Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑ

32 πληροφορίες για να καταλάβετε αμέσως τι γίνεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Βραζιλία

Πώς μέσα σε πέντε λεπτά θα ξέρετε τα πάντα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή
popaganda_olymping_games_rio_2

Λίγες ημέρες έμειναν έως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Μέχρι την τελετή έναρξης, εδώ μπορείτε να βρείτε 32 facts με ό,τι πρέπει να ξέρετε για την 27 θερινή Ολυμπιάδα.

  1. Οι Αγώνες θα διαρκέσουν από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου, με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες να είναι προγραμματισμένοι από τις 7 έως τις 18 Σεπτεμβρίου.
  2. Το Ρίο θα φιλοξενήσει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Λατινικής Αμερικής. Την Ολυμπιάδα διεκδίκησαν και το Σικάγο, η Μαδρίτη και το Τόκιο.
  3. Μότο των Αγώνων είναι το “um mundo novo”, δηλαδή «ένας νέος κόσμος».
  4. Θα συμμετάσχουν συνολικά 10.500 αθλητές από 207 διαφορετικές χώρες.
  5. Για τη μεταφορά των αθλητών στο Ρίο θα χρειαστούν συνολικά 21 αεροπλάνα τύπου jumbo, το εμβαδό των οποίων καλύπτει 21 ποδοσφαιρικά γήπεδα.
  6. To Αφγανιστάν, το Σουλτανάτο του Μπρουνέι, η Μπουρκίνα Φάσο, η Κοινοπολιτεία της Δομινίκας, το Κιριμπάτι, το Λάος, το Μαλάουι, οι Νήσοι Μάρσαλ, οι Νήσοι Σολομώντα, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, το Ανατολικό Τιμόρ, οι Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας και το Τόγκο θα «κατεβάσουν» μόνο έναν αθλητή.
  7. Πολυπληθέστερη αποστολή είναι αυτή των ΗΠΑ με 555 αθλητές. Η Ελλάδα συμμετέχει με 92 αθλητές.
  8. Μαζί με τους 10.500 αθλητές θα συμμετάσχουν και 315 άλογα, στο πλαίσιο των αγώνων ιππασίας.
  9. Οι Αγώνες περιλαμβάνουν 42 αθλήματα, στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθούν 306 αθλητικά events.
  10. Τους Αγώνες θα φιλοξενήσουν τέσσερα αθλητικά συγκροτήματα, που βρίσκονται στις περιοχές του Ρίο: Μπάρα, Κοπακαμπάνα, Ντεοντόρο και Μαρακανά. Το Ολυμπιακό Πάρκο βρίσκεται στην Μπάρα, με την Κοπακαμπάνα να φιλοξενεί το τρίαθλο, το μπιτς βόλεϊ, την ιστιοπολοΐα και την κωπηλασία. Η ζώνη Ντεοντόρο θα φιλοξενήσει την ιππασία, την σκοποβολή και το ράγκμπι, με το στίβο να φιλοξενείται στο Μαρακανά.
  11. Στις παραπάνω περιοχές θα πραγματοποιηθούν μέχρι την έναρξη των Αγώνων 39 προσομοιώσεις αθλητικών γεγονότων «για να πάνε όλα καλά».
  12. Εκτός από το Ρίο, ποδοσφαιρικούς αγώνες θα φιλοξενήσουν άλλες πέντε πόλεις της Βραζιλίας: το Μπέλο Οριζόντε, η Μπραζίλια, το Σαλβαδόρ, το Σάο Πάολο και η Μανάους. Σε όλες τις παραπάνω πόλεις πραγματοποιήθηκαν αγώνες του μουντιάλ του 2014.
  13. Μέχρι την έναρξη της κωπηλασίας και του κανό υπολογίζεται ότι θα απομακρυνθούν από τη λίμνη όπου θα λάβουν χώρα τα εν λόγω αθλήματα περισσότεροι από 32 τόνοι νεκρών ψαριών.
  14. Το γκολφ και το ράγκμπι είναι τα δύο «νέα» αθλήματα της φετινής Ολυμπιάδας. Στην πραγματικότητα ωστόσο και τα δύο αθλήματα ήταν κάποια στιγμή ολυμπιακά και «εξαφανίστηκαν». Η τελευταία Ολυμπιάδα του γκολφ ήταν αυτή του Σαιντ Λούις, το 1904, ενώ το ράγκμπι αφαιρέθηκε από τα ολυμπιακά σπορ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, το 1924.
  15. Για όλα τα αθλήματα είναι διαθέσιμα προς πώληση 7,5 εκατομμύρια εισιτήρια, με την τιμή τους να κυμαίνεται από 40 έως 2.700 ευρώ. Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Ρίο για τους Αγώνες, βιαστείτε, αφού μέχρι το τέλος Απριλίου είχε ήδη πωληθεί το 60% των εισιτηρίων.
