Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το «Derby Della Madonnina» μεταξύ Ίντερ και Μίλαν

Αγώνας-ιεροτελεστία για το ιταλικό ποδόσφαιρο.
Inter Milan's Materazzi and Rui Costa of AC Milan wait on the pitch during their Champions League soccer match in Milan

Οι αναμετρήσεις ανάμεσα στη Μίλαν και την Ίντερ πάντα είναι ιδιαίτερες, αναστατώνουν και διχάζουν το Μιλάνο , ξεφεύγουν από τα στενά όρια ενός ενενηντάλεπτου. Το Derby della Madonnina  έχει ξεχωριστή σημασία, αφού ο νικητής δίνει ραντεβού με τη δόξα, την αίγλη και την υστεροφημία.

 Το συγκεκριμένο ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ιστορικές ομάδες του Μιλάνου, έχει πάρει αυτή την ονομασία προς τιμήν του αγάλματος της Παναγίας που βρίσκεται στην κορυφή του Ντουόμο. Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες μπορεί να είναι τεράστια εδώ και πολλά χρόνια όμως αμφότερες στεγάζονται στο ίδιο σπίτι, το Τζιουζέπε Μεάτσα.

Μάρκο Φαν Μπάστεν

Μάρκο φαν Μπάστεν

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…!

 Το μακρινό 1899 δυο Βρετανοί , οι Άλφρεντ Έντουαρντς και Χέρμπερτ Κίλπιν ίδρυσαν ένα κρίκετ κλαμπ, την Μίλαν.

Οι διαφορές ανάμεσα στα μέλη της Μίλαν για το αν θα ήταν σωστό να αγωνιστούν με τη φανέλα της ξένοι ποδοσφαιριστές, οδήγησαν στη διάσπαση και έτσι στις 9 Μαρτίου του 1908 ένα γκρουπ Ιταλών και Ελβετών με μπροστάρη το ζωγράφο Τζιόρτζιο Μουτζιάνι ίδρυσε την αιώνια αντίπαλό της, Ίντερ.

 Το 1928 όταν και ο φασισμός κυριαρχούσε στην Ιταλία οι διοικούντες της Ίντερ δεχόμενοι πολιτικές πιέσεις άλλαξαν την ονομασία του συλλόγου σε Αμπροσιάνα ΣΣ Μιλάνο, για να επιστρέψουν στην αρχική τους ονομαστική μορφή τη δεκαετία του 40, μετά τη λήξη του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χρυσές δεκαετίες

Μίλαν και Ίντερ έχουν γράψει τη δική τους ξεχωριστή ιστορία ανά δεκαετία και καθεμιά τους υπερηφανεύεται για διαφορετικά επιτεύγματα. Οι «ροσονέρι»  έχουν το πάνω χέρι στις κατακτήσεις ευρωπαϊκών τίτλων όμως οι «νερατζούρι» είναι αυτοί που δεν έχουν βιώσει ποτέ τη μιζέρια και την απογοήτευση του υποβιβασμού στη Serie B.

Η δεκαετία του ’60 είχε τη δική της ξεχωριστή σημασία για τις δύο ομάδες. Κυριαρχούσε η μονομαχία του Σάντρο Ματσόλα της Ίντερ με το ”golden boy” της Μίλαν, Τζιάνι Ριβέρα. Οι «νερατζούρι» υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ελένιο Ερέρα, κατέκτησαν τη συγκεκριμένη δεκαετία δύο φορές το Τσάμπιονς Λιγκ, όσες και η μισητή συμπολίτισσα, με προπονητή τον Νερέο Ρόκο.

Λόταρ Ματέους

Λόταρ Ματέους

Τη δεκαετία του ’80 , τα derby della madonnina είχαν έντονο το ολλανδικό και το γερμανικό στοιχείο. Η Μίλαν στηριζόταν στους «ιπτάμενους Ολλανδούς», Ρουντ Γκούλιτ, Μάρκο Φαν Μπάστεν και Φρανκ Ράικαρντ, ενώ η Ίντερ στους Γερμανούς , Γιούργκεν Κλίνσμαν, Λόταρ Ματέους και Αντρέας Μπρέμε.

Οι σταρ των Οράνιε οδήγησαν τη Μίλαν στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 1989 και το 1990 ενώ οι άσοι της «Νασιοναλμάνσαφτ» χάρισαν στην Ίντερ το κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1991.

Την προηγούμενη δεκαετία, αυτή των 00’s, Ίντερ και Μίλαν κατάφεραν να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το πρεστίζ τους, αφού κατέκτησαν σημαντικά τρόπαια, αποδίδοντας παράλληλα εντυπωσιακό ποδόσφαιρο. Η Ίντερ υπό την τεχνική καθοδήγηση των Μαντσίνι και Μουρίνιο έγινε το αφεντικό στην Ιταλία κατακτώντας πέντε διαδοχικές φορές το Σκουντέτο και το 2010 μάλιστα με τιμονιέρη τον ”special one” κέρδισε ένα ονειρεμένο τρεμπλ!

