«UPελευθέρωσε την σκέψη σου, UPελευθέρωσε την μουσική σου, UPελευθέρωσε το ραδιόφωνο σου.» Αυτές είναι οι τρεις συμβουλές που δίνουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πάτρας στους ακροατές τους. Από το 2003 εκπέμπουν στα ερτζιανά κύματα της περιοχής και αποτελούν πρότυπο για κάθε φοιτητική ένωση ανά την Ελλάδα. Φοιτητές, καθηγητές αλλά και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου πριν 12 χρόνια, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον δικό τους ραδιοφωνικό σταθμό, αφού η ανάγκη τους να ακουστούν ήταν άμεση και επιτακτική. Έτσι, στις 10 Ιουνίου του 2003 «γεννιέται» ο UP FM, έπειτα από πολλές συζητήσεις, σκληρή δουλειά, όρεξη για δημιουργία και ανάγκη για έκφραση. Η ονομασία του σταθμού παραπέμπει στα αρχικά του University of Patras και ο σταθμός εκπέμπει για πρώτη φορά από το στούντιο της Πρυτανείας. Οι φοιτητές σήμερα πιάνουν τα μικρόφωνα, φοράνε τα ακουστικά τους, διαλέγουν μουσική, αυτοσχεδιάζουν και μας προσκαλούν σε ένα μουσικό και ενημερωτικό ταξίδι από την Πάτρα μέχρι την Ιαπωνία, τη Νότια Αφρική και το Τέξας. Από το 2009, ο UP FM εκπέμπει ζωντανά 24 ώρες το 24ωρο από το site upfm.upatras.gr , ενώ φέτος, θα τους ακούσεις στον 90,4 στην συχνότητα του Ημέρα FM. Συναντήσαμε την ομάδα της Πάτρας στην καινούργια της έδρα, στην παλιά γραμματεία της Φαρμακευτικής, εκεί όπου έστησαν με μεράκι, καλοκαιρινό ιδρώτα και πολλή σκόνη, ένα σύγχρονο στούντιο με επαγγελματικές προδιαγραφές που δύσκολα συναντά κανείς σε μια πόλη της περιφέρειας. Μόλις συντονιστείς στον UP FM θα καταλάβεις αμέσως πως, παρά την ερασιτεχνική φύση του σταθμού, η δουλειά των φοιτητών είναι επαγγελματική. H ποικιλομορφία των εκπομπών, ο αυθορμητισμός της ομάδας αλλά και η αληθινή αγάπη τους για το ραδιόφωνο είναι τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν τον πιο επιτυχημένο φοιτητικό σταθμό της Ελλάδας.
Να τι είπαν στην Popaganda οι μουσικοί παραγωγοί του UP FM:
Το ραδιόφωνο θέλει ταλέντο, γνώση ή εμπειρία; Η προετοιμασία μιας ραδιοφωνικής εκπομπής δεν στηρίζεται αποκλειστικά στο ταλέντο αλλά θέλει κυρίως δουλειά και αναζήτηση. Κάθε χρόνο, την άνοιξη, ανοίγουν διαδικτυακά οι αιτήσεις για τους νέους ραδιοφωνικούς παραγωγούς που θα απαρτίζουν την ομάδα για την επόμενη σεζόν. Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, δεν έχουν κάποια σχετική εμπειρία, αλλά για να έχουν κάνει την αίτηση, σημαίνει ότι έχουν πολύ όρεξη για να αποκτήσουν. Όταν γίνεται η επιλογή της νέας ομάδας, αρχίζει το δέσιμο με τους πιο έμπειρους παραγωγούς του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Αυτοί μεταβιβάζουν τις γνώσεις, που απέκτησαν από την τριβή τους με τα μικρόφωνα και τις μουσικές, στους νέους. Φυσικά ο ρόλος του μουσικού παραγωγού – δημοσιογράφου βασίζεται στη συνεχή ενημέρωση σε μουσικά, πολιτιστικά, πανεπιστημιακά, κι όχι μόνο, θέματα. Κύριο συστατικό είναι το ενδιαφέρον και η ενασχόληση του εκάστοτε παραγωγού. Από εκεί και μετά, ξεκινάει ένα μουσικό ταξίδι.
Για να στηθεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός χρειάζονται επίσης χρήματα.Πως έγινε λοιπόν ένα όνειρο πράξη; Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η ιδέα για το Πανεπιστημιακό Ραδιόφωνο ήρθε το 2002, μια εποχή αρκετά διαφορετική από αυτή που ζούμε τώρα, και από οικονομικής και ηθικής άποψης. Το Πανεπιστήμιο τότε έστησε και εξόπλισε ένα ολόκληρο στούντιο που επιβιώνει με αρκετές αλλαγές, μέχρι και σήμερα. Η σημερινή, ωστόσο, λειτουργία και εξέλιξη του σταθμού μας οφείλεται στην εθελοντική δράση των φοιτητών και το όνειρο για την εδραίωση ενός διαφορετικού, ελεύθερου ραδιοφώνου.
