Η επιχειρηματίας και ιδρύτρια του “Wise Greece“ μας μίλησε για την κοινωνική επιχειρηματικότητα ως εναλλακτικό μέσο δράσης αλλά και ανταπόδοσης στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτού, θα συμμετάσχει φέτος σε λίγες ημέρες στο “TEDxAcademy 2017“ ως ομιλήτρια και δημιουργική επαγγελματίας, στην θεματική ενότητα για τις «Τοπικές Κοινότητες» (“Communities at their best”). Με επιτυχία και διακρίσεις στον κλάδο, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις και την οπτική της για το πως μια ιδέα γίνεται πραγματικότητα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και τα οφέλη που μπορεί αυτό να αποφέρει στο σύνολο.
Τι είναι η Wise Greece; Ποια είναι η κεντρική ιδέα και ποιος ο σκοπός; Η Wise Greece είναι μία μη κερδοσκοπική Κίνηση με διπλό σκοπό! Από τη μία πλευρά βοηθάμε τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ χρησιμοποιούμε το κέρδος από τις πωλήσεις των προϊόντων για να αγοράσουμε τρόφιμα για Ορφανοτροφεία, Συσσίτια και Κοινωνικά Παντοπωλεία. Έτσι, μέσα από μία συντονισμένη προσπάθεια, αναδεικνύουμε ό,τι καλό παράγει η Ελλάδα (τρόφιμα, χειροποίητα αντικείμενα, σουβενίρ, φυτικά καλλυντικά κ.α.), βοηθώντας τους μικρούς παραγωγούς να μεγαλώσουν και να είναι βιώσιμοι, ενώ οι καταναλωτές ξέρουν ότι με κάθε προϊόν με το μπλε σήμα “Wise Greece” που αγοράζουν, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τίποτα άλλο, μας βοηθούν να προσφέρουμε ένα ακόμα γεύμα σε έναν άνθρωπο που το έχει μεγάλη ανάγκη.
Μέχρι σήμερα, 100 μικροί παραγωγοί, με περισσότερα από 1.500 προϊόντα συμμετέχουν στην Κίνηση Wise Greece, ενώ κοντά μας βρίσκονται πολλοί υποστηρικτές, εθελοντές και πρεσβευτές της Κίνησης, που μας βοηθούν να μεγαλώσουμε τον κοινωνικό μας αντίκτυπο!
Τι είναι ακριβώς η κοινωνική επιχειρηματικότητα και ποια είναι τα συμφέροντα της; Οι ορισμοί μίας κοινωνικής επιχείρησης είναι πραγματικά πάρα πολλοί. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο όμως θα λέγαμε, ότι ένας κοινωνικός επιχειρηματίας εντοπίζει ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα και εκεί που άλλοι βλέπουν απλώς ένα πρόβλημα, εκείνος δημιουργεί ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για να το αντιμετωπίσει. Έτσι, συνήθως, δεν περιμένει δωρεές και επιχορηγήσεις από τρίτους, αλλά φροντίζει να είναι βιώσιμη η ίδια η κοινωνική επιχείρηση, για να μπορεί ημέρα με την ημέρα να γίνεται μέρος της λύσης του κοινωνικού προβλήματος!
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα άλλωστε, υπάρχει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, λύνοντας πολύ σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία, η επανένταξη αποφυλακισμένων, η καταπολέμηση της φτώχειας, η αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, η ανακύκλωση των σκουπιδιών κ.α. Ταυτόχρονα όμως, οι κοινωνικές επιχειρήσεις συμβάλλουν στο Α.Ε.Π της εκάστοτε χώρας, παράγοντας σημαντικά έσοδα, όπως για παράδειγμα στην Αμερική, όπου ο κλάδος στον οποίο ανήκουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποφέρει στο κράτος περίπου 500 δισεκατομμύρια δολλάρια τον χρόνο!
Στην Ελλάδα, παρόλο που υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα, η κοινωνική επιχειρηματικότητα έχει πολύ δρόμο να διανύσει μπροστά της. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ήδη πολύ λαμπρά παραδείγματα που κάνουν τη διαφορά και μας εμπνέουν!