  16. Το συνολικό κόστος της Ολυμπιάδας υπολογίζεται σε 10,24 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 υπολογίζεται ότι κόστισαν κάτι λιγότερο από εννέα δισεκαττομύρια ευρώ.
  17. Οι τελετές έναρξης και λήξης θα φιλοξενηθούν στο Μαρακανά, χωριτηκότητας 78,000 θέσεων. Η Ολυμπιάδα του Ρίο είναι η πρώτη στην οποία οι παραπάνω τελετές δεν θα  πραγματοποιηθούν στο στάδιο όπου θα λάβουν χώρα τα αθλήματα στίβου, αλλά σε ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο.
  18. Για να συμμετάσχει ένας αθλητής στην Ολυμπιάδα, πρέπει να έχει γεννηθεί πριν την 1.1.2013.
  19. Μία ομάδα προσφύγων θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σύμφωνα με την Ολυμπιακή Επιτροπή, για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυπιακών Αγώνων αναμένεται να συμμετάσχουν πρόσφυγες που θα αγωνιστούν υπό την Ολυμπιακή σημαία. Οι έξι εξ αυτών είναι άνδρες και οι 4 γυναίκες, ενώ θα αγωνιστούν στην κολύμβηση, το τζούντο και το στίβο. Η «ομάδα των προσφύγων» θα στεγαστεί στο χωριό των αθλητών μαζί με όλες τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες και θα μπει προτελευταία στο γήπεδο στην τελετή έναρξης, μπροστά από αυτήν της Βραζιλίας.
  20. Η μασκότ των Αγώνων ονομάζεται Vinicius. Πρόκειται για ένα πλάσμα σε κίτρινο και μπλε χρώμα που αντιπροσωπεύει την άγρια φύση της Βραζιλίας. Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι θα συγκεντρώσουν περίτα 370 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις της μασκότ.
  21. 60.000 γεύματα θα πρέπει να ετοιμάζονται καθημερινά για τους αθλητές.
  22. 90.000 υπολογίζονται συνολικά οι εργαζόμενοι για τους Αγώνες.
  23. 70.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στους Αγώνες ως εθελοντές. Η πλειοψηφία προέρχεται από τη Βραζιλία, με αρκετούς εθελοντές να προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα .
  24. Με μόλις το 14% των ξενοδοχείων να παραμένει διαθέσιμο στα τέλη Ιουλίου, η μέση τιμή διανυκτέρευσης στο Ρίο έχει εκτοξευθεί από τα 80 στα 235 ευρώ.
  25. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τους Αγώνες θα παρακολουθήσουν περίπου 3,6 δισεκατομμύρια τηλεθεατές. Από αυτούς, πάνω από 3 δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιούν παράλληλα «δεύτερη οθόνη» για τα social media.
  26. Για την ασφάλεια των Αγώνων θα βρίσκονται σε επιφυλακή περισσότεροι από 85.000 στρατιώτες και αστυνομικοί, αριθμός διπλάσιος από το προσωπικό ασφαλείας που κινητοποιήθηκε στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου.
  27. Η Διοργανώσα Επιτροπή των Αγώνων προσέφερε στους οδηγούς ταξί του Ρίο την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν μαθήματα αγγλικών για την καλύτερη επικοινωνία τους με τους τουρίστες και τις αποστολές των ομάδων.
  28. Με τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα του Ρίο, η Ελλάδα και η Αυστραλία παραμένουν οι δύο χώρες που έχουν συμμετάσχει σε όλες τις Ολυμπιάδες, από εκείνη του 1896 στην Αθήνα.
  29. Περισσότερα από 25.000 μπαλάκια του τένις βρίσκονται ήδη στο Ρίο για τις ανάγκες των Αγώνων.
  30. Μέχρι το τέλος των Αγώνων θα «μοιραστούν» 306 μετάλλια.
  31. Το μέγεθος του ολυμπιακού χωριού ξεπερνά σε έκταση τα 740 στρέμματα και περιλαμβάνει 9.460 δωμάτια και 17.700 κρεβάτια.
  32. Για να φτάσει από την Αρχαία Ολυμπία στο Ρίο, η ολυμπιακή φλόγα έκανε ένα ταξίδι 95 ημερών, περνώντας από 26 πρωτεύουσες και περισσότερες από 500 πόλεις.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.