Είχατε από την πρώτη στιγμή την ανταπόκριση από τον φοιτητόκοσμο της Πάτρας; Στα πρώτα του βήματα ο σταθμός εξέπεμπε 2 ώρες την ημέρα μέσω της συχνότητας της τότε περιφερειακής Δημόσιας Ραδιοφωνίας, ΕΡΑ Πάτρας. Μια τέτοια αποσπασματική εκπομπή, ήταν δύσκολο να δημιουργήσει κύμα ακροατών, αλλά η Πανεπιστημιακή κοινότητα πάντα έβλεπε ευχάριστη την παρουσία μας στα FM. Από φέτος που αποκτήσαμε σταθερή παρουσία στα FM, οι ακροατές και η επικοινωνία τους μαζί μας έχει εκτοξευθεί.
Έχουμε λάβει τηλεφωνήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενώ έχουμε δει μηνύματα που έρχονται ακόμα και από την Ιαπωνία μέχρι τη Νότια Αφρική και το Τέξας!
Τι θα ακούσει κανείς όταν συντονιστεί στον UP FM; Κυρίως μουσικές εκπομπές αλλά και νέα της Πανεπιστημιακής κοινότητας και της φοιτητικής ζωής στην Πάτρα και στην Ελλάδα γενικότερα. Προσπαθούμε να δώσουμε βήμα σε όσα περισσότερα μουσικά είδη μπορούμε. Θα ακούσεις μελωδίες που κυμαίνονται μεταξύ alternative/indierock, underground hiphop, έντεχνο ελληνικό όπως και jazz, blues, Nudisco και funk ακούσματα. Η γκάμα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα παραδείγματα. Αποφεύγουμε τον πολιτικό χρωματισμό αλλά δεν γυρίζουμε το κεφάλι μας στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Ωστόσο αν νιώσουμε την ανάγκη να μιλήσουμε για γεγονότα και καταστάσεις που μας προβληματίζουν, δεν υπάρχει κάτι που να μας περιορίζει.
Ποια είναι η πιο δυσάρεστη εμπειρία που έχετε βιώσει στον σταθμό; Μια δυσάρεστη εμπειρία, ήταν σίγουρα η ημέρα όπου όταν τελειώσαμε τις εκπομπές μας, ακούσαμε από την ίδια συχνότητα, το τελευταίο επίσημο μήνυμα της ΕΡΑ Πάτρας. Ήταν ένα μεγάλο σοκ. Μας δώριζαν ραδιοφωνική στέγη για τόσα χρόνια και ξαφνικά ακούσαμε ένα συγκλονιστικό μήνυμα που υποσχόταν ότι ο ελεύθερος λόγος θα μείνει ζωντανός.
Μια όμορφη εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη; Από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες, ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία με τον απομονωμένο και μοναχικό κύριο Γιώργο που μας άκουγε καθημερινά και μας εξηγούσε πως τον κάναμε να νιώθει νέος, δείχνοντας μας με τον πιο απλό τρόπο ότι η μαγεία του ραδιοφώνου έγκειται ακριβώς σε αυτό.
Κρατάς συντροφιά σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις, που ίσως βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά κι όμως τα MHz σας φέρνουν κοντά.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός φοιτητικού σταθμού σαν τον UP FM; Μυστικό; Δεν νομίζουμε πως υπάρχει.. Πρόκειται για κάτι γνωστό, για κάτι σημαντικό και άκρως ουσιαστικό. Να αγαπάς αυτό που κάνεις, να δίνεις κομμάτι του εαυτού σου. Ο UP FM δεν είναι ένας σταθμός του οποίου οι παραγωγοί φέρνουν τις μουσικές τους, παρουσιάζουν 2-3 θέματα και τελείωσε η υπόθεση. Πίσω από αυτό υπάρχει η συνοχή της ομάδας, τα συναισθήματα, η δράση ως ένα όλο, και πάνω από όλα η αγάπη για το ραδιόφωνο και τον σταθμό. Νοιαζόμαστε γι’ αυτό που κάνουμε, είναι αυτό που λέμε, δίνουμε την ψυχή μας.
Ποιος είναι ο σκοπός και ο μελλοντικός στόχος της ομάδας σας; Ο αρχικός μας σκοπός είναι η δημιουργία ενός ζωντανού κι ελεύθερου ραδιοφώνου. Έπειτα στοχεύουμε να ανοίξουμε τον δρόμο και σε άλλα Πανεπιστήμια να επιχειρήσουν και να εξελίξουν μια τέτοια προσπάθεια. Μόνιμος και μελλοντικός μας στόχος είναι να μεταδώσουμε το μεράκι μας για το ραδιόφωνο.-
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την Κατερινα Καραδημήτρη