Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Να κάνεις μοριακό έξω, σε ιδιώτη, εγώ δεν σου κάνω στο νοσοκομείο»

Καταγραφή της οδύσσειας και των πολύωρων αναμονών όλων όσων προσπαθούν αυτές τις μέρες που η Όμικρον έχει εκτοξευτεί να κάνουν μοριακό έλεγχο. O κλοιός στενεύει ασφυκτικά. Είναι εν τέλει τα τεστ προσβάσιμα και δωρεάν προς όλους;
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

«Δυστυχώς, τα test είτε PCR είτε rapid, είναι πολύ ακριβά και δεν μπορείς να κάνεις συνέχεια. Επίσης δεν δείχνουν πάντα σωστά αποτελέσματα τα rapid. Αναγκαστικά, πρέπει να κάνεις PCR», είπε η Ελένη Φ. στην Popaganda, αφού προσπαθούσε επί τρεις ημέρες να καταφέρει να κάνει ένα μοριακό τεστ, με τρεις ώρες αναμονή το λιγότερο κάθε φορά. «Φαντάσου λοιπόν μια οικογένεια που έχει κρούσμα και πρέπει να κάνουν μοριακό τι ταλαιπωρία θα τραβήξει τόσες ώρες στην ουρά. Γιατί δεν είναι μόνο στην Καλλιθέα έτσι. Όταν μας έδιωξαν την προηγούμενη Πέμπτη πήγαμε και στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας. Εκεί η κατάσταση ήταν χειρότερη. Καμιά σειρά, καμιά απόσταση… Δράμα!» συμπλήρωσε. 

Στο Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας, οι ουρές έφτασαν να κυκλώσουν όλο το τετράγωνο. «Περιμένω από τις 3 η ώρα το μεσημέρι, έχει πάει 21.30 κι ακόμη δεν έχω εξυπηρετηθεί», δήλωσε η Γεωργία Π., 63 ετών, η οποία είχε χάσει την ψυχραιμία της και διαμαρτυρόταν για την απαράδεκτη κατάσταση με τις ατελείωτες ουρές για μοριακούς διαγνωστικούς ελέγχους που διαρκεί εδώ και μέρες και εξωθεί εκατοντάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα στα άκρα. «Ήμουν στην ουρά εδώ και 4 ώρες, παρότι έχω κλείσει ραντεβού ηλεκτρονικά και με έδιωξαν μόλις. Μου είπαν να έρθω ξανά αύριο, αν επιμείνουν τα συμπτώματα. Να περιμένω άλλες τόσες ώρες; Είναι σοβαροί;», αναρωτήθηκε η Άννα Μ., 32 ετών, η οποία κατευθύνθηκε προς το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που βρισκόταν ακριβώς απέναντι.

Προσπαθώντας να εκτιμήσω την κατάσταση στα νοσοκομεία και να διενεργήσω ένα μοριακό τεστ και για εμένα την ίδια μετά τις γιορτές, αφού τα κρούσματα γύρω μου πολλαπλασιάζονται, πήρα τηλέφωνο στα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία. Το ένα νοσοκομείο μου έλεγε ότι δεν κάνουν στις εφημερίες τους, το άλλο νοσοκομείο με έστελνε στο πρώτο και το τρίτο δεν απαντούσε ποτέ. Ένα τέταρτο που δοκίμασα μου είπε να κάνω rapid, το οποίο δεν θεωρείται έγκυρο πλέον και το τηλέφωνο στο Σισμανόγλειο ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ο κύριος που απάντησε μου είπε επί λέξει: «Να πας έξω σε ιδιωτικό διαγνωστικό να κάνεις μοριακό, εγώ δεν σου κάνω στο νοσοκομείο». Εκεί, αναρωτήθηκα για ποιούς δουλεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όταν επί μέρες αδυνατείς να χρησιμοποιήσεις το μοναδικό μέσο ανίχνευσης αυτής της παραλλαγής του ιού.

Όταν οι πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να πάνε χέρι-χέρι και όταν υποχρεώνουν τον πληθυσμό να πληρώνει πολύ ακριβά τα τεστ, προκαλούν ευθεία βολή στο δικαίωμα του συνόλου στην υγεία.

Από τις 30 Δεκεμβρίου ξέσπασε κίνημα στο Twitter υπό το hashtag #Δωρεάν_pcr_test, ενώ χτες βγήκε καινούργια υπουργική απόφαση μειώνοντας τρία ολόκληρα ευρώ το πλαφόν για τα PCR. Τη στιγμή που η κοινωνία των πολιτών ζητά δωρεάν μοριακούς ελέγχους παντού, η κυβέρνηση κρίνει πως είναι σημαντική αλλαγή η μείωση της ανώτατης τιμής στα 47 ευρώ. Από την στιγμή που το κράτος ζητάει να πιστοποιείται η νόσηση από Covid-19 με PCR test, με τον ΕΦΚΑ και την ΕΡΓΑΝΗ να αναγνωρίζουν μόνο αυτό, τότε πρέπει να παρέχεται δωρεάν PCR σε όλους. Να μη διώχνουν τους ανθρώπους που περιμένουν στις ουρές, ούτε να τους αποτρέπουν τηλεφωνικά να εξεταστούν. 

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η τιμή ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη και να μην θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία, καθώς εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα. 

Πέρα από αυτό, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για συνταγογράφηση παρά τις μεγάλες ανάγκες που παρουσιάζονται εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της Όμικρον, με το ποσοστό των κρουσμάτων να ξεπερνά το 70%. Σχετικά με τις επιρρίψεις ευθυνών για τη μη συνταγογράφηση, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, επισήμανε ότι: «με βάση την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται, ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται. Αυτή είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Ανάπτυξης κι αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μοριακά τεστ».

O Αθανάσιος Τσακρής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είπε «Ήρθε η Όμικρον την οποία δεν μπορούν πια ούτε αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, ούτε αυτοί που έχουν νοσήσει προηγουμένως, να αποτρέψουν τη λοίμωξη». Άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει και την τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου. Άνθρωποι που έχουν νοσήσει μία και δύο φορές. Άνθρωποι που έχουν κάνει εμβόλιο και έχουν νοσήσει. Δεν υπάρχει κατηγορία που να μην έχει πέσει στα πλοκάμια της Όμικρον, γεγονός που μαζί με τον αριθμό των κρουσμάτων που ολοένα και υψώνεται μέρα με τη μέρα (50.126 κρούσματα από την τελευταία μέτρηση), δείχνει ότι αργά ή γρήγορα όλες και όλοι θα νοσήσουμε. Κάποιοι όμως δεν μπορούν να πάρουν αυτό το ρίσκο.

Το ερώτημα που εγείρεται τώρα είναι: μπορούν υπό αυτό το καθεστώς να έχουν όλοι οι πολίτες της χώρας ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας; Μπορούν οι οικογένειες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι εργαζόμενες κι οι εργαζόμενοι να περιμένουν επί ώρες στις ουρές, με την νόσο να τους ταλαιπωρεί, χωρίς πολλές φορές αποτέλεσμα; 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.