Η Μίλαν με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο, απέδειξε ότι έχει νοοτροπία νικητή στην Ευρώπη και κατάφερε τρεις φορές να φθάσει στον τελικό του Champions League, κατακτώντας τελικά το τρόπαιο το 2003 και το 2007.

 Αξέχαστα derby della madoninna

 Πολλά ντέρμπι είναι αξιοσημείωτα ανάμεσα στα δύο κλαμπ της Λομβαρδίας, όμως δύσκολο είναι κανείς να ξεχάσει αυτό που διεξήχθη στις 11 Μάη του 2001. Η Μίλαν έκανε σκόνη και θρύψαλα την Ίντερ , με το τελικό 0-6 να ενοχλεί ακόμη και σήμερα. Πρωταγωνιστής του πάρτι των «ροσονέρι» ήταν ο Αντρέι Σεφτσένκο, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία αυτών των ιδιαίτερων ντέρμπι, με 14 τέρματα.

http://youtu.be/KQjCOc9sc94

 Αξέχαστη ήταν και η επαναληπτική αναμέτρηση για τους 8 του Champions League την περίοδο 2004-05. Η Μίλαν με τον αέρα του υπέρ της 2-0 από τον πρώτο αγώνα , πήρε το προβάδισμα με τον Σεφτσένκο και αφού ακυρώθηκε λανθασμένα τέρμα του Καμπιάσο από τον Γερμανό ρέφερι, Μάρκους Μερκ, ξεκίνησε το ροκ! Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ίντερ ξέσπασαν σε σοβαρά επεισόδια, τραυμάτισαν τον τερματοφύλακα της Μίλαν, Ντίντα και ο αγώνας διακόπηκε με τους ”ροσονέρι” να κερδίζουν 3-0 στα χαρτιά.

http://youtu.be/1blUXNQrKmY

Ταξικές διαφορές και πρόεδροι με τεράστια ισχύ

 Το Derby della madonnina στο παρελθόν έφερνε στο προσκήνιο τις κοινωνικοπολιτικές διαφορές των οπαδών των δύο συλλόγων. Οι οπαδοί της Μίλαν κινούνταν στα λαϊκά κοινωνικά στρώματα και είχαν το παρατσούκλι «κατσαβίδια», ενώ οι τιφόζι της Ίντερ εξέφραζαν την αστική τάξη της πόλης γι’ αυτό και τους αποκαλούσαν «νεόπλουτους». Αυτές οι ταξικές διαφορές αλλοιώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου αφού στους προεδρικούς θώκους των δύο ομάδων βρέθηκαν εγχώριοι ”κροίσοι”.

Μπερλουσκόνι

Μπερλουσκόνι

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «Καβαλιέρε» ανέλαβε τις τύχες της Μίλαν το 1986 και κατάφερε να βγάλει την ομάδα από την αγωνιστική μετριότητα, προσλαμβάνοντας ως τεχνικό τον Αρίγκο Σάκι και αποκτώντας παράλληλα τη «φονική» ολλανδική τριπλέτα των Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ και Ράικαρντ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και βαρόνος των media έχει δαπανήσει αστρονομικά ποσά για την ενίσχυση της Μίλαν και υπερηφανεύεται για την κατάκτηση πέντε Champions League.

Μάσιμο Μοράτι

Μάσιμο Μοράτι

Το αφεντικό της πετρελαιοβιομηχανίας, Μάσιμο Μοράτι , ανέλαβε την Ίντερ το 1995 από τον Ερνέστο Πελεγκρίνι. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η οικογένεια Μοράτι κρατούσε στα χέρια της τα ηνία των «νερατζούρι», αφού ο πατέρας του Μάσιμο, Άντζελο Μοράτι, βρέθηκε στον προεδρικό θώκο από το 1955 μέχρι το 1968. Αν και ο Μοράτι έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη κατάφερε να πανηγυρίσει μόνο την κατάκτηση ενός κυπέλλου UEFA τα πρώτα δέκα χρόνια. Στη συνέχεια όμως ήρθαν και οι χαρμόσυνες στιγμές με την κατάκτηση διαδοχικών πρωταθλημάτων αλλά και ενός τρεμπλ. Ο Μοράτι τελικά αποχώρησε από την προεδρεία της Ίντερ , το Νοέμβρη του 2013, δίνοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών στον Ινδονήσιο, Ερίκ Τοχίρ.

