Νίκος Ερηνάκης

«Ένα» νέο ινστιτούτο ξεκινά τη δράση του την Πέμπτη 25 Μαΐου. Στόχος του είναι να διερευνήσει τις εναλλακτικές πολιτικές σε Ελλάδα και Ευρώπη και πως αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Πρώτη του εκδήλωση έχει θέμα τις Γαλλικές και τις Γερμανικές εκλογές όπου όπως είναι λογικό το αποτέλεσμα τους επηρεάζουν και θα επηρεάσουν αρκετά την Ευρώπη. Περισσότερα όμως μας εξηγεί ο Νίκος Ερηνάκης, ένας νέος επιστήμονας [ Δρ. Φιλοσοφίας (Oxford, London) και Οικονομολόγος (Ο.Π.Α.)], που είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος του ινστιτούτου. 

Μπορείτε να μας εξηγήσετε το ρόλο του Ινστιτούτου ENA; Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών –ENA είναι μια ανεξάρτητη, πάνω απ’ όλα ανοιχτή και δημοκρατική πρωτοβουλία νέων κατά βάση επιστημόνων. Ζούμε σε ένα περιβάλλον κρίσης. Γεννώνται ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον μας ως πολιτών. Κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί τίθενται σε αμφισβήτηση. Είναι λοιπόν, πιστεύουμε, αναγκαίος ένας ευρύτερος προβληματισμός για τα διακυβεύματα της εποχής και απαραίτητη η αναζήτηση απαντήσεων που να αντιστοιχούν, εν τέλει, σε εφαρμόσιμες πολιτικές.

Επιθυμούμε να λειτουργήσουμε ως ένας σύγχρονος και καινοτόμος χώρος σκέψης, έρευνας και δράσης. Ο όρος thinktank ίσως είναι «πολύς» για την ώρα.

Προφανώς και αυτές οι λύσεις δεν είναι ουδέτερες — η δράση μας φιλοδοξεί να συμβάλει στον ξεκάθαρο και ουσιαστικό διαχωρισμό του ριζικά νέου από το όντως παλιό. Σκοπός μας δεν είναι μόνο η απλή περιγραφή ή/και η κριτική της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας, αλλά η συμβολιστή διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης. Η βασική μας αναφορά είναι ο αριστερός και εν γένει προοδευτικός χώρος. Αν έπρεπε να σταχυολογήσω τις βασικές επιδιώξεις μας για την κοινωνική οργάνωση, θα επέλεγατη δίκαιη οικονομία, τη διευρυμένη δημοκρατική συμμετοχή,τη ριζοσπαστική οικολογική προσέγγιση και τον πρωτοποριακό πολιτισμό.

Τι εννοείτε ακριβώς με τον όρο «εναλλακτικές πολιτικές»; Μια «εναλλακτική πολιτική» είναι μια πρόταση εφαρμόσιμης πολιτικής που στοχεύει σε κοινωνικούς μετασχηματισμούς. Μιλώντας απλά, είναι «εναλλακτικές» γιατί θέλουν να αλλάξουν το «υπάρχον», αλλά είναι «πολιτικές» στο μέτρο που είναι εφαρμόσιμες. Στη δική μας λογική, οι «εναλλακτικές πολιτικές» δεν είναι αφηρημένες, αλλά απαντούν σε κοινωνικές ανάγκες, προϋποθέτοντας όμως τη συμμετοχή της κοινωνίας στην παραγωγή και προώθησή τους.Πολιτικές που προάγουν την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, την αλληλεγγύη και την αειφόρο ανάπτυξη, αυτές είναι για εμάς «εναλλακτικές» σήμερα.Αυτές και θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε. Πάντα με σεβασμό της ηθικής ευθύνης που πιστεύουμε ότι έχει ο επιστήμονας απέναντι στην κοινωνία.

Η πρώτη σας εκδήλωση έχει σχέση με τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές. Τι ακριβώς προσπαθείτε να διερευνήσετε εκεί; Το διάστημα ανάμεσα στις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές οριοθετεί μια περίοδο πυκνή σε εξελίξεις και σε ερωτήματα για το μέλλον της. Γαλλία και Γερμανία ήταν ανέκαθεν οι καταλύτες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Τα πολιτικά αποτελέσματα των εκλογών σε αυτές λοιπόν θα διαμορφώσουν και το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Ως εκ τούτου, ο στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι τριπλός:

α) να καταγράψει τα πολιτικά συμπεράσματα από τις γαλλικές εκλογές και να αναδείξει τις διαστάσεις των επικείμενων γερμανικών εκλογών·

β) να ανιχνεύσει τις επιδράσεις αυτών των πολιτικών γεγονότων στην πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος·

γ) και να προσδιορίσει τις αρχές και τις κατευθύνσεις μιας προοδευτικής εναλλακτικής για την Ευρώπη.

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν και σε αυτά θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, σε μια περίοδο που η παράμετρος «κρίση» αλλά και η παράμετρος «λιτότητα» εξακολουθούν να είναι καθοριστικές για την εκδίπλωση των ανταγωνιστικών πολιτικών σχεδίων. 

Μετά τις 25 Μαΐου τι; Ποιες είναι οι άλλες δράσεις που έχετε κατά νου; Μετά τις 25/5 θα λειτουργήσει ο ιστότοπος του ENA, ο οποίος θα ανανεώνεται με παρεμβατικά στη συγκυρία άρθρα, κείμενα εργασίας, θεματικούς φακέλους, αφιερώματα και βιβλιοκριτικές. Επίσης, θα συνεχιστούν οι ανοιχτές εκδηλώσεις με θέματα όπως η πολιτική κρίση και η κρίση των πολιτικών υποκειμένων, το περιεχόμενο των δημόσιων πολιτικών σε ένα προοδευτικό πλαίσιο, το νέο παραγωγικό υπόδειγμα, η σχέση κοινωνικού προοδευτισμού και κινημάτων αντικουλτούρας κ.ά. Μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί και το ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου. 

To ENA διοργανώνει την Πέμπτη 25.05.2017 στις 18:30 εκδήλωση με θέμα «Ανάμεσα στις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές: Οι προοπτικές για την Ευρώπη» στην αίθουσα MC2 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ομιλητές: Axel Troost, Αντιπροέδρος και Κοινοβουλευτικός ​Εκπρόσωπος για ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής του Die Linke Νίκος Θεοχαράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Καπόπουλος, Δημοσιογράφος Συντονίστρια: Βάλια Αρανίτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής και Ιστορικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διευθύντρια ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ.