Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού “made in Greece”: Το «Σύστημα» καθορίζει την ελευθερία μας

Ημερολόγιο μιας δημοσιογραφικής έρευνας σε περιόδους πανδημίας – Μια αληθινή Σάτιρα. Από την Jeanette Choisi.
Κείμενο: Jeanette Choisi, Journalist

Πιστοποιητικό διπλού εμβολιασμού Covid από το Εθνικό Συστημα Υγείας της Βρετανίας, στο Λονδίνο, Βρετανία, 02 Αυγούστου 2021. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέταζε το καλοκαίρι που μας πέρασε, το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης εγχώριων διαβατηρίων εμβολίου COVID για εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας.

Τετάρτη 15.12.21 

Συναντώ στο δρόμο τους γείτονές μου, την κύρια Ελένη και τον σύζυγό της, τον κύριο Κώστα. Η κυρία Ελένη κλαίει και ο κύριος Κώστας με κοιτάει με απελπισμένο βλέμμα. Μου λένε και οι δύο ότι σήμερα ανακάλυψαν ότι ακυρώθηκαν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους, μετά από μόνον τρεις μήνες. Τώρα, δεν μπορούν να πάνε πουθενά, ούτε να αγοράσουν ένα δωράκι για την εγγονή τους. Οι δυο είναι 60+ και έχουν εμβολιαστεί στο Ωνάσειο με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson στις 14.09.21. Την ίδια μέρα, λίγη ώρα πριν, είχα εμβολιαστεί εγώ (είμαι και εγώ 60+). Τους δίνω το τηλέφωνο 210-5212054, στο οποίο ο ΕΟΔΥ απαντάει – έτσι λένε τουλάχιστον – σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με το covid-19. Η Ελένη και ο Κώστας δεν βρίσκουν άκρη. Γι΄ αυτό αποφασίζω να τους βοηθήσω.

Πέμπτη, 16.12.21

Πάω πρωί πρωί στο γυμναστήριο και διαπιστώνω στον έλεγχο ότι και το δικό μου πιστοποιητικό εμβολιασμού ακυρώθηκε. Ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση. Αμέσως παίρνω στο τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ, για να μάθω τι συμβαίνει. Μου επιβεβαιώνουν ότι «κανονικά έπρεπε το πιστοποιητικό σας να ισχύει για άλλους τρεις μήνες, δηλαδή συνολικά για έξι μήνες».

Στο σπίτι διαβάζω στην ΕΡΤ news online τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας «Τι αλλάζει για τους άνω των 60 ετών». Εκεί, μεταξύ άλλων, γράφει τα εξής: «Από Δεύτερα 13.12.21 θα θεωρούνται ανεμβολιαστοι (δεν θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού) οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση και έχουν κλείσει επτάμηνο από την δεύτερη δόση». Γράφει επίσης ότι «συστήνεται αναμνηστική δόση για αυτούς που εμβολιάστηκαν με Pfizer, Moderna η Astra Zeneca μετά από τρεις μήνες και για αυτούς που εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson μετά από τρεις μήνες. Άραγε, ΓΙΑΤΙ ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ?

Τηλεφωνώ ξανά στον ΕΟΔΥ. Αυτή την φορά μου λένε ότι δεν γνωρίζουν και μου δίνουν το τηλέφωνο του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να καλέσω εκεί. Αλλά και εκεί δεν ξέρουν τίποτα, μόνον ότι έπρεπε το πιστοποιητικό μου να ισχύει και ότι πρέπει να κάνω επανεκκίνηση  στον υπολογιστή μου. Το έκανα και αυτό. Και πάλι τίποτα, καμία αλλαγή. Το πιστοποιητικό μου εξακολουθούσε να είναι άκυρο. Αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν στην κύρια Ελένη και στον κύριο Κώστα, οι οποίοι δεν έχουν καν υπολογιστή. Τελικά μου είπαν να τους αφήσω το τηλέφωνό μου και θα με καλέσουν αυτοί  άμεσα, μόλις βρουν τι συμβαίνει. Μέχρι σήμερα δεν τηλεφώνησε κανείς. Εάν απάντησαν στο email που τους έστειλα, δεν ξέρω, γιατί η πλατφόρμα κολλάει συνέχεια και δεν μπορώ να ανοίξω το site.

Εν τω μεταξύ είναι αργά το μεσημέρι. Τρέχω στο ΚΕΠ της περιοχής μου, να προλάβω πριν να κλείσει. Μήπως εκεί ξέρουν τι μπορεί να συμβαίνει. Πάλι τίποτα. Πάλι η ίδια απορία. Θέλουν όμως να μου κλείσουν αύριο ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Βεβαίως, θα την κάνω όταν πρέπει, αλλά πρώτα θέλω να μάθω ποιος ακύρωσε τα πιστοποιητικά μας πρόωρα και με ποιο δικαίωμα. Τίνος απόφαση ήταν τελικά. Μια φορά δημοσιογράφος, πάντα δημοσιογράφος.