Μάρκο Βιέρι

Κριστιάν Βιέρι

Μεγάλες προδοσίες

Πολλοί και σπουδαίοι ποδοσφαιριστές έχουν αλλάξει στρατόπεδο κατά καιρούς, προκαλώντας αντιδράσεις στις τάξεις των οπαδών της Ίντερ και της Μίλαν. Η αρχή έγινε με την εμβληματική προσωπικότητα του Τζιουζέπε Μεάτσα, που γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά στην Ίντερ. Ο Μεάτσα αγωνίσθηκε στους «νερατζούρι» από το 1927 μέχρι το 1940 και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για τη Μίλαν, όπου και αγωνίσθηκε για μία διετία. Στο πρώτο του παιχνίδι ως αντίπαλος της Ίντερ, μπορεί να σκόραρε, αλλά πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ξέσπασε σε κλάματα, φορτισμένος συναισθηματικά. Ο θρύλος του ιταλικού ποδοσφαίρου τελικά επέστρεψε στην Ίντερ το 1946 ώστε να ολοκληρώσει εκεί ένα χρόνο αργότερα την καριέρα του.

Ο Φούλβιο Κολοβάτι ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στη Μίλαν και ήταν η «κολόνα» της άμυνας από το 1976 μέχρι το 1982. Τότε πήρε την απόφαση να μετακομίσει στη συμπολίτισσα, Ίντερ, όπου και αγωνίσθηκε μέχρι το 1986. Την ίδια χρονιά, το 1982, ο επιθετικός , Άλντο Σερένα, μεταγράφηκε από την Ίντερ στη Μίλαν και στο πρώτο του παιχνίδι ως αντίπαλος των ”νερατζούρι” γνώρισε ”θερμή” υποδοχή από τους φανατικούς της Ίντερ.

 Ο Αντρέα Πίρλο από το 1998 μέχρι το 2001 βρισκόταν στο ρόστερ της Ίντερ, όμως δεν είχε καταφέρει να ξεδιπλώσει τις αγωνιστικές του αρετές. Μόλις μεταγράφηκε στη Μίλαν το 2001, πήρε τα πάνω του αγωνιστικά και εξελίχθηκε σε έναν από τους πληρέστερους μέσους του πλανήτη.

Το 2002, Ίντερ και Μίλαν προχώρησαν σε ένα ”deal” που εκτός από το οικονομικό κομμάτι , συμπεριλάμβανε και ανταλλαγή σε έμψυχο δυναμικό. Οι ”ροσονέρι” σαφώς βγήκαν κερδισμένοι αφού παραχώρησαν τον Φραντσέσκο Κόκο ώστε να αποκτήσουν τον Κλάρενς Ζέεντορφ, που aαποδείχθηκε βαρόμετρο για την απόδοση της Μίλαν επί σειρά ετών. Tην ίδια χρονιά η Μίλαν ”ψώνισε” από τη μισητή συμπολίτισσα και τον Κροάτη, Ντάριο Σίμιτς, που επί έξι χρόνια πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες.

Ο Κριστιάν Βιέρι από το 1999 μέχρι και το 2005 ήταν το «βαρύ πυροβολικό της Ίντερ. Το 2005 το συμβόλαιό του έληξε και ο ”Μπόμπο” προχώρησε σε συμφωνία με τη Μίλαν. Φανερά επηρεασμένος από τους τραυματισμούς ο Βιέρι, πραγματοποίησε μόλις 14 συμμετοχές με τη φανέλα της Μίλαν.   Οι τελευταίοι «προδότες» είναι οι Αντόνιο Κασάνο, Τζιαμπάολο Πατζίνι και Σούλεϊ Μουντάρι. Οι Ιταλοί , Μαουρίτζιο Γκανζ και Τζιουζέπε Φαβάλι, ο Νιγηριανός, Ταρίμπο Γουέστ , ο Τούρκος, Ουμίτ Νταβαλά και ο Δανός, Τόμας Χέλβεγκ, είναι επίσης ποδοσφαιριστές που μετακόμισαν από τη μία ομάδα της Λομβαρδίας στην άλλη, στο παρελθόν. Τη φανέλα και των δύο ιστορικών συλλόγων έχουν φορέσει επίσης πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, έχοντας αγωνισθεί ενδιάμεσα σε άλλες ομάδες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Ρομπέρτο Μπάτζιο, Ρονάλντο, Έντγκαρ Ντάβιντς, Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, Πατρίκ Βιεϊρά, Φραντσέσκο Τόλντο, Μάριο Μπαλοτέλι και Κριστιάν Πανούτσι.

 Το αφεντικό στην πόλη

Η Ίντερ διατηρεί το πάνω χέρι στα derby della madoninna , στο πλαίσιο της Serie A, αφού σε 182 παιχνίδια μετρά 68 νίκες, 61 ήττες και 53 ισοπαλίες, ενώ η Μίλαν έχει να υπερηφανεύεται το γεγονός ότι υπερτερεί στις κατακτήσεις τροπαίων με 47 έναντι 39 της μισητής αντιπάλου της.

Ο αγώνας θα μεταδοθεί στις 21.45 από το OTE SPORT 1 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.