Tην Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα, το θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό γέμισε επίδοξους σχεδιαστές, γραφίστες, animators, καρτουνίστες και εικαστικούς καλλιτέχνες. Η τελετή αποφοίτησης του ΑΚΤΟ τελέστηκε από τον Διευθυντή του Κλάδου Visual Arts του Middlesex University, Phil Healey, ο οποίος αποχαιρέτησε τους τελειόφοιτους του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016. Οι δύο διαδοχικές τελετές ήταν η τελευταία στιγμή ακαδημαϊκής ζωής για τους τελειόφοιτους των Masters of Arts in Design, Bachelor of Arts (Hons) Degree και Diploma of Higher Education του Middlesex University, στα προγράμματα σπουδών Graphic Design, Sketch-Comics-Cartoon, Fine Art & New Media, Animation & Interactive Media, Interior Architecture, Fashion Design, Photography και Product & Design Innovation.
Η συγκίνηση ήταν διάχυτη ανάμεσα στους εκατοντάδες τελειόφοιτους με τις τηβέννους και τα καπέλα, σε μία τελετή που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει τις αντίστοιχες των μεγαλύτερων πανεπιστημίων στις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Κλείσιμο και αποκορύφωμα της τελετής ήταν η ομιλία του Phil Healey, από το Middlesex University, Πανεπιστήμιο από το οποίο προέρχονται τα Επικυρωμένα Προγράμματα Σπουδών του ΑΚΤΟ, και κατ’ επέκταση από το οποίο εκδίδονται τα πτυχία Bachelor of Arts (Honours) Degree in Design καιMaster of Arts in Design που λαμβάνουν όσοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον ΑΚΤΟ.
Τα λόγια του Phil Healey, που έδωσε έμφαση στη στενή συνεργασία του Βρετανικού Πανεπιστημίου με το Κολέγιο, θύμισαν σε όλους γιατί είναι σημαντικό να έχουμε τέτοια προγράμματα σπουδών, τέτοιους αποφοίτους, και όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους των χρωμάτων στον κόσμο. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, γεμάτος χιούμορ και συγκίνηση: «O Milton Glaser, ο πρωτοπόρος Γραφίστας είπε: “Υπάρχουν τρεις αντιδράσεις σε ένα έργο design – ναι, όχι και WOW! Ο στόχος είναι το Wow”. Και πιστεύω ότι στον ΑΚΤΟ προσπαθήσατε για το καταπληκτικό και όντως καταφέρατε το καταπληκτικό. Η αποφοίτηση δεν είναι το τέλος. Είναι η αρχή. Η αρχή μία νέας περιόδου στη ζωής σας… Τι σας επιφυλάσσει η ζωή; Γάμος, δάνεια, παιδιά, διαζύγιο, φόρους και πολλές ώρες δουλειάς για μικρές (εξευτελιστικές) απολαβές μέχρι να περάσετε τα 70, και αυτά είναι μόνο τα καλά! Αλλά μην ανησυχείτε καθώς έχετε διαλέξει καριέρες όπου αγαπάτε αυτό που κάνετε – και τι καλύτερο υπάρχει από το να περνάτε κάθε μέρα κάνοντας αυτό που αγαπάτε!; Ο Κόσμος μας χρειάζεται καλλιτέχνες και σχεδιαστές, ανθρώπους που λύνουν προβλήματα και σκέφτονται δημιουργικά. Για να διαμορφώσουν το μέλλον μας, να οδηγήσουν τον πολιτισμό μας, να μας ντύσουν, να μας στεγάσουν, να μας ενημερώσουν, να μας διασκεδάσουν και να μας κάνουν να σκεφτούμε, να εκτιμήσουμε και να εμπνευστούμε.
Φανταστείτε πόσο βαρετός θα ήταν ο κόσμος χωρίς καλλιτέχνες και σχεδιαστές. Ένας κόσμος όπου τα μικρά παιδιά θα λέγανε. «Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω Λογιστής» ή «Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω Διευθυντής Τράπεζας» Φυσικά και στην κοινωνία μας χρειαζόμαστε Λογιστές και Διευθυντές Τραπεζών – είναι ένα αναγκαίο κακό, αλλά εσείς είστε οι εκλεκτοί. Φυσικά και χρειαζόμαστε το σωστό και λάθος των μαθηματικών και της επιστήμης, και τις βίδες και τα γρανάζια της μηχανικής, αλλά ο κόσμος χρειάζεται χρώμα και ενθουσιασμό, καινοτομία, νέες μεθόδους εργασίας, νέους τρόπους σκέψης και νέους τρόπους ζωής.
Ο Κόσμος χρειάζεται δημιουργική σκέψη για να βρει λύσεις σε τόσα πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους ανά την υφήλιο. Το 1966, ο πρόεδρος J F Kennedy, στο λόγο του Ripple of Hope είπε “Υπάρχει μια Κινέζικη κατάρα που λέει «Μακάρι ο άνθρωπος να ζήσει σε ενδιαφέροντες καιρούς». Είτε σας αρέσει είτε όχι, ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς.”».
Είτε είναι κανείς σχεδιαστής είτε όχι, τα λόγια του κύριου Healey είχαν κάτι να πουν στον καθένα που τον άκουσε. Και ποιος ξέρει, ίσως έπεισε και όσους δεν το έχουν κάνει ακόμα, να εγγραφούν αμέσως σε ένα πρόγραμμα σπουδών του ΑΚΤΟ, και να προσπαθήσουν και οι ίδιοι να φέρουν λίγο περισσότερο χρώμα στον κόσμο.