Παρασκευή, 17.12.21

Το πρωί με παίρνει μια συνάδελφος από την Γερμανία στο τηλέφωνο, η οποία θέλει να μάθει κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα για τον covid-19 στην Ελλάδα και τι ισχύει για τους Γερμανούς τουρίστες ηλικίας 60+. Της εξηγώ την κατάσταση και περιμένει τα νεότερα.

Αμέσως μετά, φεύγω από το σπίτι και συνεχίζω την έρευνά μου. Ρωτάω πέντε φαρμακοποιούς στην γειτονιά μου και μιλάω με το κέντρο εμβολιασμού του Ωνασείου… όλοι μου λένε ότι τα πιστοποιητικά ισχύουν 6 μήνες και ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε αυτό.

Μετά καλώ στο τηλέφωνο τους τρεις εκπροσώπους τύπου του Υπουργείου Υγείας. Κανείς δεν απαντάει. Είναι Παρασκευή γαρ…

Δευτέρα, 20.12.21

Ως δημοσιογράφος επιμένω. Το πρωί τηλεφωνώ ξανά στους τρεις εκπροσώπους τύπου του Υπουργείου Υγείας. Πάλι δεν απαντάει κανείς. Αμέσως μετά, τηλεφωνώ στην εκπρόσωπο τύπου Χριστίνα Τ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνηση. Μια συμπαθέστατη κυρία απαντάει, μετά από λίγα λεπτά μιλάμε στον ενικό και στο τέλος μου λέει με ενθουσιασμό, ότι στις γιορτές θα πάει για σκι στην Γερμανία. Μέσα μου ζήλεψα λίγο, γιατί αποφάσισα για λόγους ασφάλειας να μη ταξιδέψω φέτος στην  Γερμανία για να δω το γιο μου…. Η Χριστίνα μου υποσχέθηκε να ερευνήσει την υπόθεση με τα απενεργοποιημένα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Της στέλνω τα δικά μου – το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό– γιατί οι γείτονες μου δεν ήθελαν. Φοβούνται τις Αρχές. Αλλά και η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν «μπορούσε» να μου πει μέχρι και σήμερα, ποιος είναι, τελικά, υπεύθυνος για την ακύρωση των πιστοποιητικών. Εάν δεν είναι υπεύθυνο το www.gov.gr, ποιος άραγε να είναι… Μου λέει: “Είναι το σύστημα”. Δεν τραβάω τα μαλλιά μου, γιατί κινδυνεύω να μείνω φαλακρή….

Μετά από την επέμβασή της, με παίρνει στο τηλέφωνο επιτέλους μία από τους εκπροσώπους τύπου του Υπουργείο Υγείας, η Αλέκα Κ. Επαναλαμβάνω την ιστορία από την αρχή και την ρωτάω επίσης, εάν το Ελληνικό κράτος αναγνωρίζει τα Γερμανικά πιστοποιητικά εμβολίου Johnson & Johnson των τουριστών άνω των 60 ετών, γιατί στην Γερμανία αυτά ισχύουν για εννέα μήνες. Με ενημερώνει μετά από 7 ώρες ότι:

 α) Ο Υπουργός Υγείας θα ενημερώσει αύριο, δηλαδή την Τετάρτη 22.12.21, τι ισχύει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για τους άνω των 60 ετών. ΠΙΘΑΝΟΝ είναι, ότι θα πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση μετά από τρεις μήνες. Παραμένει όμως η ερώτηση: Ποιος ακύρωσε τα πιστοποιητικά μας πριν γίνει οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση από τον υπουργό και με ποιο δικαίωμα δόθηκε η εντολή…..στο ΣΥΣΤΗΜΑ….?????

 Σε ότι αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού Johnson & Johnson για τους τουρίστες ηλικίας άνω των 60 ετών, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας μου απάντησε ότι: «Εμείς θα βάζουμε τη δική μας υποχρεωτικότητα στους τουρίστες». Μετά από λίγο όμως, στέλνει το εξής μήνυμα: «Το πιστοποιητικό ισχύει σε κάθε κράτος για τους πολίτες του, όχι για τους τουρίστες.».

Φτάνοντας ως εδώ -ως δημοσιογράφος- όχι μόνο δεν ξέρω τι να πω στην Γερμανίδα συνάδελφό μου, αλλά ούτε πήρα -ως πολίτης της Ελλάδας- για άλλη μια φορά ουσιαστική απάντηση ή πληροφορία από τους αρμόδιους. Να μην ανοίξω εδώ και τώρα την συζήτηση περί έλλειψης Δημοκρατίας, Διαφάνειας και στοιχειώδους εξυπηρέτησης των πολιτών…

Τρίτη 22.12.21   Jeanette Choisi, Journalist

POP TODAY
ΤΕΧΝΕΣ
LIFE
ΠΟΛΗ
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.