Ταυτόχρονα λοιπόν παράγετε και κοινωνικό έργο. Ποια είναι η συμβολή σας ακριβώς και με ποιον τρόπο; Αυτή τη στιγμή, περίπου 3.000.000 Έλληνες ζουν στα όρια της φτώχειας, με αποτέλεσμα να απευθύνονται σε κοινωνικά παντοπωλεία ή συσσίτια για να πάρουν με αξιοπρέπεια κάποια βασικά τρόφιμα. Οι κοινωνικές δομές, αγωνίζονται να βρουν τα τρόφιμα που απαιτούνται καθημερινά, με αποτέλεσμα να βλέπουμε παιδιά σε ορφανοτροφεία να αναγκάζονται να φάνε φακές για εβδομάδες, γιατί μόνο αυτό διαθέτουν… Εμείς, στη “Wise Greece”, από το ξεκίνημά μας, αποφασίσαμε ότι το κέρδος από την πώληση των προϊόντων θα μετατρέπεται πάντα σε τρόφιμα, για όλους αυτούς τους ανθρώπους που τα έχουν μεγάλη ανάγκη. Και μάλιστα, προσφέρουμε ακόμα και τρόφιμα, τα οποία δεν παρέχονται συνήθως δωρεάν, λόγω της υψηλής τιμής τους, όπως είναι το ελαιόλαδο! Μέχρι σήμερα, έχουμε προσφέρει περισσότερους από 10 τόνους τροφίμων σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και συνεχίζουμε… Και όλο αυτό, δεν προέκυψε από κάποια δωρεά, αλλά βοηθώντας ουσιαστικά τους Έλληνες μικρούς παραγωγούς, άρα και την οικονομία της χώρας μας.
Συνεργάζεστε και με το εξωτερικό πέρα από τους εγχώριους τοπικούς οργανισμούς; Τα προϊόντα με το σήμα “Wise Greece”, έχουν φτάσει ήδη σε καταστήματα σε 8 χώρες! Ακόμα και εκεί, οι καταναλωτές ξέρουν ότι με κάθε προϊόν που αγοράζουν, βοηθούν έναν άνθρωπο στην Ελλάδα που έχει ανάγκη. Παρόλα αυτά, και ειδικά λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος, έχουμε βοηθήσει με τρόφιμα και Φορείς του εξωτερικού στις χώρες που έχουμε παρουσία, σαν ένα μικρό «ευχαριστώ» για την υποστήριξη και μία ελάχιστη συμβολή στο δικό τους εξίσου σημαντικό έργο.
Ποια θα αναφέρατε ως σημαντικότερα επιτεύγματα του Wise Greece μέχρι τώρα; Ακόμα και 1 κιλό περισσότερα τρόφιμα να καταφέρουμε να προσφέρουμε, νιώθουμε ότι είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα, ειδικά τη στιγμή που λαμβάνουμε καθημερινά πολύ θερμά μηνύματα από τον κόσμο που μας υποστηρίζει. Είμαστε όμως πολύ υπερήφανοι και για τα τιμητικά Βραβεία που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα, όπως το Βραβείο «Νησίδες Ποιότητας» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το “Start Up Greece Award” για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα Διεθνή “Great Taste Awards” για τα αποκλειστικά μας προϊόντα κ.α.
Ως γυναίκα – επιχειρηματίας, τι προτείνετε στις γυναίκες που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον χώρο; Είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στον χώρο, καθώς έχουν σημαντικά ταλέντα που είναι απαραίτητα στις θέσεις ηγεσίας. Ειδικά στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που απαιτεί μία έμφυτη ευαισθησία, οι γυναίκες μπορούν να διαπρέψουν! Θα έλεγα λοιπόν στις γυναίκες, να μην κάνουν πίσω, να μην φοβηθούν και να τολμήσουν. Ειδικά στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας, θα βρουν πολλούς υποστηρικτές και ανθρώπους που θα τις βοηθήσουν στα πρώτα τους βήματα, καθώς όλοι στοχεύουν προς το κοινό καλό. Ας δουν λοιπόν γύρω τους, ποιο κοινωνικό πρόβλημα τις ενοχλεί, ποια κοινωνική αδικία δεν τους αφήνει να κοιμηθούν το βράδυ… και να ξεκινήσουν από εκεί αυτό το υπέροχο ταξίδι, το οποίο απαιτεί μεγάλη αφοσίωση, αλλά προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες!