσιάλος και εγώ με τη μητέρα μου, Κωνσταντίνα Παλυβού. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος και η Λυδία Παπαϊωάννου. 

«Υπογραμμίζουμε το σημαντικότατο ρόλο της παιδείας για το σεβασμό και την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ορατότητα ως απαραίτητο βήμα για την επίτευξη του σεβασμού αυτού».

Πώς πραγματεύεστε τις έννοιες παιδεία, σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορατότητα; Για εμάς οι έννοιες αυτές είναι αλληλένδετες. Υπογραμμίζουμε το σημαντικότατο ρόλο της παιδείας για το σεβασμό και την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ορατότητα ως απαραίτητο βήμα για την επίτευξη του σεβασμού αυτού.

Το I’m Positive αναδεικνύει όλες αυτές τις έννοιες χρησιμοποιώντας ως όχημα την ορατότητα η οποία λειτουργεί πολυεπίπεδα. Και αυτό γιατί σίγουρα δεν είναι απλή υπόθεση να βγεις μπροστά και να μιλήσεις ανοιχτά στην κοινωνία για ένα ζήτημα που φέρει ένα τέτοιο στίγμα. Είναι όμως μοιραία απαραίτητο για να δηλώσεις ότι υπάρχεις, ότι αυτό που σε βαραίνει είναι ακριβώς αυτό το στίγμα και οι αντιλήψεις των άλλων και όχι ο ιός καθαυτός, ως εγγενής ή επίκτητη αδυναμία σου, καταλήγοντας κάπως έτσι σε κάτι που τελικά μας αφορά όλες και όλους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Η έννοια της παιδείας δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στο επίκεντρο της όλης προβληματικής και επισημαίνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια ο σημαντικότατος ρόλος της στη βελτίωση όλων των σχετικών ζητημάτων που αφορούν στη σεξουαλική υγεία, στην πρόληψη και αντιμετώπιση, στο στίγμα, στο σεξ. Είναι μάλιστα αλυσιδωτές και αλληλένδετες αυτές οι έννοιες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι και φέτος δώσαμε έμφαση στις κινηματογραφικές προβολές σε μαθητές με ακόλουθη συζήτηση με οροθετικά άτομα. Το ζητούμενο ωστόσο είναι πολύ ευρύτερο στην πραγματικότητα, μιας και στη χώρα μας ακόμα υπάρχει έλλειμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, κάτι το οποίο επιτέλους πρέπει να αλλάξει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη προσδοκία σας από τη φετινή διοργάνωση; Το μήνυμα που στέλνουμε μέσω του I’m Positive έχει πολλούς αποδέκτες και δική μας προσδοκία είναι να φτάσει και φέτος σε όσους περισσότερους μπορεί και να γίνει κατανοητό. Αποδέκτης είναι σίγουρα το ευρύ κοινό, αλλά και οι κοινότητες των ανθρώπων που επιβαρύνονται δυσανάλογα από την επιδημία, για τις οποίες θέλουμε να είναι και μήνυμα ελπίδας.

Βασικός αποδέκτης ωστόσο είναι και η πολιτεία από την οποία ζητάμε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας στην Ελλάδα, ακολουθώντας διεθνώς αναγνωρισμένες καλές πρακτικές και κάνοντας διαθέσιμα όλα τα εργαλεία που θα επιτρέψουν τη μείωση των νέων μολύνσεων, όπως η PrEP. Η Θετική Φωνή εργάζεται συστηματικά για να αναδείξει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της τακτικής εξέτασης και της άμεσης έναρξης της αντιρετροϊκής αγωγής που σε συνδυασμό με τη διάθεση της PrEP σε ευάλωτους πληθυσμούς, είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα που έχουμε για να εξαλείψουμε την επιδημία.   

I’m positive, 13 και 14 Νοεμβρίου, Onassis Στέγη, Ελεύθερη είσοδος